Ruduo poilsiui Palangoje dėlioja tobulą scenarijų

  • Teksto dydis:

Net ir už lango kapsintis lietus gali tapti puikiu akstinu ryškiai nuspalvinti kasdienybę. Aksominis sezonas Palangoje – būtent toks nuostabus tarpsnis, kai įkvepiančiomis patirtimis ir įspūdžiais galima mėgautis nepriklausomai nuo oro sąlygų. Neabejotinai su rudeniu kurortas įgyja kiek kitokias spalvas, tempą bei nuotaiką, tačiau dėl to tampa tik dar žavesnis.

Visas kurortas – šokio ritmu

Rudenėjanti Palanga jau nebeįsivaizduojama be tautinių kostiumų raštų margumyno ir juo labiau smagaus šurmulio, kuris lyg viesulas įsisuka kurorto gatvėmis pažirus gausybei šokėjų.

Ir šį šeštadienį čia vyks tradicinis, jau penktasis, tarptautinis liaudiškų šokių festivalis „Palangos miestely“.

Šiemečiame renginyje, kuris skirtas Palangos prijungimo prie Lietuvos šimtmečiui, pasirodys daugiau nei 400 šokėjų, tarp jų arti 100 – vien palangiškių. Festivalyje taip pat laukiama svečių iš Klaipėdos, Gargždų, Kretingos, Vilniaus, Panevėžio bei kitų šalies kampelių.

Kaip vaizdžiai kalbėjo Palangos kultūros ir jaunimo centro direktorė Vita Petrauskienė, šiame bene ryškiausiame kurorto rudens renginyje į vieną šokių ratą susijungia visos kartos – nuo vaikų, jaunimo iki senjorų, tad festivalį drąsiai būtų galima vadinti šeimyniniu Palangos miesteliu.

Pašnekovė neabejoja, kad gaiviu rudeniniu gurkšniu puikios muzikos ir nuotaikos šokėjų pasirodymai taps ir reginiu besidžiaugiančiai publikai – nuo mažo iki didelio.

Turinys: Palangos kurorto muziejuje laukia intriguojanti interaktyvi kelionė laiku. (Palangos savivaldybės nuotr.)

Puokštė spalvų ir raštų

„Šįsyk festivalis kiek kitoks nei ankstesniais metais. Tai tarptautinis renginys, tad iki pandemijos į jį atvykdavo nemažai svečių iš užsienio. Šiemet dėl visiems suprantamų priežasčių užsienio atlikėjų nekvietėme sąmoningai, tačiau pasinaudojome kita alternatyva – sukvietėme tautinių mažumų, gyvenančių Lietuvoje, šokėjus. Ir iš tiesų jų ne tiek jau mažai atsirado. Festivalyje dalyvauja Lietuvoje gyvenantys lenkai, rusai, graikai, totoriai, turkai, baškirai, žydai – taigi Palangos gatvėse išvysime visą puokštę skirtingų raštų ir spalvų kostiumų“, – pasidžiaugė V.Petrauskienė.

Tradiciškai festivalio proga miesto svečius bei palangiškius vilios ir mugė, kurioje dar ir sekmadienį bus galima įsigyti tautodailininkų dirbinių bei kulinarinio paveldo gardumynų.

„Be abejonės, mūsų centro darbuotojams šis festivalis yra pagrindinis rudens akcentas. Tačiau net ir pasibaigus vasarai kurorte kas savaitgalį vis kažkas vyksta, tad tiek kultūrinės, tiek pažintinės veiklos nepritrūks nei suaugusieji, nei vaikai. Dabar itin puikus metas lankytis muziejuose – įvairias turiningas programas, edukacijas šeimoms siūlo ne tik daugelio žinomas ir pamėgtas Gintaro muziejus. Kviečiu nepamiršti ir nuostabaus Palangos kurorto muziejaus, kuriame pristatomos išskirtinės ekspozicijos ir daug inovatyvių, interaktyvių veiklų. Labai įdomus ir atgimęs Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus, be abejo, Antano Mončio namaimuziejus“, – vardijo pašnekovė.

Erdvė: Palangos baseine nuobodžiauti netenka net patiems mažiausiems lankytojams. (Palangos baseino nuotr.)

Vandens vilionės – ne tik jūroje

Palankius rudeniškus orus kurorte vis dar smagu išnaudoti aktyviomis veiklomis po atviru dangumi, ir tam tinkamos įvairiausios priemonės bei judumo būdai: dviračiai, riedučiai, šiaurietiško ėjimo lazdos, mankštos ar tiesiog pasivaikščiojimas ramiu pajūriu.

Iškylomis gryname ore vilioja ir išpuoselėtos šeimoms skirtos erdvės – specializuoti Vaikų ir Pasakų parkai, kuriuose galima pasibūti nemokamai.

Prastesniu oru į įvairių pramogų verpetą kviečia įsisukti Palangos baseinas.

„Pasibaigus aktyviajam vasaros sezonui savaitgaliais sulaukiame išties nemažai svečių iš kitų – tiek artimesnių, tiek tolimesnių miestų. Be abejo, dalį lankytojų sudaro žmonės, kurie renkasi Palangą kaip savo antruosius namus, tad kurorte praleidžia nemažai laiko“, – tendencijomis dalijosi Palangos baseino vadybininkė Eglė Rupulevičienė.

Nors, pasak jos, dėl koronaviruso pandemijos sąlygų šiuo metu savaitgaliais specialių užsiėmimų neorganizuojama, tačiau čia teikiamos paslaugos visai šeimai leis pasimėgauti aktyviai bei kokybiškai leidžiamu laiku.

Ritualai: rudenėjant orams pasilepinti karštu pirties garu – tikra palaima. (Palangos baseino nuotr.)

Alsuoja poilsiu kūnui ir sielai

„Tai būtų tiek pirtys, tiek masažinės srovės, tiek sūkurinės vonios ir, žinoma, pasiplaukiojimas pačiame baseine. O vaikams svarbiausia, kad būtų vanduo, ir jie visada randa užsiėmimų, nepaisant to, ar dar yra kažkokių papildomų veiklų, – šyptelėjo pašnekovė. – Mažiesiems skirtas specialus baseiniukas, jame taip pat įrengta vandens srovė, vadinamasis grybas – čia vaikai ir praleidžia daugiausia laiko. Pastebime, kad šiek tiek vyresniems vaikams labai smagu pramoginiame baseine su tokia kaip upės srove.“

Šeštadieniais Palangos baseinas dirba nuo 10 iki 22 val., o sekmadieniais – valanda trumpiau, iki 21 val. E.Rupulevičienė primena, jog šiuo metu priimami tik lankytojai su galimybių pasu.

Savo ruožtu Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Ingrida Valaitienė pastebi, jog kokybiškam trumpam poilsiui ar atostogoms Palangoje ruduo yra idealiausias metas.

„Viešbučiai ir kitos apgyvendinimo įstaigos kviečia atvykti svečius į kurortą, paruošę jaukumu bei poilsiu kūnui ir sielai alsuojančius pasiūlymus. Akivaizdu, kad įvairi apgyvendinimo pasiūla (nuo viešbučių iki svečių namų ar net nakvynės rąstinėse vilose gamtos prieglobstyje) bei lanksčios paslaugų kainos vilioja svečius į Palangą pasidžiaugti auksiniu rudeniu“, – sakė pašnekovė.

Gurmaniškos kelionės maršrutai

Kalbant apie poilsį Palangoje, šiuo metu aktualiausias jo turinys veikiausiai būtų sveikatinimas.

Kurorto sveikatingumo ir grožio centruose galima rasti vidaus ir lauko baseinų, įvairiausių pirčių: saulės, nefrito, druskų, aromatinę, lietuvišką, suomišką, infraraudonųjų spindulių, Himalajų druskos ir kitas bei pirtininko programų; taip pat ne tik sūkurinių vonių vidaus patalpose bei po atviru dangumi, bet ir plūduriavimo kapsulių, šalčio kambarį, negyvosios jūros ir mineralinio vandens bei jūros vandens baseiną.

Vėstant orams ypač šildo ir gerina savijautą veido ir kūno masažai bei SPA ritualai, tarp kurių – įvairiausios technikos, gydomosios bei reabilitacinės procedūros.

Ne mažiau malonių akimirkų suteiks ir gastronominiai potyriai tinginiaujant saulės nutviekstose terasose arba jaukiose kurorto kavinukėse bei restoranuose.

„Šiais metais vasarą pasitikome su daugybe naujų maitinimo vietų, tad Palanga jau gali pasiūlyti ne tik europietiškos, bet ir meksikietiškos, uzbekiškos, kinų virtuvės patiekalų, jūrų gėrybių bei šviežios žuvies restoranų, kas be ko, – ir daugelio pamėgtų lietuviškos virtuvės gardumynų. Šeimos restoranėliai bei greitojo maisto užeigos lankytojus taip pat vilioja mėgstamiausiais vaikų skanumynais – mėsainiais, makaronų patiekalais, spurgytėmis bei vafliais. O specialios maisto ir gėrimų degustacijos rudenį neabejotinai nuspalvins ypatingais skoniais ir istorijomis“, – į gastronominius malonumus pasinerti paakino I.Valaitienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių