Įstaigos „Pušynas“ ir „Dainava“ bus integruotos į sveikatos apsaugos sistemą

  • Teksto dydis:

Poilsio ir reabilitacijos centras „Pušynas“ bei valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centras „Dainava“ bus integruotos į sveikatos apsaugos sistemą, trečiadienį pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM).

Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio teigimu, įvertinus medicininės reabilitacijos poreikį Lietuvos gyventojams, ministerija priėmė sprendimą tęsti šių įstaigų paslaugų teikimą.

Planuojama, kad vykdant reformą šios reabilitacijos įstaigos bus integruotos į Klaipėdos ir Kauno sveikatos priežiūros įstaigų tinklą. Įstaigų pertvarkai numatytas vienerių metų pereinamasis laikotarpis.

„Šiandien įgyvendinamos sveikatos priežiūros įstaigų reformos kontekste siekiame, kad visi Lietuvos gyventojai gautų kuo platesnį medicininės reabilitacijos paslaugų spektrą. Tikime, kad planuojami šiandienos pokyčiai sustiprins ir išplės Klaipėdos ir Kauno sveikatos priežiūros įstaigų tinklą“, – sako ministras.

Tuo metu vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pabrėžia, kad nuo pat VRM įstaigų funkcijų peržiūros pradžios ministerijos siekis buvo pavaldžias reabilitacijos įstaigas perduoti sveikatos apsaugos sistemai, išsaugant šių įstaigų potencialą.

„Vidaus reikalų ministerija yra atsakinga už viešąjį saugumą, o ne sveikatinimo paslaugų teikimą, todėl medicininės reabilitacijos paslaugų perdavimas sveikatos apsaugos sistemai yra nuoseklus ir logiškas žingsnis. Vidaus reikalų ministerija nebevykdys šių jai nebūdingų funkcijų, o „Pušynas“ ir „Dainava“ galės toliau teikti medicininės reabilitacijos paslaugas“, – teigia ji.

Kaip nurodoma pranešime, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) išreiškė norą perimti mokymo centrą „Dainava“, kuris galėtų būti panaudotas mokslinei veiklai ir tolimesniam reabilitacijos ir sanatorinio kurortinio gydymo paslaugų teikimui.

„Efektyviausiai tai būtų galima padaryti VšĮ Valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centrą „Dainava“ integruojant į vienos iš Kauno asmens sveikatos priežiūros įstaigų, kurios dalininkais yra SAM ir LSMU, valdymo struktūrą“, – teigia ministerija.

Pasak A. Bilotaitės, atsisakius nebūdingų funkcijų, VRM prioritetu išlieka aukščiausios kokybės reabilitacijos paslaugų pareigūnams užtikrinimas. Ministerija planuoja didinti finansavimą pareigūnų reabilitacijos paslaugoms ir siekti, jog jų kasmet gautų bent 10 proc. pareigūnų.

Kartu su pareigūnų bendruomene bei profesinių sąjungų atstovais per šiuos metus bus parengtas profesinių ligų prevencijos ir reabilitacijos paslaugų teikimo modelis.

Ministerija pernai gruodžio pradžioje pranešė atsisakanti penkių pavaldžių įstaigų, tarp jų – Druskininkuose esančio valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centro „Dainava“ ir Palangoje veikiančio poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“. Jų turtą ketinta perduoti Turto bankui.

Pastaruoju metu daugiausia klausimų kelta dėl sprendimo likviduoti „Pušyną“, žiniasklaidoje pasirodžius informacijai, jog tai gali būti naudinga vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės bendrapartietei.

Ministrė neigia sąsajas su Šventosios seniūne Veronika Skeberdyte ir tikina, kad pavaldžių viešųjų įstaigų atsisakymas nėra susijęs su privačiais asmenimis ar interesais.

Dėl galimos nusikalstamos veiklos likviduojant „Pušyną“ bei galimo valstybinių žemės sklypų privatizavimo Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą, prašydama pradėti ikiteisminius tyrimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nepasisekė Bilotaitei nusavinti valstybės turtą...daug metų "Pušynas" buvo naudojamas VRM poreikiams-reabilitacijai,bet kartu ir kitų ligonių reabilitaciniam gydymui.o dabar,kiek suprantu bus SM žinioje.Galgi čia sveikatos ministro nuopelnas.?Šaunu.

Ačiū Dievui

Ačiū Dievui portretas
Bent karta suspėjo neleist ir užkirst kelią grobstymui.

Praeivis

Praeivis portretas
o kam atiteks šalia stovintis didziulis uzkaltais langais pastatas ir prie jo didziulis zemes sklypas vasara paverciamas mokama automobiliu aikštele po 5 eurus daugybei automobiliu, nejaugi kazkas atsisakys slapto pelno
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių