Lietuvos jūrų muziejus parodoje „Mokykla 2022“ pristato „Ateities kapitonus“

  • Teksto dydis:

Kovo 30–31 d. parodoje „Mokykla 2022“ „Litexpo“ parodų rūmuose Vilniuje Lietuvos jūrų muziejus pristatys pilietiškumo ugdymo programą „Ateities kapitonai“.

Ši programa išaugo iš Lietuvos jūrinės valstybės 100-mečiui skirto projekto „Geltona. Žalia. Raudona. MĖLYNA“, pasakojančio dešimties nepriklausomos Lietuvos kapitonų istorijas.

„Šie kapitonai atšiauriomis mūsų jaunai valstybei sąlygomis kūrė jūrinį laivyną, – sako muziejaus direktorė, istorikė Olga Žalienė. – Šiandien jie turi būti pavydžiu mums visiems, kaip gyventi, stiprinti ir saugoti savo valstybę. Programos tikslas – paskatinti suvokti jūrą ne tik kaip kurortinį elementą, o atrasti ją kaip vertybę, kuriančią mūsų valstybei daug platesnius socialinius, ekonominius ir kultūrinius ryšius“.

Istorinę medžiagą projektui teikiantis Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus pavaduotojas, vyr. fondų saugotojas, istorikas Romualdas Adomavičius kaip svarbiausias tarpukario jūrinės Lietuvos kūrimo figūras išskyrė kapitonus Liudviką Stulpiną, Juozą Andžejauską, Bronių Krikštopaitį, Zigmą Domeiką, Feliksą Marcinkų, Benediktą Monkevičių, Eduardą Sliesoraitį, Juozą Kaminską, Antaną Kaškelį ir Alfonsą Urbelį.

„Kiekvieno šių kapitonų biografijoje atsispindi ir Lietuvos istorija, – sako Romualdas Adomavičius. – Daugelio iš jų, Lietuvą okupavus Sovietų Sąjungai, laukė nelengva emigranto dalia“.

Lietuvos jūrų muziejus nuolat bendradarbiauja su mokyklomis, siekdamas aktualizuoti jūrinės Lietuvos istoriją taip, kad kiekvienas edukacijos dalyvis patirtų jausmą, kad su jūra mes didesni, kad kiekvienas išdrįstų tapti ateities kapitonu.

Muziejaus kultūrinės veiklos organizatorė Ieva Jašinskienė yra įsitikinusi, kad jūra, tarpukario Lietuvos kapitonų istorijos, šiandienos jūrinės bendruomenės patirtys pažadins moksleivių siekį tapti ateities kapitonais ir palikti įspaudą šalies istorijoje. Savitą, besiskiriantį nuo kitų valstybių gyventojų, su užkoduotu mūsų jūriniu DNR.

Muziejaus sukurtoje pilietiškumo ugdymo programoje „Ateities kapitonai“ moksleiviai sužinos, kokia būtų Lietuva, jei neturėtų jūros, susipažins su dramatiška jūrinės trispalvės istorija, sužinos daugiau apie jūrinę tapatybę ir jūrininkų gyvenimus, įkvepiančius siekti savo tikslų ir žemyninėje Lietuvoje.

„Ir, be abejo, apie tai, kad jūros pažinimas praplečia kiekvieno žmogaus horizontą, – sako Ieva Jašinskienė. – Mes manome, kad pilietiškumo ugdymo programa taps tiltu tarp praeities, dabarties ir ateities, o pakviesdama mus į asmeninio santykio su jūrinės valstybės realijomis paieškas, paakins ieškoti savo vietos joje. Juk pažindami kapitonus praeityje mes geriau suprantame šiandienos kapitonus ir drąsiau kuriame savo ateitį“.

Pilietiškumo ugdymo programa „Ateities kapitonai“ – tai visos dienos programa, vedama ne muziejuje, o mokykloje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių