Kretingos rajono įdomybės, kurių niekur kitur nerasite

  • Teksto dydis:

Besibaigianti vasara, artėjantis ruduo ir dabartinė situacija visame pasaulyje suteikia puikią progą keliauti savame krašte. Nebūtina trenktis į kitą pasaulio kraštą, užtenka atvažiuoti į Kretingos rajoną – jis garsus ne tik senuoju pranciškonų vienuolynu ar gražiuoju Tiškevičių dvaru. Kretingos krašte tikrai rasite egzotikos, smagumo ir niekur kitur neaptinkamų dalykų.

Kretinga garsėja savo muziejumi, kurio egzotiškiausia dalis, be jokios abejonės, yra Žiemos sodas – viena iš nedaugelio ir viena didžiausių oranžerijų visoje Lietuvoje. Tačiau Kretingos krašte yra ir dar keletas vietų, kokių niekur kitur tikrai nerasite.

1. Į svečius pas pelėdas

Netoli Darbėnų, Barkelių kaime galima aptikti mažytę visiškai natūralios gamtos oazę. Ten įkurti gal vieninteliai Lietuvoje „Pelėdų namai“. Senoje sodyboje ir jos teritorijoje iškabinta gausybė inkilų pelėdoms, galima apžiūrėti, kaip atrodo inkilai ir kitiems paukščiams. Sodybos šeimininkas ketina įrengti specialų pelėdų voljerą, skirtą laikyti sužeistiems paukščiams. Iš šios sodybos daugybė inkilų pelėdoms, smulkesniems paukščiams, šikšnosparniams yra iškeliavę į ne vieną mišką. Gamtos oazę supa nešienautos pievos. Jos – tikras vabzdžių rojus. Ten atidesni lankytojai gali pamatyti begalę vabzdžių rūšių, retų drugelių. Sodyboje viskas daroma taip, kad gamta klestėtų, o ne būtų sukultūrinta. Tad „Pelėdų namuose“ pamatysite ne tik įvairiausius inkilus, pelėdų piešinių bei skulptūrų, bet ir kuo tikriausią gamtos gyvenimą.

2. Nykštukų pasaulyje

Dar viena vieta, kuri padės pasijausti ypatingai ir atitrūkti nuo kasdienybės, yra Nykštukų miestelis. Jis glaudžiasi šalia Akmenos upės, prie pramogų komplekso „Vienkiemis“. Vargu, ar kur kitur Lietuvoje galėtumėte atrasti nykštukų bažnyčią, mokyklą, namus, malūną ar kepyklą. Pasijausti milžinu arba įsijausti į pasakišką gyvenimą Nykštukų miestelyje tikrai lengva – miniatiūrinė gyvenvietės kopija įrengta taip įtaigiai bei mielai, jog ne tik vaikai, bet ir suaugę užsimanys tilpti miniatiūriniuose pastatuose.

3. Milžinų pavėsyje

Pasijautus milžinais Nykštukų miestelyje, toliau keliaujant po Kretingos rajoną, galima patirti ir atvirkštinį jausmą – pasijausti tikrai nykštukais šalia didžiulių ir išskirtinių objektų. Vienas tokių – išdidžiai Lazdininkų kaime stūksantis malūnas. Šiaip vėjo malūnas nėra joks išskirtinis dalykas – kas jų nėra matęs. Tačiau Lazdininkų malūnas yra vienintelis toks Lietuvoje. Jis yra prezidentinis. Malūnas, pagamintas prieš daugiau negu šimtą metų, pargabentas iš Vilniaus krašto, pirktas už Amerikoje sunkiai uždirbtus pinigus, pakeitęs keletą šeimininkų, yra grįžęs į teisėtas rankas. Jis priklauso Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos tėvui. Ir nors į malūno vidų patekti ne visada galima, jis, toks didžiulis, atrodo išties įspūdingai lietuviškų laukų peizaže.

Dar vieną milžiną aptikti galima žaviame ir sename Salantų mieste. Miesto parke, kuris mena dvaro laikus, auga storiausias visoje Lietuvoje kaštonas. Jo kamieno apimtis – 4,9 metro. Tikras dičkis, skaičiuojantis daugybę metų ir regėjęs įdomią Salantų miesto praeitį.

4. Drąsiųjų keliais

Jei būsite Salantuose, būtinai susiraskite Partizanų trobos sumanytoją Aurimą Rapalį. Jis, kartu su bičiuliais, puoselėjančiais istoriją, surengs neįkainojamą patirtį. Nusprendusius aplankyti vienintelę rajone Partizanų trobą, pasitiks ginkluoti ir uniformuoti miško broliai. Jie papasakos apie laisvės kovas, jų atminimo svarbą, partizanų didvyriškumą. Kartu padainuosite, apžiūrėsite autentiškus partizanų daiktus bei jų fotografijas. Patirsite tikrą nuotykį, kokio gal net tolimuose užsieniuose nepatirtumėte.

5. Orvydų sodyba-muziejus

Kaip ir vienintelis toks Lietuvoje yra Orvidų sodyba-muziejus. Kaip tik jis nevadinamas – ir chaoso, absurdo ar net nesąmonių muziejumi. Visi pavadinimai tinka, tik gerąją tų žodžių prasme. Orvydų sodyboje-muziejuje paliktas pranciškono ir akmens meistro Viliaus Orvido palikimas yra vienetinis, tokios tvarkos netvarkoje daugiau niekur pasaulyje nepamatysite. Medžio, akmens, geležies eksponatai ir nuo melioracijos išgelbėti objektai tik iš pirmo žvilgsnio atrodo chaoso karalystė. Pabuvus unikalioje netvarkoje, ateina ramybės, susivokimo ir tvarkos pojūtis. Ši vieta patiks ir vaikams, ir suaugusiems bei visko mačiusiems keliautojams.

6. Viešnagė pas rekordininkus

Kitas muziejus, kokių Lietuvoje reta, kuriamas Darbėnuose, Vaineikių gatvėje. Savo namo pirmame aukšte tekstilės meistrai Daiva ir Arūnas Dudėnai puoselėja ekspoziciją, kurioje – net keli šimtai austinių juostų ir dar keli šimtai rankšluosčių. Tokia kolekcija – vienas naujausių rekordų Lietuvoje. Niekur kitur nerasite tokios įspūdingos kolekcijos, kurioje šitiek šimtų raštų, spalvų, ornamentų. Muziejaus šeimininkai mielai papasakos, kuo skiriasi ir kuo ypatingos piršlių, jubiliejinės, laidotuvių juostos, kokie būna proginiai, duonai nešti ar žmogui apgaubti skirti rankšluosčiai. Šie eksponatai kruopščiai surankioti sendaikčių parduotuvėse ar pirkti iš žmonių, dovanoti – yra ne viena juosta ar rankšluostis iš tarpukario Lietuvos. Be to, aistringi juostų bei rankšluosčių kolekcionieriai žada, jog jų muziejuje bus galima išsikepti duonos senovinėje krosnyje ar patirti išskirtines edukacijas. Šis muziejus duris atvers netrukus.

7. Jos didenybė bulvė

Dabar be bulvių neįsivaizduojame savo gyvenimo. O kažkada Europoje net vyko bulvių karai, o bulvių naudą teko įrodyti. Kretingos rajonas, Nasrėnų kaimas ypatingas tuo, jog būtent čia buvo pasodintos pirmosios bulvės Žemaitijoje. Tai įvyko prieš daugiau negu 200 metų. Ta proga Nasrėnų kaime, Vyskupo M.Valančiaus gimtinės muziejuje prieš keliolika metų buvo pastatytas Lietuvoje vienas pirmųjų, jei ne pats pirmasis, paminklas jos didenybei bulvei. Paminkle bulvė vaizduojama kaip itin linksma būtybė ir aplankyti ją šiemet tiesiog būtina – juk minimi jubiliejiniai vyskupo M.Valančiaus metai. Šią išskirtinę asmenybę puikiai pažinsite užsukę į muziejų Nasrėnuose, pažiūrėti paminklo bulvei. Jei šios pažinties bus maža, užsukite į netoliese esantį Kalnalį – čia tebestovi bažnyčia, kurioje būsimas vyskupas buvo pakrikštytas. Tokia bažnyčia – viena vienintelė pasaulyje.

8. Ežiukų kariauna

Kolekcionuoti galima daug ką, bet ne visos privačios kolekcijos yra prieinamos visuomenei. Kretingiškių Birutės ir Vaidoto Kisielių namuose sukaupta daugiau negu 800 suvenyrinių ežiukų kolekcija laukia visų lankytojų – šiame savotiškame muziejuje net nereikia bilietų. Ežiukų muziejaus savininkams svarbiausia, kad būtų besidominčių, o geriausias atlygis už apsilankymą – dar vienas padovanotas ežiukas į kolekciją. Šią jau sudaro apie 800 vienetų ežiukų iš medžio, gintaro, stiklo, keramikos. Kolekcijos dalis – knygelės, kalendoriai ar paveikslai su ežiukais. Tarp eksponatų – yra ir vienetinių, ir masinės gamybos ežiukų. Daugelis jų – iš užsienio.

Aplankę šį bene vienintelį Ežiukų muziejų Lietuvoje, galite asmeniškai muziejaus šeimininkų kolekciją pagausinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių