Nebeliks užrašų „Klaipėdos kanalas“

Diskusija dėl Karaliaus Vilhelmo kanalo ateities jau duoda pirmų apčiuopiamų rezultatų.

Pripažįsta oficialų pavadinimą

Dar pernai Jūrinės kultūros koordinacinė taryba kreipėsi į įvairias Vakarų Lietuvos ir šalies institucijas dėl Karaliaus Vilhelmo kanalo naudojimo turizmui ir krašto ekonominiam patrauklumui didinti.

Vienas prašymų buvo oficialiai sutvarkyti, kad būtų vartojamas Karaliaus Vilhelmo kanalo pavadinimas – nebebūtų žymima, kad tai yra Klaipėdos kanalas. Toks pavadinimas šiam kanalui buvo suteiktas sovietmečiu.

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas oficialiai atsakė, kad Klaipėdos mieste esančios kelio ženklų lentelės su Klaipėdos kanalo pavadinimu bus pakeistos į Karaliaus Vilhelmo kanalo pavadinimą. Šį pavadinimą, kuris yra laikomas oficialiu, planuojama pateikti ir Geografinėje informacinėje sistemoje (GIS).

Anot V.Grubliausko, oficialus Karaliaus Vilhelmo kanalo pavadinimas jau yra nurodomas visose virtualiose žemėlapių platformose – "maps.lt", "geoportal.lt", "regia.lt" ir kitose.

Istorija: prieškario Karaliaus Vilhelmo kanalo vaizdas su tiltu.

Kanalo vertybės

Karaliaus Vilhelmo kanalo pavadinimas yra nurodytas ir oficialiuose dokumentuose.

Kaip teigė Kultūros paveldo departamento direktorius Vidmantas Bezaras, Karaliaus Vilhelmo kanalas Kultūros vertybių registre yra registruotas kaip valstybės saugomas, nacionalinio reikšmingumo kultūros paveldo kompleksas.

Jį sudaro 6 dalys: Lankupių šliuzas, Jokšų tiltas, Kairių tiltas, Lankupių šliuzo meistro sodybos namas, šios sodybos ūkinis pastatas, taip pat šios sodybos tvartas.

Pripažinta: Lankupių šliuzas – viena iš Karaliaus Vilhelmo kanalo vertybių. Socialinių tinklų nuotr.

Prie visų jų oficialiai nurodyta, kad tai yra Karaliaus Vilhelmo kanalo reikšmingi objektai.

Oficialus Karaliaus Vilhelmo kanalo pavadinimas jau yra nurodomas visose virtualiose žemėlapių platformose.

Šiuo metu vyksta procesas visą Karaliaus Vilhelmo kanalo vagą pripažinti paveldui vertinga vieta, apibrėžiant jo apsaugos vietas.

Koreguos planus

Oficialaus Karaliaus Vilhelmo kanalo pavadinimo pripažinimas yra tik maža dalis to, ką reikėtų padaryti, kad jis būtų pritaikytas poilsiui, turizmui, o gal netgi ir nedidelei krovininei laivybai.

V.Grubliausko teigimu, Klaipėdos miestas yra suinteresuotas, kad Karaliaus Vilhelmo kanalas atgimtų. Bus vertinami Klaipėdos miesto bendrojo plano sprendiniai, kurie numatytų perspektyvinį laivybos kelią, kuris jungtų dabartinį kanalą su planuojama įrengti pietinio uosto vartų akvatorija.

Taip pat bus analizuojama galimybė dėl Klaipėdos miesto III vandenvietės iškėlimo. Kad III vandenvietė būtų iškelta, savo teritorijų planavimo dokumentus turės keisti ne tik Klaipėdos miestas, bet ir Klaipėdos rajonas, kurio teritorijoje ir galėtų būti įrengta vandenvietė.

Klaipėdos miesto III vandenvietės iškėlimas yra ypač rimtas reikalas, kuris pareikalaus ir nemažų investicijų. Jas turėtų numatyti ne Klaipėdos miestas ar uostas, o šalies valdžia. Tam galėtų būti ieškoma pinigų ir iš ES fondų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oi

Oi portretas
Vadinkite kaip norite bet nuo to jus netapsite nei Memelenderis nei Vokečiais:)

>Thomas

>Thomas portretas
Fufaike, lietuvių kalboje w raidės nėra. Ir vardo Thomas nėra. Rašyk savo gimtąja kirilica, vata.

Thomas

Thomas portretas
Super , solidus istorinis pavadinimas Karaliaus Wilhelmo kanalas .
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių