Savaitgalį aplinkosaugininkai ypatingą dėmesį skirs poilsiaujantiems Kuršių nerijoje

  • Teksto dydis:

Aplinkosaugininkai praneša savaitgalį ypatingą dėmesį skirsiantys poilsiaujantiems Kuršių nerijoje.

Pasak Aplinkos apsaugos departamento, visą savaitgalį Klaipėdos ir Šiaulių valdybos pareigūnai, bendradarbiaudami su Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija, tęs akciją „Poilsiauk atsakingai“.

Jie tikrins, ar poilsiautojai laikosi nacionalinio parko lankymo taisyklių.

„Kalbėdami apie Kuršių neriją, visi pabrėžiame, kad tai vienas gražiausių Lietuvos kampelių, tik kad Kuršių nerijos būklė priklauso nuo mūsų pačių, daug kas pamiršta, – sakė Klaipėdos valdybos viršininkė Ramunė Lukaševičienė. – Nuvykę į ikimokyklinio ugdymo įstaigas vaikams paaiškiname, kaip lengva užteršti vandenį ir orą, sunaikinti miško paklotę, sukelti gaisrą, suardyti kopas. Tik keista, kad neretai ir suaugusiesiems tenka tai aiškinti“.

Aplinkosaugininkai, anot viršininkės, ketina „priminti, kiek kainuoja neatsakingas elgesys“ ir atsakys į visus poilsiautojų klausimus.

Kaip primena aplinkosaugininkai, lankantis Kuršių nerijos pajūryje svarbu vadovautis ir lankymosi miške taisyklėmis, numatančiomis, kad motorinėmis transporto priemonėmis įvažiuoti į mišką ir po jį važinėti galima tik keliais.

Statyti transporto priemones miškuose galima tik tam skirtose transporto priemonių stovėjimo aikštelėse arba kelio pakraštyje. Statant transporto priemonę kelio pakraštyje, būtina stengtis neužvažiuoti ant samanų, kerpių, uogienojų.

Pareigūnai atkreipia dėmesį, kad teritorija, kurioje, sprendžiant iš tam tikrų požymių, dažnai važinėjama ar statomos motorinės transporto priemonės, nėra laikoma keliu ar aikštele, tai yra, išvažinėta pieva ar miško paklotė nėra kelias.

Primenama, kad Kuršių nerijos nacionalinio parko lankymo taisyklės draudžia važiuoti motorinėmis transporto priemonėmis ne ant kietosios kelio dangos, užstatyti užtvarus ir įvažiavimus į mišką, taip pat – statyti palapines, apsistoti su kemperiais, išskyrus specialiai tam įrengtas, ženklais pažymėtas vietas. Draudžiama kurti laužus, naudoti atvirą ugnį, išskyrus specialiai tam įrengtas, ženklais pažymėtas vietas bei namų valdas, kopti ar leistis Parnidžio kopos šlaitu, ardyti kopų sutvirtinimus, žaloti ar naikinti reljefo formas.

Taip pat draudžiama šiukšlinti, gadinti rekreacinius įrenginius, lankytis Naglių ir Grobšto gamtiniuose rezervatuose, išskyrus įrengtus pėsčiųjų ir dviračių takus, drėgnąją paplūdimio dalį; išsilaipinti iš plaukiojimo priemonių į Kuršių marių krantą Naglių ir Grobšto gamtiniuose rezervatuose.

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai apie pastebėtus gamtosaugos pažeidimus prašo pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112.



NAUJAUSI KOMENTARAI

" poilsiauk atsakingai "

" poilsiauk atsakingai " portretas
savaitgalį kviečiame juos į nidos šiaurinį paplūdimį ir kokį puskilometrį aplink, apie 23 - 24 val., spruks iš ten uodegas pabrukę, kaip išgąsdintos lapės.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių