Tarnyba su šunimi – ir alinanti, ir ypatinga

Angelų sargų arba Policijos diena – šventė tūkstančiams pareigūnų. Policininkai savo keturkojus pagalbininkus, apmokytus atlikti svarbų darbą, vadina komandos dalimi. Tarnybiniai šunys gyvena kinologų namuose ir kasdien drauge eina į darbą.

Švęs ir namuose

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) Viešosios tvarkos tarnybos Kinologų poskyrio viršininke prieš pusmetį tapusi Vita Mockutė ir jos bendradarbė vyresnioji specialistė Ona Voronova neslepia – tarnyba policijoje, nors ir nelengva, tapo svajonių išsipildymu.

Užvakar Klaipėdos AVPK pareigūnai profesinę šventę minėjo Kretingoje.

V.Mockutė ją švęs ir namuose. Jauna moteris žadėjo išsikepti pyrago ir pagaminti iškilmingus pietus. Juk šeimoje trys pareigūnai – ji, sutuoktinis ir Troja.

Visi tarnybiniai šunys mokomi bendrųjų dalykų – pėdsekystės, žmogaus sulaikymo bei paieškos, kiekvienas turi ir specializaciją – geriau nei kiti moka rasti gyvus ar mirusius žmones, aptikti narkotikus ir kitus dalykus.

Klaipėdos AVPK yra 10 kinologų, kiekvienas globoja jam priskirtą tarnybinį šunį, bet, paprastai kalbant, jie yra pareigūnų augintiniai, šeimos nariai, bendradarbiai, rūpestis ir džiaugsmas.

Paprastai kinologas pasirenka globotinį pagal savo būdą. Vokiečių aviganiai yra ramesni, belgų aviganiai – be galo judrūs, nenustygstantys vietoje, jiems kasdien reikia didelio fizinio krūvio.

Policijos pareigūnės pataria taip elgtis renkantis augintinį ir civiliams, tada gyvūnų prieglaudose būtų mažiau paliktų keturkojų.

"Tai tik skamba romantiškai – bendrauti su savo šunimi ir darbe, ir namie. Bet iš tiesų viskas kur kas sunkiau ir paprasčiau. Mano Troja yra belgų aviganė, o tai reiškia, kad jai reikia labai daug judėti, todėl turiu keltis gerokai anksčiau nei visi kiti žmonės, vedu ją pasivaikščioti, tai yra didelis fizinis krūvis. Namie dar laukia šeima: vaikas, vyras, o dar ir katiną turime. Viskam reikia laiko. Tarnybinis šuo namuose – tai ir didžiulė atsakomybė. Vaikui pavedžioti jo neleisčiau. Neduok dieve, ką išgąsdins, turėsiu atsakyti ne tik kaip šeimininkė, bet ir pareigūnė", – kalbėjo V.Mockutė.

Tai tik skamba romantiškai – bendrauti su savo šunimi ir darbe, ir namie.

Suviliojo kolegų pavyzdys

Jauna moteris pasakojo vaikystę leidusi kaime, kur visada buvo visokių gyvūnų, be abejo, ir šunų. Labai jais džiaugėsi, bet tada nė neįsivaizdavo, kad likimas lems jai dirbti su šunimi.

Prisižiūrėjusi filmų apie gyvūnus bandė dresuoti prie grandinės pririštą Sargiuką.

Šuniuko žvilgsnis tuomet bylojo, kad jis nesupranta, ko nori maža mergaitė, kartojanti tą patį žodį: "Sėsk!".

Pradėjusi tarnybą policijoje ji dažnai bendraudavo su kinologais.

Egidijus ir Anna Šlekoniai Klaipėdos policijoje buvo kitokio požiūrio į tarnybinius šunis pradininkai. Šios poros pavyzdys užkrėtė merginą ir ji drąsiai priėmė pasiūlymą imtis kinologės pareigos.

"Tada maniau, kad viskas labai gražu ir paprasta. Bent jau žiūrint į Šlekonius taip atrodė. Kai pasiėmiau jauną kalytę Troją, supratau, kad tik iš šalies taip atrodo, jog kinologas tik žaidžia su šunimi mėtydamas jam kamuoliuką. Pasirodo, reikia labai daug dirbti, kol pasieki rezultatų. Kinologijos centro specialistai pamoko, kaip dirbti su šunimis", – neslėpė V.Mockutė.

Kinologo darbas – ne tik dresuoti augintinį, bet ir prižiūrėti jo sveikatą, tinkamai šerti, kad nenutuktų ir būtų motyvuotas dirbti.

Kasdienybė: anot kruopščiai savo augintinį prižiūrinčios O.Voronovos, grėsmingos išvaizdos šuo Gėris tokį vardą pelnė dėl švelnaus būdo ir klusnumo. Asmeninio archyvo nuotr.

Bėgo 10 kilometrų

Daugiausia darbo kinologams būna ieškant narkotikų. Dažniausiai pirmieji įvykio vietoje atsiduria patruliuojantys pareigūnai. Jeigu jiems kyla įtarimų, kviečia kinologus.

Beveik visi uostamiestyje dirbantys tarnybiniai šunys moka aptikti narkotines medžiagas.

Be tiesioginių pareigų, kinologams tenka dalyvauti varžybose, kur augintiniai turi parodyti savo gebėjimus.

Šunys tokiais atvejais jaučia stresą, nes jaudinasi šeimininkas.

V.Mockutė didžiuojasi savo augintine, pastarąjį kartą jos dalyvavo atvirosiose biatlono su tarnybiniais šunimis varžybose Ramziui paminėti.

Teko bėgti apie 10 kilometrų, atlikti įvairias užduotis.

Kandančių šunų kategorijoje pareigūnė su augintine pelnė antrąją vietą. Tai yra kategorija šunų, kurie atlieka apsaugos funkciją.

O.Voronovos augintinis – vokiečių aviganis vardu Gėris. Didelis, juodas šuo iš išvaizdos mažai primena gėrį, bet tai yra būtent tas atvejis, kai išvaizda apgaulinga.

Dėl savo išvaizdos šis keturkojis ypač tinkamas sulaikymo operacijose.

Išgelbėjo šeimininkę

V.Mockutę jos Troja yra išgelbėjusi nuo agresyvaus stambaus vyro.

Kartą policininkai atliko prevencinį reidą į kriminogeninį židinį – vieną Sulupės gatvės bendrabučių.

Pareigūnė su šunimi vaikščiojo po bendro naudojimo patalpas, kai staiga iš vieno kambario išėjo milžiniško ūgio ir sudėjimo be galo piktas vyras.

Pamatęs uniformuotą merginą jis ėmė šaukti ir atrodė, kad tuoj užsimos smogti.

Troja suprato grėsmę šeimininkei, jos galvoje įsijungė apsaugos mechanizmas, šuo pradėjo loti. Vyras susigūžė ir atatupstas nupėdino į savo būstą.

Tarnyboje pasitaiko ir kitokių atvejų.

Kartą O.Voronovai teko gelbėti savo augintinį, tiesa, Gėris tada tebebuvo jaunas ir nepatyręs.

Tąkart jie patruliavo netoli Jono kalnelio.

Atlikę užduotį abu ėjo į automobilį, šuo buvo laisvas ir staiga sureagavo kaip medžiotojas, mat jo išsigandusios antys purptelėjo į apsauginį griovį.

Ona nespėjo nė sureaguoti, kai Gėris puolė paskui jas ir pats išsigando įkritęs į vandenį. Išlipti negalėjo, nes aukšti ir statūs krantinės kraštai nepaliko vilties pačiam išsigelbėti.

Šeimininkei teko sugriebti augintinį už antkaklio ir ištraukti. Tai buvo labai gera pamoka, nes nuo tada Gėris nepuola į vandenį.

Gėris yra puikus pėdsekys, treniruojamas kariniame poligone jis visada randa mokymų metu pasislėpusius karius.

Kinologai dirba ne tik specialiose operacijose, bet ir per masinius renginius.

Nors tarnybiniai šunys yra itin klusnūs, pareigūnės atviravo, kad visu 100 procentų savo augintiniais nepasitiki.

Ypač daug pavojų minioje, kai keturkojai pamato kitą šunį, juo labiau, jei jis – palaidas.

Treniruotės: pareigūnė kasdien turi daug laiko skirti augintinės lavinimui. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pensijos šunims nemoka

"Man atrodo, kad kitas šuo nebebus toks geras. Gėriui dabar – 7-eri, dar patarnaus trejus metus", – vylėsi O.Voronova.

Šuo vidutiniškai tarnauja 10 metų, priklausomai nuo jo sveikatos. Vokiečių aviganiai greičiau "sudėvi" sąnarius, belgų yra smulkesni, judresni, todėl darbingi būna ilgiau.

Tarnybiniai šunys, kaip ir žmonės, išeina į pensiją, skirtumas tas, kad jiems išlaikyti pinigai nemokami.

"Galima tikėtis tik neformalios grupės paramos. Jai priklauso pareigūnai, turintys atitarnavusius šunis. Jos nariai paaukoja procentą nuo gaunamų pajamų, už šiuos pinigus nuperkama maisto tokiems keturkojams pensininkams", – netikėtą policijos šunų likimo pusę atskleidė O.Voronova.

Graudūs filmai apie žuvusio šeimininko besiilgintį šunį klaidina žmones.

Pasirodo, kai policininkas dėl tarnybos aplinkybių priverstas perleisti savo augintinį kitam pareigūnui, gyvūnui tai nėra tokia siaubinga trauma, kaip gali atrodyti.

Šuo paprastai liūdi kelias savaites, bet kai jį perima kitas jautrus ir mokantis prižiūrėti gyvūną policininkas, keturkojis greitai adaptuojasi.

Tarnauti nereikalauja

Kinologai gauna savo šunims ne tik maisto, bet ir skanėstų, apmokamos veterinarinės paslaugos, o pareigūnai gauna priedą už šuns priežiūrą. Juk tai yra darbas ir po tarnybos valandų.

Neretai jie kartu su keturkojais iškviečiami dirbti naktį, dažniausiai ieškoti pasiklydusių miške grybautojų.

Kai nėra specialiųjų užduočių, kinologai važiuoja į gamtą ir imasi kasdienių augintinių treniruočių. Tokios vietos, kur nesutiktų žmonių, kinologai neieško. Priešingai, papildomi dirgikliai padeda mokyti šunis paklusnumo.

Nei duoti leteną, nei tarnauti policijos šunys nemokomi, stengiamasi neužkrauti jų bereikalingomis pamokomis. Geriau tobulinti tarnybai būtinus gebėjimus.

Kita vertus, yra teorija, kad daugiau komandų mokomas šuo labiau lavėja.

Aš niekada neleidžiu glostyti Trojos.

Negalima glostyti be leidimo

"Žmonės labai gerai reaguoja į policininką su šunimi. Daugelis nori paglostyti, bet tai yra didžiulė klaida. Jokio šuns negalima glostyti nepasiklausus šeimininko. Tarnybai apmokyti šunys ypatingai reaguoja į tiesiamą jo pusėn ranką. Todėl aš niekada neleidžiu glostyti Trojos. Stebiuosi, kaip žmonės nebijo. Aišku, mūsų šunys yra socializuoti, bet nereikėtų manyti, kad visi tarnybiniai šunys yra tokie kaip Reksas iš vokiečių serialo. Tik filmuose šuo iš šeimininko žvilgsnio supranta, kad reikia nubėgti į trečią aukštą, atnešti segtuvą su dokumentais ir dar iškviesti pagalbą", – kalbėjo V.Mockutė.

Todėl renginių metu pareigūnai savo augintiniams dažniausiai užsega antsnukį. Daugelis tarnybinių šunų myli žmones, bet neretai pyksta pamatę kitus šunis, o kiekvienas bėgantis gyvūnas jiems – grobis.

Todėl net labai mažus šuniukus viešoje vietoje reikėtų vedžioti su pavadėliu.

Abi pareigūnės tikino, kad tarnybinis šuo, nors ir labai mylimas už ištikimybę ir paklusnumą, bet yra tik gyvūnas.

"Šunys mokosi iš žmonių, jie moka suprasti mūsų mimiką, todėl moka manipuliuoti šeimininko jausmais. Iš tiesų jiems svarbu gauti maisto, skanėstą, būti paglostytam. Neretai žmonės sužmogina savo augintinį. Nereikėtų pamiršti, kad tai yra tik šuo, o žmogus visada turi būti ant aukštesnio laiptelio ir nenusileisti iki jo lygio ar dar žemiau. Geroji jų savybė, kad jie labai nori dirbti ir net konkuruoja. Jei jaučia, labai skuba ir stengiasi užduotį atlikti pirmi", – tikino V.Mockutė.

Vita ir Ona pripažino, kad ir vaikams gerai, kai namie yra šuo. Augintiniai mažuosius priima kaip savo gaujos narius, moko pasitikėti ir laikytis drausmės.

Kita vertus, kai mama policininkė, vaikai žino, jog nuo jos nieko nepaslėpsi, be to, jos daugiau žino ir apie galimas grėsmes.

O.Voronovai ne naujiena gauti sūnaus SMS žinutę: "Mama, aš jau namuose, rankos ir kojos – sveikos."

Nors tarnyba policijoje retai asocijuojasi su moteriškumu, V.Mockutė ir O.Voronova nesigaili pasirinkusios šį kelią.


Klaipėdos AVPK tarnauja

belgų aviganė Troja – 8 metų;

vokiečių aviganis Gėris – 7 metų;

vokiečių aviganis Hardas – 9 metų;

belgų aviganė Bela – 6 metų;

vokiečių aviganė Luna – 5 metų;

belgų aviganis Naruto – 5 metų;

spanielė Mėta – 4 metų;

vokiečių aviganis Soli – 4 metų;

belgų aviganė Fėja – 1 metų;

vokiečių aviganis Banderas – 3 metų;

netrukus komandą papildys vokiečių aviganis Rafis – 2 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vardenis

Vardenis portretas
Geras straipsnis, ačiū

Lauris .R

Lauris .R  portretas
Koke ten policija ten stribai grasintojai geriau su jais reikalų nerureti

sėkmės mergaitiai

sėkmės mergaitiai portretas
ir jos šuneliui
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių