Pajūrio smėlyje – įspūdingi radiniai

Grybautoja iš Telšių pajūryje aptiko retą grybą, kuris sudomino ir mikologus. Specialistai suabejojo, ar pajūrio kopose žemaitė tikrai aptiko kopinę poniabudę, kuri itin reta Lietuvos miškuose.

Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos vedėja Jurga Motiejūnaitė, apžiūrinėdama grybo nuotrauką, kuria socialiniuose tinkluose dalijosi grybautoja, negalėjo tiksliai atsakyti, ar tai paprastoji, ar kopinė poniabudė.

"Veikiausiai tai kopinė poniabudė, bet tiksliai negalima pasakyti. Kopose gali augti ir paprastoji poniabudė (Phallus impudicus). Nuo kopinės ji skiriasi "kiaušinio" spalva, o to kaip tik nuotraukoje ir nematyti", – paaiškino J.Motiejūnaitė.

Kadangi grybautoja nerovė ir nepjovė grybo, nėra aišku, kokia koto apačia.

"Paprastosios poniabudės "kiaušinis" – murzinai balsvas, o kopinės – rausvai violetinis ar rausvas. Kopinė yra reta, auga beveik vien kopose, įrašyta į Lietuvos Raudonąją knygą. Paprastoji auga daugelyje miškų, išskyrus grynus spygliuočių", – pasakojo J.Motiejūnaitė

Pasirodo, poniabudžių, augančių prie pajūrio kopagūbrio, yra aptikę palangiškiai.

"Teko matyti, tik nesu specialistas, tad negaliu atsakyti, ar paprastoji, ar kopinė tai buvo poniabudė. Dažniausiai neliečiame, paliekame augti", – prisiminė palangiškė Vilija Venckutė-Palaitienė.

Šiais metais grybų Palangoje galima rasti net Birutės parke.

"Pajūryje gali užtikti ir orchidėjų, ir perkūnbaravykių, nors dabar gubojų laikas. Jos įspūdingai žydi", – savaitgalio radiniais džiaugėsi V.Venckutė-Palaitienė.

Birutės parke aptikti perkūnbaravykiai po dienos buvo dar didesni.

"Teko skaityti, kad galima gauti baudą. Palangos parke visko galima rasti. Kiek tolėliau ir tikriniai baravykai auga. Tačiau nustebino prie pat medinio pėsčiųjų tako, vedančio jūros link, aptikta lietuviškoji orchidėja. Teko matyti jų augančių miške. Gaila, kad smėlyje orchidėjai per sausa", – sakė V.Venckutė-Palaitienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gražin

Gražin portretas
O va mes šiandien radom gal ir kopinę poniabude ir lyg žvaigždinus. Norėčiau įkelt foto.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių