Palangoje – neišsenkantys sveikatinimo šaltiniai

  • Teksto dydis:

Tiek aktyviai, tiek pasyviai Palangoje laiką pamėgę leisti svečiai pripažins, jog jau vien nuostabus pajūrio kraštovaizdis, pušų aromato bei sūraus jūros dvelksmo prisodrintas gaivus oras veikia kaip puikiausia terapija. Tačiau pasisemti sveikatos, atstatyti jėgas padės ne tik gamtiniai ištekliai – net ir vienam savaitgaliui atvykusieji į kurortą, pasimėgavę čia siūlomomis SPA, sveikatinimo procedūromis, masažais ar kitomis pramogomis, namo išvyks pailsėję lyg po savaitės trukmės atostogų.

Šimtametės tradicijos

Palangos kurorto muziejuje galima susipažinti su istorinių šaltinių informacija, kurioje, be kita ko, minima, jog jau XIX a. pr. poilsiautojai į šį kurortą važiuodavo ilsėtis ir stiprinti sveikatos.

Pirmą kartą apie maudymąsi jūroje Palangoje plačiai aprašoma Jano Tadeušo Bulgarino knygoje „Pasivažinėjimas po Livoniją“ (1827 m.).

Joje teigiama, kad jau 15 metų iš Vilniaus ir Gardino gubernijų važiuoja piliečiai maudytis jūroje, stiprinti sveikatos, maloniai pakvėpuoti grynu oru, susitikti su pažįstamais ir draugais.

Savita gamtinė Palangos duotybė įkvėpė ir grafus Tiškevičius – būtent jų vardas šiandien siejamas ne tik su vis dar gyvu iškiliu architektūriniu vietos paveldu, bet ir pirmosiomis kurorto gydyklomis bei maudyklėmis.

Kaip pastebėjo Palangos kurorto muziejaus muziejininkas Martynas Jurkus, grafo Felikso Tiškevičiaus dar XX a. pr. pastatytos šiltosios maudyklės, kurių pastatas išlikęs iki šiandien, ko gero, buvo pagrindinė SPA pobūdžio įstaiga to meto Palangoje.

Gydomieji gamtos turtai

Architektūros istorikės dr. Viltės Migonytės-Petrulienės duomenimis, čia buvo įrengtos pašiltinto jūros vandens, mineralinės ir gydomųjų žolių vonios, atliekamos įvairios gydymo procedūros.

Mokslininkės pastebėjimu, šiltąsias maudykles pamėgusių ir labiau pasiturinčių poilsiautojų antplūdis prisidėjo mažinant kurorto sezoniškumą, tad apie 1910 m. rytinėje ir vakarinėje pusėje pristatyti du šoniniai fligeliai, juose suplanuotos 24 vonios, dar viena – 1929 m.

Vasarą papildomas vonias įrengdavo ir progimnazijos patalpose. XX a.

Nauda: Palangos baseine įrengta sauna su Himalajų druskos sienele pasižymi įvairialypiu sveikatinamuoju poveikiu. (Palangos baseino nuotr.)

II p. pastatas buvo išplėstas pietų kryptimi, pakeistas vidaus erdvių planas.

1952 m. vonių pastatas tapo balneologine gydykla.

Tai, jog Palanga yra ne tik klimatinis, bet ir balneoterapinis kurortas, neabejotinai suteikia jai išskirtinę pridėtinę vertę. Čia sveikatinimui, be jūros vandens, pasitelkiami mineralinio vandens ištekliai, durpių gydomasis purvas ir kiti fiziniai gydomieji faktoriai.

Aktualu ištisus metus

Nors būtų galima manyti, jog ištisus metus veikiantys kurorto reabilitaciniai bei SPA centrai, sanatorijos aktualesni tampa pasibaigus šiltiems orams, Palangos turizmo informacijos centro direktorės Rasos Kmitienės teigimu, visų šių įstaigų teikiamos paslaugos tarp poilsiautojų išlieka populiarios, nepriklausomai nuo metų laiko.

„Tiek SPA, tiek sveikatos stiprinimo paslaugos turi didžiulę paklausą tarp atvykstančiųjų. Ypač tokį laisvalaikio praleidimo būdą mėgsta kurorte poilsiaujančios šeimos. Turbūt ne vienas su dideliu malonumu lepinasi tokiomis paslaugomis ir po kokios nors aktyvios veiklos ar ilgo pasivaikščiojimo“, – kalbėjo pašnekovė.

Palangoje teikiamas visas šiuolaikinių reabilitacijos, gydymo, sveikatinimo bei grožio paslaugų spektras: nuo fizioterapijos, kineziterapijos, refleksoterapijos, haloterapijos, gydomųjų vonių, dušų, purvo bei kitų procedūrų iki įvairiausių masažų, pirčių, baseinų ritualų, jauninančių, liekninančių, anticeliulitinių ir kitų lepinančių kūno puoselėjimo programų.

Sava aplinka – palankiausia

Padedant profesionaliems medikams, Palangoje ypač sėkmingai gydomi įvairūs funkciniai centrinės nervų sistemos sutrikimai, širdies kraujagyslių neurozės ir kita.

Taip pat kurortas ypač palankus sveikstantiesiems po įvairių infekcinių ligų, operacijų, širdies raumens pakenkimų, atsiradusių dėl pervargimo ar medžiagų apykaitos sutrikimų.

O šilčiausiu metų laiku į Palangą ypač rekomenduojama vykti gydytis sergant reumatinėmis bei kitos kilmės sąnarių ligomis, radikulitu.

Linksmybės: mažuosius bene labiausiai džiugina įvairios vandens pramogos.  (Palangos baseino nuotr.)

Savo ruožtu specialistai pažymi, jog palankiausių rezultatų galima tikėtis gydantis įprastinėmis klimatinėmis sąlygomis, tad vidutinės klimatinės klimato juostos gyventojams Palanga daugeliu atvejų gali būti naudingesnė už šiltuosius Pietų kurortus.

Palangos turizmo informacijos centro vadovės pastebėjimu, poilsiautojams taip pat patrauklu, kad, be sanatorinio gydymo, daugelis sanatorijų siūlo ir įvairias populiarias sveikatinimo procedūras, lydimas čia dirbančių medikų konsultacijų.

Dar viena poilsio ir atsipalaidavimo galimybė siekiant suvaldyti stresą, nerimą, pajusti gydomąjį gamtos poveikį žmogui – vadinamosios miško maudynės. Palangos Birutės parkas šiam tikslui – labai tinkama vieta. Padedami specialiai apmokyto gido, miško maudynių dalyviai, sąmoningai vaikščiodami miške, ne tik sustiprina savo imuninę sistemą, sveikatą, bet ir pagerina emocinę būseną, atsipalaiduoja.

Padeda nepasiklysti įvairovėje

Miesto svečių patogumui Palangos turizmo informacijos centras yra parengęs išsamius pažintinius leidinius: „Palanga – sveikatos šaltinis“ (lietuvių ir rusų kalbomis) bei „Sveikatos gidas“.

„Pastebėjome, kad tie, kurie jau planuojasi savo sveikatinimosi, jėgų atgavimo savaitgalį ar ilgesnį laiką Palangoje, dažniausiai jau turi savo pamėgtas vietas, žino, ko nori. Tačiau, žinoma, atsiranda ir naujų užklausų, prašoma patarti, kur geresnis baseinas, kur teikiamos vienokio ar kitokio masažo bei kitos aktualios paslaugos. Savo ruožtu mūsų darbuotojai taip pat bando išsiklausinėti svečių, kokie jų įspūdžiai, patirtys, kad galėtume šia informacija pasidalyti su kitais poilsiautojais“, – patirtimi dalijosi R.Kmitienė.

Neabejotinai tarp gausybės kurorte veikiančių sanatorijų, sveikatinimo, SPA centrų svarbią vietą užima ir jau daugelio tiek atvykstančiųjų, tiek vietinių gyventojų pamėgtas Palangos baseinas, kuriame sudarytos puikios sąlygos ne tik pasimėgauti kūną stiprinančiu plaukimu.

Tarp modernumo ir tradicijų

Palangos baseino sveikatingumo zonoje suaugusiesiems ir vaikams įrengti baseinai su keliolika pramoginių įrenginių, masažinėmis bei modernia apšvietimo sistemomis, kūdikiams skirtas baseinėlis.

Procedūrų kabinete siūlomos įvairios kūno terapijos, masažų paslaugos, be to, pasimėgauti švelniu povandeniniu masažu taip pat kviečia sveikatingumo zonoje veikianti erdvi sūkurinė vonia, o karštu garu – net trys pirtys: dvi garinės bei sauna su natūralia Himalajų druskos sienele.

„Šios saunos viena sienų sudaryta iš Himalajų druskos plytų, kuri kaisdama garuoja ir teikia sveikatinančią naudą organizmui. Tokia pirtis pasižymi antibakteriniu ir Palangoje – neišsenkantys sveikatinimo šaltiniai

Tiek aktyviai, tiek pasyviai Palangoje laiką pamėgę leisti svečiai pripažins, jog jau vien nuostabus pajūrio kraštovaizdis, pušų aromato bei sūraus jūros dvelksmo prisodrintas gaivus oras veikia kaip puikiausia terapija. Tačiau pasisemti sveikatos, atstatyti jėgas padės ne tik gamtiniai ištekliai – net ir vienam savaitgaliui atvykusieji į kurortą, pasimėgavę čia siūlomomis SPA, sveikatinimo procedūromis, masažais ar kitomis pramogomis, namo išvyks pailsėję lyg po savaitės trukmės atostogų. poveikiu – tai reiškia, jog reguliariai ja mėgaujantis stiprėja organizmo imuninė sistema ir gynybiniai mechanizmai. Įrodyta, jog Himalajų druska lengvina kvėpavimą, padeda įveikti nemalonius kvėpavimo sistemos ir sezoninių alergijų simptomus. Taigi tokia pirtis yra puiki įvairių virusinių infekcinių peršalimo ligų profilaktinė priemonė, – vardijo Palangos baseino vyresnioji administratorė Gina Rimkienė. – Ši mūsų sauna itin populiari, ypač mėgstama vyresnių žmonių. Taip pat pirčių lankytojams labai patinka eukalipto bei pušų kvapų aromaterapija.“

Įstaigos patalpose veikia ir miesto pirtis, į kurią veda atskiras įėjimas.

„Tai dar viena papildoma paslauga tiems, kurie nori pasidžiaugti vien tik pirtimi. Čia galima rasti ir voneles apsipilti, išsitrinti savo atsineštais kūno šveitikliais, išsiperti vantomis. Miesto pirtis neabejotinai suteikia daug džiaugsmo tiems lankytojams, kuriems yra svarbūs tokie tradiciniai ritualai“, – šyptelėjo pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Praeivis

Praeivis portretas
ka išdarineja pajuryje pirtininkai kurendami briketus nuodija zmones

Auras

Auras portretas
Dabar geriausias metas stiprinti imuninę sveikatą

Aira

Aira portretas
Labai labai myliu palanga turbut nieko naujo nepasakysiu tikrai visur grazu ir puikus baseinas kada oras vesesnis .apie jura jau tiek graziu zodziu prirasyta bet vistiek ji stebuklinga norisi grizti vel ir vel.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių