Uosto direkcija kviečia pasinerti į sentimentus jūrai ir miestui

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija Jūros šventei ir miesto 770 metų jubiliejui dovanos nemažai renginių, tarp jų pristato ir penktadienio pagrindinį koncertą su Monika Liu.

Uostas daro Klaipėdos miestą išskirtinį. Uosto direkcija, uosto kompanijos mato didelę prasmę prisistatyti Jūros šventėje, miestiečiams ir svečiams parodyti, kad uostas yra gyvas, jis yra kartu su Klaipėdos miestu.

„Sunku įsivaizduoti, kad Uosto direkcija liktų nuošalyje, kai Klaipėdoje vyksta tokio masto renginys kaip Jūros šventė, kuri dedikuota jūrai, susijusi ir su Klaipėdos miesto 770 metų jubiliejumi. Ne tik aktyviai patys dalyvausime renginiuose, bet juos dovanosime ir klaipėdiečiams ir miesto svečiams“, – tikino Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovas Algis Latakas.

Išskirtinė eisena su orkestrais

Penktadienis – oficiali Jūros šventės diena. Ypač reikšmingu miesto jubiliejaus ir Jūros šventės akcentu A. Latakas pavadino eiseną, kurią yra pamėgę ir klaipėdiečiai, ir miesto svečiai. Žmonių minios susirenka pažiūrėti ir pasveikinti eisenos dalyvius, kurie žygiuoja miesto gatvėmis ir visus susirinkusius džiugina įmantriomis dekoracijomis. Eisena juda Herkaus Manto, Naujojo Sodo, Naujojo Uosto, Pilies gatvėmis iki pat Kruizinių laivų terminalo. Šiemet Jūros šventės eisenoje dalyvaus apie 50 kolektyvų, žygiuos keli tūkstančiai žmonių. Viena įmonė pažadėjo nustebinti net tūkstančiu eisenos dalyvių.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

„Kiekvienais metais vis didesne jėga spaudžiame Jūros šventės pedalą. Uoste yra ir džiugių, ir liūdnesnių momentų, ypač dėl geopolitinių pokyčių. Jūros šventė nėra tas metas, kai reikėtų liūdėti“, – pastebėjo A. Latakas.

Miesto ir jūrinių organizacijų eisena šiemet bus išskirtinė. Dalyvaus 14 šalių jūros ir karo laivų įgulos, penki kariniai orkestrai. Trankia muzika bus pagerbiamas Klaipėdos miestas, jo žmonės, bet svarbiausias dėmesys bus skiriamas Lietuvos karinėms jūrų pajėgoms, kurios šiemet švenčia įkūrimo 30-metį.

Šarmingas koncertas

Oficialus šventės atidarymas įvyks 19 val. Kruizinių laivų terminale. Bus ir sveikinimo kalbų, ir nusipelniusių žmonių apdovanojimų, ir muzikos atlikėjų pasirodymų.

Terminale bus iškelta šventės vėliava. Vėliavos stiebą įrengė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija.

Šiemet Uosto direkcija pristato ir kviečia į atidarymo koncertą Kruizinių laivų terminale. Čia visus kvies kariniių orkestrų pasirodymą, o vėliau visus pasitiks žavioji 2022 m. „Eurovizijos“ dalyvė Monika Liu. Taip pat bus galima paklausyti grupės Bix dainų.

Emocijų lietus prie „Meridiano“

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Šiemet Jūros šventės metu Klaipėdoje bus ir su uosto veikla susietų akcentų, vienas jų – bangolaužių tetrapodų meninė imitacija piliavietės aikštėje. Uosto direkcija ant savo pastato stogo planuoja iškelti ir vieną didžiausių Klaipėdoje Lietuvos nacionalinę vėliavą.

Tetrapodas – uosto, Lietuvos vėliava – laivybos simboliai. Dar vienas Uosto direkcijos renginys numatytas prie miesto simbolio – burlaivio „Meridianas“.

„Man Klaipėdos miesto ir uosto derinys yra gražus. Atkreipčiau dėmesį į uostą kaip inžinerinį objektą, kurio kranai jau iš tolo matomi važiuojant autostrada“, – pastebėjo A.Latakas, pakvietęs klaipėdiečius, miesto svečius aktyviai dalyvauti Jūros šventėje, sveikinęs uosto ir miesto bendruomenę su dar vienu gražiu renginiu.

Šeštadienį nuo 11 val. vyks Uosto direkcijos jau 12-ą kartą Jūros šventėje rengiamos drakonų laivų lenktynės. Prie burlaivio „Meridianas“ bus emocijų lietus. Lenktynėse užsiregistravo rekordinis kiekis dalyvių, net 45 komandos. Norą dalyvauti varžybose ir patirti nepakartojamą nuotykį yra pareiškę 7 užsienio šalių karinių jūrų pajėgų svečiai.

Pagarba visiems jūrininkams

kvjud nuotr.

Tradiciškai šventės išvakarėse Smiltynėje, prie „Albatroso“ paminklo, prisiminti jūrininkai, negrįžę iš jūros platybių. Taip pat pagerbti labiausiai nusipelnę jūrinės ir uosto bendruomenės atstovai.

Dalis jūrininkų dirba Lietuvos laivuose, dar daugiau užsienio šalių laivuose. Lietuvos jūrininkai yra vertinami ir pageidaujami įvairiose laivybos kompanijose.

Šventėje apdovanotas gausus būrys jūrininkų ir uosto įmonių, mokslo įstaigų darbuotojų.

Jūrų kapitono Liudviko Stulpino medaliu apdovanotas Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos direktorius Vaclovas Stankevičius. Jūrininkams, uosto bendruomenės atstovams įteikti jūrų transporto darbuotojo garbės ženklai, Ministrės Pirmininkės, Susisiekimo ministro, Uosto direkcijos vadovo padėkos bei Pauliaus Lindenau vardo medalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių