Klaipėdos senamiestyje elgetos nepageidaujami

Daugelis gyventojų jau pastebi elgetų pagausėjimą mieste. Pasigirdo ir įvairių istorijų apie tai, kad išmaldos prašytojai – apsišaukėliai, būtent vasarą grįžtantys į tam tikras vietas tęsti savo miglotos veiklos.

Baudos – iki 600 eurų

Ar kas nors tikrina, kuo šalia parduotuvių klūpantys žmonės užsiima ir ar elgetavimas apskritai turėtų būti draudžiama veikla?

Remiantis Klaipėdos savivaldybės tarybos patvirtintomis Miesto tvarkymo ir švaros taisyklėmis, elgetauti draudžiama tik senamiestyje. Tai reikštų, kad kitose miesto vietose ši veikla leidžiama ir už ją baudžiama nebus.

Atsižvelgus į Administracinių nusižengimų kodeksą, teigiama, jog elgetavimas nėra draudžiamas. Tad kuria nuostata tikėti?

"Pasak Klaipėdos pareigūnų, išmaldos prašymas Administracinių nusižengimų kodekse nėra įtvirtintas kaip draudžiama veikla, tačiau savivaldybių tarybos savo patvirtintose tvarkos taisyklėse gali uždrausti elgetavimą tam tikrose vietose", – nurodė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Asta Kažukauskienė.

Ji taip pat pabrėžė, kad elgetavimas išties draudžiamas Klaipėdos senamiestyje, o už Miesto tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimą asmenys galėtų būti baudžiami pagal Administracinių nusižengimų kodekso 366 straipsnį.

Jame nurodyta, kad toks pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 140 eurų, o nusižengus pakartotinai – nuo 140 iki 600 eurų.

Asta Kažukauskienė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Kitose vietose nedraudžiama?

Miesto tvarkymo ir švaros taisyklės nenurodo, kuriose vietose elgetavimas leidžiamas, bet pažymi, kad tam tikrose vietose duoti išmaldą pinigais taip pat draudžiama.

"Draudimas netaikomas religinėms apeigoms, taip pat specialiuose, tam tikslui skirtuose renginiuose, kuriems išduotas leidimas (pažymėjimas) dėl suderintos renginio (susirinkimo) vietos, laiko ir formos", – rašoma taisyklėse.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjo Lino Lapinsko teigimu, pranešimų apie elgetaujančius žmones dažniau pasitaiko per miesto šventes.

Gyventojai, pagrįstai įtariantys, kad išmaldos prašantis asmuo gali sukčiauti, raginami apie tai pranešti policijai.

Nuobaudas jiems skiria Viešosios tvarkos skyrius ir policija.

Tačiau įprastai patikros dėl elgetavimo senamiestyje vyksta tik gyventojams informavus savivaldybės darbuotojus.

"Reaguojant į gyventojų pranešimus, Viešosios tvarkos skyrius atlieka tokius patikrinimus", – sakė L.Lapinskas.

Įtarimai turi būti pagrįsti

Apie kilusius įtarimus dėl pinigus viliojančių apsišaukėlių patariama kreiptis į policiją, bet tuomet reikia svarių įrodymų.

"Gyventojai, pagrįstai įtariantys, kad išmaldos prašantis asmuo gali sukčiauti, raginami apie tai pranešti policijai", – teigė A.Kažukauskienė.

Už tokio pobūdžio pažeidimą gali grėsti atsakomybė pagal Administracinių nusižengimų kodekso 108 straipsnį. Jame nurodyta, kad tokie pažeidimai užtraukia baudą nuo 90 iki 400 eurų.

Dar visai neseniai vienas vyras pasidalino savo istorija apie neva prie neįgaliojo vežimėlio prikaustytą moterį, kuriai reikalinga pagalba.

Paaiškėjo, kad ji – apsišaukėlė, iš tiesų galinti vaikščioti, o pinigų prašanti skirtinguose miestuose dėl skirtingų priežasčių – operacijos, reabilitacijos ir panašiai.

Daug komentavusių šią istoriją žmonių tvirtino, kad tą moterį matė ir kituose miestuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O kas

O kas portretas
trukdo valstybe valdyti taip,kad elgetu nebutu!?

>Joo

>Joo portretas
rumunu cigones , gal tai rusu informatores?

Lauris

Lauris portretas
Gal joms reike uždėti antrankius nuvesti į mišką pabuvoti ir praeis noras stovėti prie parduotuvių išmaldos prasidėti čiganka bpp
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių