Kam tarnauja taksofonai?

Anonimas, šios savaitės pradžioje nutraukęs didžiausio uostamiesčio prekybos centro darbą, veikiausiai žinojo, kad jo laukia nemenka bausmė. Todėl jis pasinaudojo kol kas dar Lietuvoje veikiančiais, bet telekomunikacijų žinovų anachronizmu vadinamais taksofonais.

Į lauką išvarė su pačiūžomis

Prekybos centro "Akropolis" valdytojas Ovidijus Zibalis teigė, kad pirmadienį 16.50 val. sulaukus žinios apie galbūt pastate padėtą sprogmenį, paskutinis žmogus iš milžiniško pastato išėjo maždaug po 18 minučių.

Greičiausiai evakuoti pirkėjus pavyko iš parduotuvės "Maxima".

Tam užteko penkių minučių, nors tai buvo piko metas, kai parduotuvėje paprastai būna daugiausiai žmonių.

Pirkėjai paliko savo prekes ir išėjo jų nenusipirkę. Prie kasų liko pilni prekių vežimėliai.

Panašu, kad kirpykloje tuo metu būta pusiau nukirptų ar plaukus besidažiusių klientų.

Tiesa, kavinėse maisto užsisakiusių ar nebaigusių valgyti būta ne vieno. Jiems už maistą mokėti nereikėjo, tai – kavinių nuostoliai.

Buvo nutrauktas filmo žiūrėjimas ne vienam kino teatro lankytojui. Jiems šis nepatogumas bus kompensuotas bilietais į kitus ar tuos pačius kino filmų seansus.

Daugybė žmonių buvo paprašyti nutraukti boulingo ar kitų žaidimų partijas. Nutrūko ir kitos pramogos.

Ledo ritulio treniruotėje dalyvavę jaunuoliai į lauką išskubėjo nenusiavę pačiūžų ir tebevilkėję savo sportiniais rūbais.

Šildėsi autobusuose

"Apsaugos darbuotojai per centrinę radijo sistemą pranešė apie pradedamą evakuaciją. Žmonės paklusniai išėjo, nebuvo besipriešinančių, piktų ar nepaklususių šiam prašymui. Visi geranoriškai suprato situaciją ir sklandžiai išėjo iš pastato", – pasakojo O.Zibalis.

Iš "Akropolio" buvo evakuota apie 3,8 tūkst. žmonių, šie duomenys gauti iš prekybos ir pramogų centre įrengto skaičiuotuvo. Visi jie tądien patyrė nepatogumų.

Prekybos centro klientai išsivaikščiojo ir išvažinėjo vos paprašyti palikti pastatą. Prie durų liko tik smalsuoliai.

Nuo 16.50 val. iki 20.23 val. leidimo grįžti į darbo vietas laukė apie 800 darbuotojų. Dalis jų sėdo į savo automobilius ir juose šildėsi.

Prekybos centro administracija netrukus po gautos žinios apie tai, jog teks išvesti visus žmones, susisiekė su Autobusų parko vadovais ir užsakė du autobusus "Neoplan". Juose prisiglaudė dalis darbo vietas palikusių žmonių.

Kokią žalą patyrė visi "Akropolyje" dirbantys verslininkai, dar skaičiuojama. Tikslesni skaičiai turėtų paaiškėti savaitės pabaigoje.

Tikisi pažinti iš vaizdo įrašų

Grasintojo paieškų jau tos pačios dienos vakarą ėmėsi Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai.

Labai greitai tapo žinoma, kad, sprendžiant iš balso, itin jaunas, galbūt net nepilnametis vaikinas du kartus skambino iš Klaipėdoje esančių taksofonų.

Pirmasis jo skambutis užfiksuotas 16.36 val. Tąkart jis skambino iš automato, įrengto prie Taikos pr. 117, netoli prekybos centro "Žardė".

Antrąjį kartą jis tą patį tekstą apie prie pagrindinio "Akropolio" įėjimo padėtą sprogmenį pakartojo 17.07 val. skambindamas iš taksofono Herkaus Manto gatvėje.

Matyt, skambinusiojo būta ne paties kvailiausio. Vaikinas bandė kalbėti kaip galima žemesniu balsu, siekdamas sudaryti kiek įmanoma vyresnio vyro įspūdį.

Galima spėti, kad pirmąjį kartą jis paskambino prieš įlipdamas į autobusą.

Kadangi pro savo pokšto taikinį jis pravažiavo tada, kai ypatingo šurmulio prie "Akropolio" dar nebuvo, išlipęs Herkaus Manto gatvėje jis tą patį tekstą pakartojo dar kartą.

Vakar pareigūnai bandė peržiūrėti miesto gatvėse veikiančių vaizdo kamerų įrašus. Miesto autobusuose taip pat yra įrengti panašūs vaizdo stebėjimo įrenginiai.

Galbūt jų įrašai padės nustatyti nevykusio pokšto autorių.

Pareigūnai turi ir kitų nusikaltimo tyrimo bei sekimo būdų, kurių neviešina.

Tad vis dar yra vilties, kad jaunuolis nėra nuovokesnis už organizuotų gaujų nusikaltimus tiriančius pareigūnus.

Avantiūristams palanki atgyvena

Šiuo metu Klaipėdoje veikia pusšimtis taksofonų. Per pusmetį iš visų jų uostamiestyje ir aštuonių, veikiančių Klaipėdos rajone, skambinta apie 2 tūkst. kartų.

Apie penktadalį jų sudaro skambučiai iš prekybos centro "Akropolis".

Klaipėdiečiai jau yra pastebėję, kad taksofonais čia dažniausiai naudojasi iš Kaliningrado srities atvykę žmonės.

Kaip informavo bendrovės "Teo" atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis, taksofonais daugiausiai skambinama iš kalėjimų.

Visoje šalyje šiuo metu veikia apie tūkstantis taksofonų.

Taksofonų naudotojai nėra identifikuojami. Tai ypač palanku anonimams, pranešantiems apie nesamą grėsmę.

Taksofonų valdytoja bendrovė "Teo" prie šių įrenginių vaizdo stebėjimų kamerų nėra įrengusi, tad skambinančiuosius galima pamatyti tik tokiu atveju, jei miesto vaizdo kameros yra nukreiptos į jų pusę.

"Taksofonai yra nuostolinga paslauga, tačiau teikti ją įpareigoja šalies įstatymai. Taksofonų kiekis toliau mažėja visoje Europoje ir visame pasaulyje. Kaip universalios paslaugos jų apskritai nuspręsta atsisakyti jau devyniose ES šalyse, – teigė A.Stasiulaitis. – Taksofonai Lietuvoje jau yra visiška atgyvena, nes pasauliniu mastu esame viena labiausiai telekomunikacijų srityje išsivysčiusi šalių. Lietuvoje jau dabar mobiliųjų telefonų yra daugiau nei gyventojų, o pagal mobiliojo ryšio kainą esame vieni iš konkurencingiausių Europoje".



NAUJAUSI KOMENTARAI

vytautas

vytautas portretas
Jeigu is tikruju,pabreziu,- is tikruju,nori susprogdinti,kur logika paskambinti?kad atrastu ir nukenksmintu?Tada,kam tos ilaidos ir rizika sprogmeniui padeti.Jeigu nori tik pagasdinti,kam isvis reikalingas sprogmuo,- emei paprasciausiai ir paskambinai.Cia islaidos minimalios ir bereikia kuo greiciau ismesti kortele o dar greiciau ismesti pati telefona.Persasi isvada:prie vargano biudzeto prisisiurbe valdininkai parodo,koki sunku darba jie dirba.Cia ir uzduotis naujajam seimui,kuris zada STRUKTURINIUS pokycius.Paziuresim.

Neo

Neo portretas
Matricai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    2
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
  • Nuo triukšmo pavargę klaipėdiečiai: susirinkite vaikus
    Nuo triukšmo pavargę klaipėdiečiai: susirinkite vaikus

    Debreceno kvartale gyvenantys klaipėdiečiai pavargo, kaip patys įvardija, nuo nepilnamečių skleidžiamo triukšmo ir nepagarbaus elgesio. Esą jie ne tik šūkauja, bet ir keikiasi, spardo šiukšles ir net puola praeivius. ...

    5
Daugiau straipsnių