Klaipėdos savivaldybė prisidės prie Šv. Jono bažnyčios bokšto atkūrimo

Klaipėdos miesto savivaldybė prisidės prie Šv. Jono bažnyčios bokšto atkūrimo – ketvirtadienį uostamiesčio taryba pritarė bendradarbiavimo sutarčiai tarp savivaldybės ir Klaipėdos evangelikų liuteronų parapijos.

Jungtinės veiklos sutartyje numatytas kelias, kaip toliau įgyvendinti Šv. Jono bažnyčios atstatymą. Liuteronų parapijai įkūrus viešąją įstaigą savivaldybė su ja ketina sudaryti atskirą sutartį dėl lėšų projektavimui, o vėliau ir bokšto atkūrimui.

Kaip sakė sutartį pristatęs Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Ričardas Zulcas, bokštas miestui turi didelę visuomeninę reikšmę.

„Keturios funkcijos užprogramuotos – palaikų perlaidojimas kriptoje, antras – ekspozicijos bokšte sukūrimas, apžvalgos aikštelė ir ketvirtas – minimalus informacinis centras, jo įkūrimas“, – sakė R. Zulcas.

Projektą ketinama skaidyti į etapus – bokšto atstatymas, bažnyčios atstatymas, interjero atkūrimas ir galiausiai aplinkos sutvarkymas.

„Pradedam projektą nuo bokšto, tačiau galimybė yra jį tęsti, kiek savivaldybė nuspręs įnešti tiek projektavimui, tiek statymui“, – teigė patarėjas.

Anot jo, vienas pavyzdžių, kai pirmiausia buvo atkurtas bokštas – Garnizono bažnyčia Potsdame.

R. Zulcas priminė, jog tai jau ne pirma sutartis su liuteronų parapija. Savivaldybė ir parapija 2013 metais sudarė pirmąją bendradarbiavimo sutartį dėl siekio atkurti Šv. Jono bažnyčios bokštą ir XVI–XVIII a. miestiečių palaikų perlaidojimo. Šiuo metu palaikai saugojami įvairiose vietose Klaipėdoje ir Vilniuje.

Jau keletą metų savivaldybė ir Kultūros paveldo departamentas bažnyčios atstatymo vietoje finansuoja archeologinius tyrimus.

„Vertingoji šios bažnyčios dalis yra pamatai, pamatų dalis atkasta ir eksponuojama. Atitinkamai toje vietoje pagal perimetrą bus atstatomas bokštas ant šių pamatų. Konstruktyviniai sprendimai jau priešprojektiniuose siūlymuose pateikti“, – teigė R. Zulcas.

Tarybos narė Judita Simonavičiūtė teigė prie šio projekto prisidėjusi nuo jo ištakų. Anot jos, atstačius bokštą bažnyčia gali būti ir neatstatyta.

„Iš tikrųjų, bokštas atskirai statomas, o bažnyčia yra prie bokšto. Bokštas gali būti atstatytas, bažnyčia neatstatyta. Esminis dalykas, kad šis sklypas perduotas evangelikų liuteronų bendruomenei ir ji yra pagrindinis veikėjas šios bažnyčios atstatyme. Taigi, mano galva, kad savivaldybė eina link to, kad bokšto atstatymą prisiima organizacine prasme ant savęs, tai didelė paskata bendruomenei, kuri labai maža“, – sakė politikė.

Preliminari 75 metrų aukščio bokšto projekto įgyvendinimo vertė siekia apie 3 mln. eurų.

Pernai miesto savivaldybė dėl bažnyčios atstatymo finansavimo kreipėsi į Vyriausybę, tačiau sulaukė neigiamo atsakymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lizdeika

Lizdeika portretas
Ne tik Sv. Jono baznycia reikia atstatyti, bet ir kitas 3, kurias okupantai sugriove.

>Kaip visada

>Kaip visada portretas
tai cia ir yra buvusi senamiescio dalis Šv. Jono bažnyčia , o gal tu trolis ivanovas

Kaip visada

Kaip visada portretas
sukiš mūsų pinigus ir atiduos svetimiems. Kodėl neužmoka tas kas naudosis o moka visi klaipėdiečiai? Taigi liberalai jau 20 metų skanduoja kad ,,nieko nemokamo nebūna" o čia išeina kad tik kitiems nebūna o kai reikia galima niekuo dėtų žmonių, net nežinančių kad iš jų mokesčių apmokamos religinės bendruomenės ir tam tikrų ponų užgaidos. Gal senamiestį geriau reikėtu restauruot o ne statyt liuteronams naują žaidimų aikštelę?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių