Klaipėdos senamiesčio pastatų fasadus norintys atnaujinti savininkai galės gauti paramą

  • Teksto dydis:

Klaipėdoje tarybos svarstymui bus teikiamas naujas tvarkos aprašas, pagal kurį fasadus atnaujinantys senamiesčio pastatų savininkai galės gauti finansinę paramą, antradienį pranešė savivaldybė.

Patvirtinus naują tvarką, vienam pastatui galės būti skiriama iki 30 tūkst. eurų ir finansuojama iki 70 procentų darbų vertės.

„Akivaizdu, kad senamiestis šiandien neatrodo taip, kaip galėtų, todėl būtini greiti sprendimai, paskatinsiantys atsinaujinimą. Nauja tarybai teikiama tvarka, tikiu, kad bus patraukli pastatų šeimininkams ir taps rimta paskata atnaujinti savo turtą, o kartu prisidėti ir prie bendro senamiesčio estetinio vaizdo gerinimo. Tvarkingas, jaukus ir gyvas senamiestis – vienas iš itin svarbių mūsų siekių“, – sako Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

Tvarkingas, jaukus ir gyvas senamiestis – vienas iš itin svarbių mūsų siekių.

Anot savivaldybės, naują tvarkos aprašą numatoma svarstyti ir tvirtinti birželio mėnesio tarybos posėdyje.

Į finansavimą pastatų fasadų tvarkymui galės pretenduoti visų senamiesčio zonoje esančių pastatų savininkai, nepriklausomai nuo to, ar pastatas yra saugomas kultūros paveldo objektas, ar ne.

Patvirtinus tvarką, paraiškas pastatų savininkai bus kviečiami teikti jau šiais metais, o finansavimas bus skiriamas 2024-aisiais.

Pasak savivaldybės, pasinaudoti galimybe gauti finansavimą bus paprasčiau – ne visais atvejais bus reikalinga turėti statybą leidžiantį dokumentą. Pavyzdžiui, leidimo ir sudėtingo projekto nereikės paprastajam fasado remontui – fasado perdažymo, nutrupėjusio tinko sutvarkymo darbams, kai nekeičiama pastato išvaizda ir pastato vertingosios savybės.

Taip pat numatoma, kad didesnis prioritetas bus skiriamas paraiškoms, kai tvarkomi pastatai yra gatvėse ar erdvėse, kuriose atnaujinimo darbus vykdo ar numato savivaldybė, kuriomis juda didesni turistų ar gyventojų srautai, pavyzdžiui Tiltų, Teatro, Žvejų, Turgaus, Daržų, Sukilėlių, Aukštosios, Didžiosios Vandens, Vežėjų gatvėse, Teatro, Turgaus aikštėse, šalia burlaivio „Meridianas“.

Kaip skelbia savivaldybė, tikimasi, kad toks reglamentavimas paskatins pastatų valdytojus pirmiausiai tvarkyti pastatus, esančius reprezentacinėse senamiesčio vietose. Savivaldybei atnaujinus gatvę ar kitą viešą objektą, o šalia esančių pasatų savininkams – fasadus, būtų sukurta vientisa kokybiška erdvė.

Numatoma, kad ateinančiais metais fasadų atnaujinimo priemonei prireiks mažiausiai 150 tūkst. eurų, 2025 metais – 210 tūkst. eurų. Sulaukus daugiau paraiškų iš Klaipėdos senamiesčio pastatų valdytojų, finansavimas ateityje galėtų būti peržiūrėtas.

Savivaldybė pabrėžia, kad lieka galioti ir kita tvarka, pagal kurią galima gauti finansavimą Klaipėdos senamiestyje ir naujamiestyje esančių saugomų kultūros paveldo pastatų tvarkybos darbams. Pagal šią priemonę finansavimas skiriamas darbams, susijusiems su kultūros paveldo objekto išsaugojimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
visiems postringaujantiems pasakysiu tik, tiek, kad jeigu pastatas priklauso kultūros paveldui, tai visi darbai kainuoja trigubai brangiau, netgi sudėjus visas paramas - dvigubai brangiau.

Svarbu . Buto savininkai privalo

Svarbu . Buto savininkai privalo  portretas
būti atsakingais už savo turtą ! O , jei padeda savivaldybė t.y. ir kitų miesto dalių gyventojai , privalote būti dėkingi , o ne reikalauti išlaikyti jūsų privatų turtą . O kas dėl turistų atneštų eurų tai čia kaip ? Eidami į senamiestį paliks mokestį ? Suįžūlėjote ? Nesugebate išlaikyti privataus turto visada yra galimybė gyventi kitur , ne " muziejuje " . Šiaip , džiaukitės , kad kitų miesto rajonų gyventojai kurių mokesčiais pildomas miesto biudžetas , jums " akių nekabina " ir sutinka dalintis su jumis dėl jūsų privataus turto ! Mes klaipėdiečiai jums padedame , nes mylime Klaipėdą . Gal turistams įdomus bus ir sovietmečio namų " muziejus " ar ....

nesvarbu

nesvarbu portretas
Nesvarbu ,ar turi zmogus savo buta senamestyje ,savivaldybe turi rupintis renovacijai senamestyje nes cia jiems turi buti svarbu kiek turistu srautos praeis pro sali ir nes pelnos i biudzeta
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių