Klaipėdos socialinės paramos centras – teisėsaugos akiratyje

Tarnybinių automobilių naudojimas socialines paslaugas teikiančiose savivaldybės biudžetinėse įstaigose nustebino auditorius ir sudomino prokurorus. Nors dėl degalams skirtų keliasdešimties tūkstančių eurų išeikvojimo Klaipėdos socialinės paramos centre teisėsaugininkų tyrimas įsibėgėjo, įtarimai kol kas niekam nepareikšti.

Tyrė, ar nepiktnaudžiauja

Klaipėdos mieste yra kelios socialines paslaugas teikiančios savivaldybės biudžetinės įstaigos.

Tai neįgaliųjų centras „Klaipėdos lakštutė“, socialinių paslaugų centras „Danė“, vaikų globos namai „Rytas“, Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centras, Klaipėdos miesto globos namai, Socialinės paramos centras bei nakvynės namai.

Klaipėdos savivaldybės kontrolierės Daivos Čeporiūtės teigimu, auditas socialines paslaugas teikiančiose įstaigose atliktas siekiant ištirti, kaip jose naudojamas tarnybinis transportas.

Tyrimu apimtas laikotarpis nuo 2021 m. sausio 1 d. iki 2022 m. rugsėjo 30-osios.

Transporto priemonės esą yra būtinos biudžetinių įstaigų, teikiančių socialines paslaugas, veiklai vykdyti.

Klaipėdos savivaldybės kontrolieriaus tarnyba tyrė, ar automobilių išlaikymo lėšos naudotos racionaliai, taupiai, tik įstaigos veiklos tikslais, ar vežimo paslaugos buvo įsigyjamos laikantis sutartyse nustatytų sąlygų.

Vykdyta nusikalstama veika?

Šios socialines paslaugas Klaipėdoje teikiančios įstaigos savo veiklai naudojo 22 tarnybinius automobilius, viena įstaiga tarnybinio automobilio neturėjo, todėl vežimo paslaugas įsigijo iš privačių vežėjų.

Audito metu nustatyta, kad daugumoje įstaigų automobiliai buvo naudoti tik tarnybos reikmėms.

Tačiau paaiškėjo, kad vienoje įstaigoje tarnybinis transportas buvo naudojamas ir tos įstaigos darbuotojo asmeniniais tikslais.

Audituojamu laikotarpiu, tai yra per metus ir devynis mėnesius, tas automobilis 156 kartus fiksuotas darbuotojo gyvenamosios vietos adresu.

Tačiau tai dar ne viskas.

„Neturėjome galimybės įvertinti vienos įstaigos penkių tarnybinių automobilių naudojimo tarnybos reikmėms teisėtumo, nes audito metu nustatyta, kad naudojant įstaigos tarnybinius automobilius galbūt buvo vykdyta nusikalstama veika, dėl kurios šiuo metu atliekamas ikiteisminis tyrimas“, – rašoma Klaipėdos savivaldybės kontrolieriaus audito ataskaitoje.

Apsidraudė: du Klaipėdos socialinės paramos centro darbuotojai, siejami su pinigų, skirtų degalams, išeikvojimu, išėjo iš darbo savo noru, o likę du grąžino įspūdingas sumas į įstaigos kasą. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Renka papildomų įrodymų

Pasirodo, ikiteisminis tyrimas pradėtas tarnyboms gavus nepasirašytą piliečio skundą, kad vienos socialines paslaugas Klaipėdoje teikiančios įstaigos tarnybinis automobilis buvo naudojamas darbuotojo asmeniniais tikslais.

Nepaisant to, kad tai anoniminis skundas, į signalą sureaguota, nes skundą atsiuntęs asmuo veikiausiai pateikė įrodymų, kad „vienas tarnybinis automobilis laikotarpyje nuo 2022 m. rugpjūčio 1 d. iki tų pačių metų spalio 3-iosios 14 kartų skirtingomis dienomis (skirtingą laiką – nuo 51 min. iki 3 val. 41 min.) stovėjo automobilio vairuotojo gyvenamosios vietos adresu“.

„Kol teisėsaugininkai atlieka tyrimą, negaliu daugiau ką komentuoti. Tiek, kiek gali atskleisti prokurorai, pasikartosiu ir aš. Tyrimas vyksta dėl didelio kiekio įstaigos automobiliui skirtų degalų išeikvojimo. Dabar nagrinėjame kitą skundą dėl tos pačios įstaigos transporto priemonių išlaidų remonto darbams. Artimiausiomis savaitėmis galėsime paviešinti daugiau informacijos“, – patikino D. Čeporiūtė.

Dabar nagrinėjame kitą skundą dėl tos pačios įstaigos transporto priemonių išlaidų remonto darbams.

Žala – 22 tūkst. eurų

Klaipėdos teisėsaugos pareigūnai, įtariant dokumentų klastojimą Klaipėdos miesto socialinės paramos centre, ikiteisminį tyrimą pradėjo kovo 6-ąją, prokuratūros interneto svetainėje apie tai pranešta kovo 14 d.

Dienraščio duomenimis, tyrimas, atliekamas pagal Baudžiamojo kodekso 300 straipsnio („Dokumento suklastojimas ar disponavimas suklastotu dokumentu“) pirmąją dalį, pradėtas remiantis būtent pradinėmis savivaldybės auditorių išvadomis.

Savivaldybės kontrolės ir audito tarnyba 2022 m., vykdydama patikrinimus uostamiestyje socialines paslaugas teikiančiose savivaldybės biudžetinėse įstaigose, gavo duomenų, kad Socialinės paramos centro tarnybiniai automobiliai galbūt naudojami „ne pagal teisės aktų reikalavimus“.

Prokurorams perėmus tyrimą, paaiškėjo, kad šis eufemizmas slepia degalams skirtų valdiškų pinigų pasisavinimą stambiu mastu.

„Šiuo metu turimi duomenys leidžia įtarti, jog 4 iš 5 įstaigai priklausančių automobilių kelionės lapuose buvo galbūt įrašyti neteisingi automobilių spidometrų rodmenys, kaip įtariama, siekiant pasisavinti įstaigos lėšas, skirtas degalų įsigijimui. Skaičiuojama, kad įstaigai tokiu būdu galėjo būti padaryta daugiau nei 22 tūkst. eurų turtinė žala“, – buvo rašoma prokuratūros pranešime.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokuroras.

Tyrimą atlieka Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai.

Praėjus dviem mėnesiams po šios informacijos paviešinimo, prokurorai patikino, kad šiuo metu yra teberenkami tyrimui reikšmingi duomenys, bet šioje tyrimo stadijoje įtarimai dėl galbūt padarytų nusikalstamų veikų dar niekam nėra pareikšti.

Daiva Čeporiūtė. Vytauto Petriko nuotr.

Suskubo grąžinti pinigus

Neoficialiais duomenimis, prokurorams pradėjus tyrimą, du Klaipėdos socialinės paramos centro vairuotojai, tai yra darbuotojai, kurie buvo tiesiogiai susiję su įstaigos pinigais, skirtais degalams valdiškiems automobiliams, išėjo iš darbo savo noru.

„Klaipėdos“ šaltinis patvirtino, kad dar vienas darbuotojas, reikalu susidomėjus teisėsaugininkams, iškart į įstaigos kasą įnešė 9 tūkst. eurų, o jo kolega apie 3 tūkst. eurų įnešė per kelis kartus.

Šie du darbuotojai toliau dirba Socialinės paramos centre.

„Duomenų apie minėtos įstaigos darbuotojų išėjimo iš darbo faktą byloje nėra. Jei tyrimo metu bus gauta informacijos apie minėtos įstaigos darbuotojų galbūt padarytas nusikalstamas veikas, atsakomybės jie neišvengs“, – dienraštį informavo prokuratūros atstovai.

Kaip galėjo atsitikti, kad šio centro vadovė Diana Stankaitienė nepastebėjo įstaigos lėšų eikvojimo, direktorė paaiškinti negalėjo, nes serga.

Socialinės paramos centro direktorės pavaduotoja socialiniams reikalams Eglė Buivydaitė patvirtino, kad su dviem vairuotojais, iškilus lėšų išeikvojimo istorijai, atsisveikinta, o du sutiko grąžinti pinigus.

„Yra, kurie sutiko grąžinti pinigus, tai tas grąžinimas vyksta. Kol vyksta tyrimas, nelabai ką daugiau galėčiau jums ir komentuoti“, – teigė E. Buivydaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dar reikėtų

dar reikėtų  portretas
tokia Liesyte su visa jos kontora papurtyt. Savų sukčiu lizadas

Vigis

Vigis portretas
Šios įstaigos bėda, kad nors tai biudžetinė įstaiga, kurios veikla finansuojama biudžeto lėšomis, jau daug metų yra yra uzurpuota direktorės Stankaitienės. Su įstaigos pinigais direktorė elgiasi kaip su savo asmeniniais. Su įstaigos darbuotojais direktorė elgiasi kai su savo vergais. Tik nereikia būti naiviems ir stebėtis , "kaip čia direktorė nepastebėjo, kad vyksta machinacijos su degalais". Būkite ramūs - šioje įstaigoje be direktorės žinios nevyksta niekas.(net tada, kai direktorė slapsosi ligoninėse) 22 000 eur. nemaži pinigai, bet reikėtų pasidomėti kiek SPC valdiškų pinigėlių, skirtų teikti paslaugas neįgaliems klaipėdiečiams, subėga į advokatų kontoros, kuri jau daug metų gina direktorę nuo bausmių dėl nuolatos pažeidinėjamų įstatymų. Manau suma didesnė, nei buvo skirta už VE paslaugas.Kažkaip jaučiu, kad šiuo metu advokatų kontoros teisininkai pluša išsijuose.

V ir Gis

V ir Gis  portretas
Gintarui Kokie dar įrodymai? Valdininkai išrinkti tam, kad TARNAUTŲ žmonėms, ir kai man TARNAS sako, kad aš alkoholikas (čia dėl draudimo vežti automobilyje alkoholį (niuansų neminėsiu)), tai jau atsiprašau. Bausti už tai, kad galbūt aš kažko draudžiamo pavartosiu! Tai gal reikia ir jiems tą patį principą pritaikyti - eini į valdišką postą ir moki baudą pvz. 20 k į mėn,nes juk galbūt GALI vogti. Taigi,man užtenka įtarimo - vagis ir yra VAGIS.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių