Šventimą iškeis į žvejybą

Žvejai mėgėjai naujametę naktį žada vietoj šampano taurių griebti meškeres ir jau po vidurnakčio traukti į lašišų žvejybą. Tačiau panorusiųjų sugauti šių retų žuvų laukia išbandymai – teks ilgokai pasukti galvą, kur šventinę naktį įsigyti vadinamąją žvejybos licenciją – žvejo mėgėjo kortelę lašišų ir šlakių žvejybai.

Licencijos paieškos

"Žvejybos leidimų sistema tokia, kad net ir nenorėdamas tapti pažeidėju esi priverstas tokiu jaustis. Pernai su sūnumi sausio 1-osios naktį išsiruošėme į žvejybą. Vieni prie stalo sėdi, o mes mieliau žvejojame. Sūnus išvažiavo ieškoti žvejo mėgėjo kortelės. Pravargo kelias valandas, kol rado degalinę su "Perlo" terminalu. Internetu negali įsigyti licencijos. Būtina turėti atspausdintą lapą su leidimu, nes pagavęs lašišą privalėsiu jį perplėšti. Esą taip turiu pademonstruoti, jog jau išnaudojau savo licenciją", – pasakojo palangiškis žvejys Sigitas.

Vyrai stebėjosi, jog aplinkosaugininkų sukurta licencijų ir žvejybos leidimų sistema "Alis" nenumato jokios kitos galimybės pažymėti tą faktą, jog licencija jau buvo išnaudota.

"Viskas tobulėja, tačiau mes vis dar kaip akmens amžiuje lakstome naktimis ieškodami, kur įsigyti popierinį leidimą žvejoti", – pastebėjo žvejys.

Prekyba prasidės tik sausio 1-ąją

Aplinkos ministerijos Gamtos skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas tikino, jog sistemos patobulinimų norėtų net pati ministerija, tačiau esą būtent lašišų gaudymo tvarka vien tik su popieriniais leidimais yra buvusio aplinkos viceministro Lino Jonausko palikimas.

"Tai jis užsispyrė, jog licencijos būtų tik popierinės, kad būtų aišku, ar šaknelė nuplėšta, ar ne. Tačiau tvarką vertėtų keisti. Elektroninė sistema tam ir yra, kad nereikėtų popieriaus gadinti. Beje, šį savaitgalį bus įdomi situacija – žvejoti jau bus galima gruodžio 31-ąją, tačiau kortelių lašišų ir šlakių žvejybai nebus įmanoma nusipirkti", – pastebėjo V.Graičiūnas.

Pasirodo, Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėse yra nustatyta išlyga, kad žvejybos draudimas negalioja paskutinę draudimo dieną, jei ji yra savaitgalis ar valstybinė šventė.

"Žvejoti paskutinę metų dieną bus galima, tik visas lašišas ir šlakius bus privalu paleisti. Žvejo mėgėjo korteles, suteikiančias teisę pasiimti šias žuvis, bus galima įsigyti tik sausio 1-ąją, todėl pasilikti šias žuvis bus galima tik po vidurnakčio", – tvarką aiškino V.Graičiūnas.

Yra apribojimų

Primenama, jog iki sausio 15 d. dar draudžiama žvejoti vėgėles, taip pat draudžiama žvejoti nakties metu pagrindinėse vėgėlių nerštavietėse – Nemuno upėje nuo Gėgės upės žiočių iki Jurbarko tilto ir Nevėžio upėje nuo žiočių iki Babtų tilto.

Nuo sausio 1 d. iki balandžio 20 d. draudžiama žvejoti masalui naudojant žuvelę, išskyrus žvejybą Kuršių mariose ir žvejybą žuvies gabalėliu.

Iki balandžio 1 d. draudžiama gaudyti ir šamus.

Pajūrio krašte apribojimai šlakių ir lašišų žvejybai galioja Šventosios upėje nuo žiočių iki Laukžemės malūno užtvankos. Taip pat Minijos upėje nuo Lankupių iki Salanto žiočių, Veivirže nuo žiočių iki kelio Veiviržėnai–Švėkšna tilto.

Draudimai galioja ir Akmenos–Danės upėje nuo Liepų gatvės tęsinio tilto iki Kretingos malūno.

Draudžiama gaudyti mažesnes kaip 65 cm ilgio žuvis. Draudžiama žvejoti arčiau kaip 100 m žemiau užtvankų ir žuvitakių. Per vieną žvejybą galima sugauti tik vieną lašišą ar šlakį.

Žvejybos vietoje privalu turėti žvejo mėgėjo kortelę. Sugavus lašišą ar šlakį, ne vėliau kaip per 5 minutes šios kortelės nurodytoje vietoje turi būti nuplėšiama jos dalis. Nuplėšta žvejo mėgėjo kortelė teisės žvejoti nesuteikia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipeda

Klaipeda portretas
lengviau bauda sumoketi nei pirkti ten kazka,ps senas atseit brakonierius.

Turkas

Turkas portretas
Tik Lietuvoj tokios nesąmonės.Kam plėšt,jeigu galima ir niekur neskubėt.

emigrantkas

emigrantkas portretas
Kam tokios taisykles, kuriu vistiek niekas nepaisto.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių