Skrydžiui į šventę – kiauro biudžeto eurai

Nerimsta aistros dėl kariškių pasiskraidymo iš Vilniaus į Kretingą ir atgal. Į šio miesto įkūrėjo Jono Karolio Chodkevičiaus atminimo pagerbimo ceremoniją Krašto apsaugos ministras su būriu kariškių ir ministerijos darbuotojų atvyko kariniu sraigtasparniu, kuriam teko leistis Kretingos dvaro parke. Vietiniai stebėjosi, kodėl per visą šalį laigoma sraigtasparniu, it tai būtų karinės užduoties, o ne šventės klausimas?

Ministras – lyg JAV prezidentas?

Krašto apsaugos ministro (KAM) Arvydo Anušausko vizitas akibrokštu virto dėl to, kad karinis orlaivis leidosi faktiškai prie pat gyvenamųjų namų, už privačių sodybų tvorų.

Viena vietos gyventoja, ties kurios namo langais ir tūptelėjo sraigtasparnis "Mi-8", apskritai net nežinojo, kokiu reikalu atvyko kariškių svita.

Socialiniame tinkle "Facebook" užvirė diskusija – kodėl kariškiai švaisto deficitinio valstybės biudžeto lėšas skrydžiui į vietinį renginį?

"Kretingoje lankėsi KAM ministras. Atvarė sraigtasparniu. Nežinau, iš kur skrido, bet žmonės kraipo galvas. Čia normalu, kad ministras vizitų skraido? Jau žeme važinėjančios transporto priemonės – per prastos?" – klausė vienas internautų.

Įtampa: kol Kretingos gatvėmis žygiavo iškilminga eisena, vietos policininkai lenkė pirštus ir skaičiavo laisvus nuo budėjimo iškilmėse pareigūnus. Komisariato vyrai visą naktį ieškojo miške pasiklydusio žmogaus. (Kretingos rajono savivaldybės nuotr.)

Dalis vietinių juokavo, kad veikiausiai karinė padėtis paskelbta, jei į pajūrį KAM ministras lekia orlaiviu, o ne atvyksta automobiliu.

Kretingiškiai šmaikštavo, kad A.Anušauskas – it koks JAV prezidentas Joe Bidenas, kuris prezidentiniu sraigtasparniu lanko įvairias savo šalies vietas.

Šalis skolinsis milijardus

Išlaidumu besipiktinę Kretingos gyventojai buvo teisūs.

5,7 – tiek milijardo eurų valstybė ketina skolintis, kad subalansuotų šiųmetį biudžetą.

Dar vasarą patikslinus valstybės biudžetą suplanuotas viešųjų finansų deficitas siekė rekordinius 6,9 proc. bendrojo vidaus produkto.

Birželio 30 dieną lrt.lt portalas pranešė, kad šių metų biudžeto pajamos sieks 12,437 mlrd. eurų (įskaitant 2,777 mlrd. eurų ES ir kitos finansinės paramos lėšų), išlaidos – 16,615 mlrd. eurų (3,180 mlrd. eurų). Biudžeto deficitas bus net 4,177 mlrd. eurų.

Numatyti ir papildomi 20,7 mln. eurų gynybai, dar 15,9 mln. eurų pasienio apsaugai, išaugus nelegaliai migracijai iš Baltarusijos.

Vyriausybė biudžeto deficitui finansuoti ir kitoms reikmėms šiemet ketina pasiskolinti 5,7 mlrd. eurų – apie 400 mln. eurų daugiau nei buvo planuojama pernai gruodį.

Lėktuve – su E.Jakilaičiu

Kretingiškių nufilmuotuose vaizdeliuose matyti, kaip iškilmių dieną karinis orlaivis leidžiasi muziejaus parko pievelėje, išleidžia grupelę atvykėlių ir vėl pakyla.

Dešimties žmonių kompanija nufilmuota klampojanti šlapia žole iki trijų gatvelėje laukiančių mikroautobusų.

Viename vaizdo siužete matyti ir žurnalistu vadinamas Edmundas Jakilaitis, išlipantis iš KAM sraigtasparnio.

Pastangos: į iškilmes Kretingoje buvo atskraidinti itin svarbūs svečiai. (Kretingos rajono savivaldybės nuotr.)

Paaiškėjo, kad karinis sraigtasparnis Mi-8 į orą keltas ne karinėms užduotims, o kariškių patogumui.

Sraigtasparniu skrido ministras A.Anušauskas, Sausumos pajėgų vadas brigados generolas Raimundas Vaikšnoras, Sausumos pajėgų štabo viršininkas plk. Viktoras Bagdonas, Motorizuotosios pėstininkų brigados "Žemaitija" vadas plk. Nerijus Stankevičius, ministro patarėja Kamilė Šeraitė, ministro adjutantė mjr. Lina Jieznienė, vyr. ltn. Paulius Baršauskas, brigados "Žemaitija" vadovybės štabo skyriaus visuomenės informavimo specialistas Nerijus Čapas, E.Jakilaitis ir Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto docentė Genė Kirkienė.

Valanda skrydžio – 500 eurų

"Lietuvos kariuomenės vadovybės sprendimu į renginį Kretingoje K.Chodkevičiaus žūties metinėms paminėti vyko Lietuvos kariuomenės atstovai ir Krašto apsaugos ministerijos vadovybės delegacija bei kiti renginio dalyviai. Skrydis Karinių oro pajėgų sraigtasparniu "Mi-8" pirmyn ir atgal truko apie 4 val. 30 min.", – į dienraščio užklausą, kiek kainavo kariškių vadovybės skrydis į Kretingą, atsakė KAM Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamento Visuomenės informavimo skyriaus vedėja Asta Galdikaitė.

Ji paaiškino, kad tą pačią dieną K.Chodkevičiaus atminimo pagerbimo renginiai vyko tiek Kretingoje, tiek Vilniuje, tad kariškiai nusprendė automobiliais per visą Lietuvą nevažinėti, o skristi.

Įvertinimas: medalis įteiktas ir vietos muziejaus vadovei V.Kanapkienei. (Kretingos rajono savivaldybės nuotr.)

Tačiau KAM atstovė pažymėjo, kad kelti į orą karinį sraigtasparnį komandą davė ne ministras, o kariuomenės vadovybė.

"Vykti į Kretingą oro transportu buvo nuspręsta atsižvelgus į įtemptą darbotvarkę ir į renginio dalyvių poreikį kelių valandų skirtumu dalyvauti K.Chodkevičiui skirtuose renginiuose Kretingoje ir Vilniuje. Kariuomenės vadovybė priėmė sprendimą į renginį Kretingoje nuskraidinti ne tik kariuomenės atstovus, bet ir Krašto apsaugos ministerijos vadovybės delegaciją bei kitus renginio dalyvius panaudojant Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų sraigtasparnį "Mi-8". Krašto apsaugos ministras neturi galimybės savo nuožiūra disponuoti sraigtasparniu, kurio vienos valandos skrydžio kaina yra apie 500 eurų", – pažymėjo A.Galdikaitė.

Išeitų, kad skrydžiui į Kretingą bemaž septynias tonas sveriančiu sraigtasparniu šalies biudžetui kainavo 2 225 eurus vien tam, kad delegacija nesikamuotų tris valandas važiuodama automobiliais?

Interneto šaltiniuose nurodyta, kad minimo rusų gamybos sraigtasparnio įgulą sudaro du pilotai ir vienas inžinierius, skraidyklės talpa – 24 keleiviai arba trys tonos krovinių, didžiausias greitis – 240 km/val., skrydžio nuotolis – 450 km, o degalų sąnaudos – 600 kg per valandą.

Įdėjo ąžuolo gilių

Kariškių desantas į Kretingą skubėjo dėl išskirtinių iškilmių. 2021-ieji yra paskelbti vieno ryškiausių XVII a. Lietuvos valstybės ir karo veikėjų Jono Karolio Chodkevičiaus metais.

Po Kretingos bažnyčios altoriumi J.K.Chodkevičius buvo įrengęs šeimos kriptą, tačiau joje taip ir neatgulė, nes tikroji karvedžio palaidojimo vieta nėra žinoma.

Siurprizas: Kretingoje netikėtai nusileidęs karinis sraigtasparnis su garbių ponų svita labai nustebino vietos gyventojus. (Stop kadras)

Kretingoje minint 400-ąsias šios iškilios asmenybės mirties metines Chodkevičių šeimos mauzoliejuje buvo pastatytas kenotafas su J.K.Chodkevičiumi susijusiais artefaktais – šešiomis kapsulėmis su žeme iš kadaise karvedžio lankytų vietų, ąžuolo, skaičiuojančio daugiau kaip keturis šimtus metų, gilėmis.

Pasak legendos, po vienu ąžuolų besiilsint, J.K.Chodkevičiui kilo mintis pastatyti Kretingos miestą, bažnyčią ir vienuolyną.

Direktorei davė medalį

Kretingos muziejaus direktorė Vida Kanapkienė, kuri nuoširdžiai prisidėjo prie iškilmių organizavimo, tikino, kad Kretingoje nebuvo geresnės vietos už dvaro parką leistis kariniam sraigtasparniui.

Atsigirdo pasipiktinimai, kad skraidžioja, pinigus taško.

"Pas mus buvo atvykęs Krašto apsaugos ministras. Sraigtasparnis leidosi paminklinės teritorijos erdvėje, nes kitur nebuvo vietos. Jų darbotvarkė buvo labai įtempta, nes 16 val. Nacionalinio dailės muziejaus erdvėje buvo atidengtas paminklas J.K.Chodkevičiui. Pas mus iškilmės prasidėjo 10 val. Kada jie išskrido, aš negaliu pasakyti, laiko nesekiau", – teigė muziejaus direktorė.

V.Kanapkienė patikino, kad aukštų kariuomenės vadų apsilankymas Kretingoje nebuvo atsitiktinis.

Vida Kanapkienė / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Lietuvos kariuomenės Motorizuotajai pėstininkų brigadai "Žemaitija" buvo suteiktas Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono J.K.Chodkevičiaus pėstininkų brigados "Žemaitija" vardas.

"Reikia džiaugtis ir didžiuotis tuo, kad J.K.Chodkevičius nėra pamirštas. O tai, kad ministras atskrido malūnsparniu, o kartu su juo ir J.K.Chodkevičiaus labdaros ir paramos fondo E.Jakilaitis, nieko tokio. Nematau aš čia jokios tragedijos. Žmonės pradeda interpretuoti. Atsigirdo pasipiktinimai, kad skraidžioja, pinigus taško. Žmonės nesuvokia, kad kartais yra tam tikri valstybiniai reikalai ir užduotys. Ne pramogai, ne kažkokiam festivaliui skrido", – kalbėjo V.Kanapkienė.

Jos nuomone, muziejui priklausanti pieva puikiai pasitarnavo nusileidimui.

"Ten – mūsų teritorija. O jei kaimynams kokio medelio nenulenkė, tai reiškia, kad viskas gerai. Ir kas čia atsitiko? Ir kas tame feisbuke piktinasi? Aš jo visai nevertinu. Kas ką parašė, po dienos jau nuplaukė, kaip debesys dangumi. Aš tai nieko prieš būčiau, jei man kieme nusileistų sraigtasparnis. O jei dar gražūs vyrai išliptų..." – prisipažino direktorė.

V.Kanapkienė stebėjosi kretingiškių pastabomis, kad ministro skrydžiui švaistytos biudžeto lėšos.

"O kas kitas turėtų perskaityti įsaką apie J.K.Chodkevičiaus vardo suteikimą brigadai, jei ne jis? Tarp kitko, už tvarų indėlį populiarinant J.K.Chodkevičiaus vardą, buvo įteikti trys medaliai. Pasigirsiu ir aš. Rotušės aikštėje, prie paminklo, toks medalis buvo įteiktas ir man", – džiaugėsi muziejaus vadovė.

Uždarė eismą

Nors kenotafas su J.K.Chodkevičiaus atminimui skirtais artefaktais buvo iškilminga eisena palydėtas per visą Kretingos miesto centrą, V.Kanapkienė liūdėjo, kad per mažai dėmesio šiam renginiui parodė vietos žmonės.

"Mažai reklamos buvo. Turėjo visi išeiti iš namų ir nusilenkti miesto įkūrėjui", – samprotavo Kretingos muziejaus vadovė.

O štai paprasti kretingiškiai policininkai minėtą renginį prisimena kaip vykusį itin įtemptą dieną.

Kretingos policijos komisariato pajėgoms teko budėti prie dviejų žiedinių sankryžų, kur dėl eisenos, buvo ribojamas eismas.

Policijos pajėgų reikėjo visos ceremonijos metu, todėl komisariate dirbusiems vyrams teko sukti galvas, kaip paskirstyti pajėgas.

Ieškojo nelaimėlio

Didžiosios šventės išvakarės Kretingos policijos komisariato pareigūnams iki gilios nakties teko ieškoti miške pasiklydusio žmogaus, o ryte dar svarstė, kaip perskirstyti iki menkiausių detalių sustyguotas šventinei sumaiščiai suvaldyti skirtas pajėgas.

Rugsėjo 23-iosios vakare, kai jau buvo sutemę, policijai pranešta, kad į klaidžiausius rajono miškus netoli Darbėnų miestelio išėjo grybauti ir iki sutemų negrįžo ligotas vyras.

Artimieji atviravo, kad vyriškis dukart buvo patyręs insultą, be to, serga astma, o ir grybauti išėjo nepasiėmęs telefono.

Nemenkos pareigūnų pajėgos vėlų vakarą ėmėsi ieškoti dingusiojo tamsiame, tankiame miške.

Policininkai braidė po miškus iki 2 val. 30 min. Naktį miške jie rado tik dingusiojo dviratį. Matyt, žmogus pavargo jį stumdyti ir todėl atrėmė į medį.

Rugsėjo 24-osios, jau šventinės dienos, ryte pareigūnai suko galvas, kaip perskirstyti pajėgas. Mat dėl numatytos iškilmingos eisenos policininkams turėjo būti nemažai darbo.

Eisenos kelias driekėsi per du transporto žiedines sankryžas. Pareigūnams reikėjo stabdyti ir kontroliuoti eismą ilgame gatvės ruože.

Nerimauta dar ir todėl, kad į renginį turėjo atskristi ministras. Tokios aukštos valdžios pasirodymas vietos žmonėms visada sukelia stresą.

Tuo metu, kai pareigūnai nerimavo dėl dingusio vyro ir bandė suformuoti būrį jo paieškoms, sužinota, kad pražuvėlis atsirado sveikas ir gyvas. Jo dukra, važiuodama keliu, pamatė tėvą sėdintį autobusų stotelėje. Vyras buvo nusikamavęs, išvargęs, bet sveikas.

Taip paaiškėjo, kad visos numatytos pajėgos iškilmėms lieka tose pačiose pozicijose, kaip ir buvo numatyta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimas pagrindinis

Klausimas pagrindinis  portretas
Kiek iš šios Svitos dalyvių nepabėgtu suglaudę ausų iš LT kilus realiai kariniam konfliktui??? Manau didžioji dalis papustytu padus. Nereiktų nei Mig 8:). O siaip tai su seniai jau turėjusio but I nurašyto Mi 8 pagal amžių neskrisciau...reikėjo palaukti iš z JAV black sraigtasparniu Ir tada puikuotis

bosas

bosas portretas
"su kuo norim su tuo skraidom, ne runkelių reikalas. Ir kas kiek kainuoja visiškai nesvarbu runkelių pareiga mokėti mokesčius o mes jau nuspręsim kam juos išleisti."

Rus

Rus portretas
Ka jūs norit juk visa subininiu partija nori skraidyti malunsparniais, keista kad dar ju veliavu ant vertūškes nepasikabino.
VISI KOMENTARAI 65

Galerijos

Daugiau straipsnių