Pirmasis egzaminas uostamiestyje – be nuotykių

Vakar 9 valandą ryto lietuvių kalbos ir literatūros egzaminu prasidėjo brandos egzaminų sesija. Egzaminas Klaipėdoje vyko be incidentų, nors per šalį nuvilnijo nerimo banga apie esą iš anksto socialiniuose tinkluose paviešintas egzamino užduotis.

Jokių incidentų

Šiemet lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą Klaipėdoje pasirinko 1 864 abiturientai, iš jų valstybinį brandos egzaminą laikė 1 156, o mokyklinį – 708.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus patarėjos Vidos Bubliauskienės, į šį egzaminą neatvyko 27 kandidatai, iš jų dalis buvo neprileisti prie egzamino, nes metinis pažymys buvo neigiamas (mažiau nei 4 balai).

Klaipėdoje šiemet yra 12 valstybinių brandos egzaminų centrų ir 7 mokyklinių egzaminų centrai.

„Jokių incidentų šį sykį per egzaminą neįvyko, nė vienas kandidatas nebuvo išprašytas. Jie jau žino, kad nei mobiliųjų telefonų, nei išmaniųjų laikrodžių ar kitos elektroninės įrangos įsinešti negali. Šie daiktai paliekami specialioje patalpoje. Į egzaminą buvo galima atsinešti tik asmens dokumentą ir rašymo priemonę“, – paaiškino V. Bubliauskienė.

Viskas buvo užplombuota, plombos nepažeistos.

Paskelbė iš anksto?

Valstybinis brandos egzaminas vyko 4 valandas – iki 13 valandos, o mokyklinis – pusvalandžiu trumpesnis.

Abiturientai rašė beveik iki nustatyto laiko limito, pavieniai išėjo kiek anksčiau.

„Pagal naują tvarką, egzaminų užduotys į savivaldybes iš Vilniaus Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) turėjo būti atvežtos išvakarėse prieš egzaminą. Kadangi egzaminas vyko pirmadienį, užduotys Klaipėdą pasiekė penktadienį. Savivaldybėje tos užduotys buvo padėtos į seifą iki pirmadienio ryto. Paskui jas pagal protokolus išdalijome egzamino vykdytojams. Viskas buvo užplombuota, plombos nepažeistos“, – tvirtino V. Bubliauskienė.

Vis dėlto jau iš pat ryto per šalį nuvilnijo erzelis apie esą iš anksto socialiniuose tinkluose paviešintas egzamino užduotis.

NŠA vadovė patvirtino, kad egzamino išvakarėse socialiniuose tinkluose išplitusi informacija apie nutekintas egzamino temas buvo klaidinga.

Perlaikymas – liepos viduryje

Kandidatai turėjo parašyti rašinį, pasirinkę vieną iš siūlomų keturių temų: dviejų samprotaujamųjų ir dviejų literatūrinio rašinio temų, remdamiesi privalomais autoriais.

Samprotavimo rašinio temos buvo šios: „Nuo ko priklauso asmens savivertė? (Balys Sruoga, Jurgis Kunčinas)“ bei „Ar žemdirbiškoji kultūra aktuali šiuolaikiniam žmogui? (Kristijonas Donelaitis, Marius Katiliškis)“, o literatūrinio rašinio – „Moters vaizdavimas literatūros kūriniuose (Šatrijos Ragana, Antanas Škėma)“ ir „Visuomenės tobulinimo siekiai literatūroje (Martynas Mažvydas, Marius Ivaškevičius)“.

Per egzaminą kandidatai galėjo naudotis suskaitmenintais privalomų programos autorių kūriniais kompiuteryje 20 minučių arba du kartus po 10 minučių.

Pagrindinė egzaminų sesija baigsis birželio 27 d., paskui prasidės pakartotinė.

Neišlaikiusieji lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino liepos 13 d. pakartotinėje brandos egzaminų sesijoje laikys mokyklinį egzaminą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių