Klaipėdoje pradedamas trejų metų projektas „Burių miestas“ plačiau skleis jūrinę kultūrą

  • Teksto dydis:

Minint Europos jūros dieną Klaipėdoje ketvirtadienį pristatytas jūrinės kultūros puoselėjimui skirtas trejų metų projektas „Burių miestas“.

Kaip pranešė įstaiga „Klaipėdos šventės“, šiuo projektu siekiama mieste įgyvendinti daugiau jūrinės kultūros, buriavimo, jūrinių edukacijų bei pasiūlyti vandens maršrutų. Programa sudarys sąlygas klaipėdiečiams pažinti gyvenimą buriniuose laivuose per edukaciją, buriavimo praktiką ar plaukiojimą burlaiviais.

Projektą įgyvendins Lietuvos jūrų muziejus, Klaipėdos universitetas ir viešoji įstaiga „Klaipėdos šventės“, skelbia organizatoriai. Klaipėdos savivaldybė jam kasmet skirs po 80 tūkst. eurų.

Anot organizatorių, už šias lėšas visi programos vykdytojai sudarys galimybę 60 buriavimo praktikantų neatlygintinai atlikti praktiką buriniuose laivuose, 360 miestiečių su gidais paplaukioti buriniais laivais, bus sukurtos šešios jūrinės kultūros edukacijos programos, pritrauksiančios ne mažiau kaip 600 dalyvių, sukurti ir viešai publikuoti trys turistiniai maršrutai, burlaivių lankymas bus įtrauktas į devynias Klaipėdos kultūrinių renginių programas.

Pasak Klaipėdos mero Arvydo Vaitkaus, Klaipėdai, kaip uostamiesčiui, itin svarbu miestiečius įtraukti į jūrines veiklas.

„Klaipėda yra uostamiestis, todėl jūrinės kultūros puoselėjimas, jaunųjų ir suaugusiųjų edukavimas ir įtraukimas į jūrinę veiklą yra viena svarbiausių Klaipėdos kaip uostamiesčio klestėjimo sąlygų“, – sakė Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

„Man džiugu socialine prasme, kad žmonės iš įvairių socialinių sluoksnių, įvairių grupių, galės susipažint su ta kultūra, kuri plevėsuoja po burėmis“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje Klaipėdoje sakė meras.

Projekte dalyvaujantys burlaiviai ant savo denių kvies Jūros šventėje, „Baltic Sail“, Lietuvos Vakarų krašto dainų šventėje, Klaipėdos Pilies džiazo festivalyje, tarptautiniame gatvės teatrų festivalyje „Šermukšnis“, Klaipėdos miesto gimtadienio ir kitų renginių metu.

Klaipėda yra uostamiestis, todėl jūrinės kultūros puoselėjimas, jaunųjų ir suaugusiųjų edukavimas ir įtraukimas į jūrinę veiklą yra viena svarbiausių Klaipėdos kaip uostamiesčio klestėjimo sąlygų.

Įsitrauks universiteto burlaiviai

Į „Burių miesto“ programą įsitrauks du Klaipėdos universiteto burlaiviai – didžiausias plaukiojantis Lietuvos burinis laivas „Brabander“ ir jūrinė jachta „Odisėja“. Juose planuojamos edukacinės veiklos vaikams, jaunimui ir suaugusiesiems – kasmet visuomenei pasiūlant po dvi naujas jūros ir savęs pažinimo jūrinėje aplinkoje veiklas. Jų temos – nuo Baltijos jūros piratų pažinimo vaikams iki lyderystės ir išgyvenimo jūroje pagrindų.

„Džiaugiamės miesto dėmesiu šiai sričiai. Dirbdami ranka rankon galėsime pasiekti daugiau: saugoti ir puoselėti esamas jūrinio buriavimo tradicijas, stiprinti jūrinę kultūrą uostamiestyje. Tai – Klaipėdos išskirtinumas ir stiprybė“, – sakė Klaipėdos universiteto rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas.

Anot jo, prie projekto prisidės ilgametis  Klaipėdos universiteto rektorius emeritas, Lietuvos povandeninės archeologijos pradininkas prof. Vladas Žulkus. Jo dėka sukurtas pirmasis kultūrinis maršrutas jūroje nuskendusių burinių laivų vietoms aplankyti. Maršrute bus aprašyti laivai, pateikta jau turima narų ir mokslininkų medžiaga, taip pat bus organizuotos pilotinės visos dienos ekskursijos su narais į burlaivių nuskendimo vietas.

KU buriniuose laivuose bus sudarytos sąlygos 20 buriavimo praktikantų iš Klaipėdos sudalyvauti plaukimuose į artimiausius uostus Liepoją ir Gdanską.

Lietuvos jūrų muziejaus edukacijos

Su programa „Ąžuolinės burės“ į projektą įsilieja Lietuvos jūrų muziejus. Jis supažindins su kiek neįprasta ir mažiau žinoma buriavimo forma – tradicinės Kuršių marių laivininkystės tąsa.

Anot Lietuvos jūrų muziejaus, įstaiga dar 2000 metais prisijungė prie tradicinių šio krašto burvalčių – kurėnų – grąžinimo į Kuršių marias ir džiaugiasi, kad šiame projekte susijungusios Klaipėdos laivų burės įkvėps jaunimą atrasti jūrą iš naujo. Tai Klaipėdai grąžins burių miesto vaizdą, tuo pačiu stiprins Lietuvos, kaip jūrinės valstybės įvaizdį.

Anot muziejaus direktorės pavaduotojo Romualdo Adomavičiaus, projekte dalyvaus 3-4 mediniai laivai, atkurti šiais laikais. Jais bus kviečiama pažinti Kuršių marias, upių intakus, aplankyti mažesnius miestelius.

Muziejaus vadovė Olga Žalienė teigia, jog pažintį su laivais derėtų pradėti nuo mažų dalykų – atskirti laivų tipus.

„Jei šiandien paklaustume, koks laivo tipas yra „Meridianas“ – ar barkentina, ar brigas, ar tas kažkas? Tikrai neatsakys. Pradėkim nuo paprastų dalykų, mokykim atpažinti lavus, suvokti, kaip jie plaukia, kodėl vienokas ar kitokias bures išskleidžia“, – sakė O. Žalienė.

Muziejus šią vasarą sudarys galimybę užlipti ant 2001 metais atkurto kurėno „SüD.1“ ir mažiausiai 20-čiai praktikantų semtis buriavimo praktikos, taip pat numatomas dviejų parų plaukimas burlaiviais Kuršių marių akvatorijoje tradicinių burvalčių regatos „Burpilis“ metu.

Jūrinės kultūros mylėtojams bus pristatytas ir elektroninėje erdvėje pateiktas naujas kultūrinis maršrutas – Klaipėda-Juodkrantė-Klaipėda, kurį išbandyti galės visi norintys. Šio plaukimo metu numatoma supažindinti su Kuršių nerijos kilme ir Kopgalio, jauniausia Lietuvos žeme, formavimusi. Naujai sukurtu maršrutu bus organizuojami nemokami plaukimai su gidais, kuriuose galimybę sudalyvauti gaus bent 120 asmenų. Muziejus programoje pristatys ir dvi edukacijas „Keliam bures“ ir „Pats laivę dariau“.

Kvies pažinčiai su „Lietuva“

„Burių miesto“ programą papildys ir Klaipėdos savivaldybės laivas – jachta „Lietuva“. Bendradarbiavimas su įgula sudarys sąlygas Klaipėdos miesto bendruomenei artimiau susipažinti su jūrine kultūra, skatins išbandyti buriavimą taip buriant jūrą mylinčią, jūrinę kultūrą puoselėjančią ir perduodančią tradicijas iš kartos į kartą miesto bendruomenę.

Anot organizatorių, įgyvendinant trejų metų projektą, kasmet, klaipėdiečiams bus pasiūlytos dvi edukacinės programos, kuriose numatoma daugiau nei 500 dalyvių, net 20 miesto gyventojų bus suteikta galimybė išbandyti savo jėgas buriuojant kartu su jachtos Lietuva įgula atviroje jūroje.

Numatoma įgyvendinti net 12 pažintinių pasiplaukiojimų jachta su gidu, o aplankyti legendinės jachtos denį bus galima kultūrinių renginių Klaipėdos mieste metu – pirmasis jų, birželio 3-ąją vyksiantis aitvarų festivalis „Vėjų vėjai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ASD

ASD portretas
Manau neblogai....tačiau jei į projektą būtų įtraukta ir daugiau organizacijų kurios rūpinasi Lietuvos marinistika, būtų dar geresnis rezultatas ... tačiau sveikinu. Užtikrintas finansavimas - keturiems laivams ir jų įguloms. Duok die, kad visi laivai ir maršrutai būtų užpildyti ir kad tokios akcijos įtrauktu ir NVO ir kitas organizacijas.

klp

klp portretas
ar burlaiviuose turės plevėsuoti mylima mūsų mero ruskių vėliava?

Tu puiku

Tu puiku portretas
Kas tu? Kur tave rasti?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių