Paspirtuko viražai vėl kėlė siaubą

Klaipėdietė nufilmavo paspirtuku per miestą dūmusį jaunuolį. Moteris nusistebėjo, kad vyrukas važiavo itin dideliu greičiu. Kilo aštri klaipėdiečių diskusija, kaipgi iš tiesų dera elgtis paspirtukininkams?

Pasipiktinimas – dėl vaizdelio

Klaipėdietė paspirtukininką įamžino važiuojantį Herkaus Manto gatve.

Moteris spėjo, kad vaikinas dumia per greitai, nes jos automobilio spidometras rodė 50 km/val., bet jaunuolio ji tikrai nebūtų pavijusi.

Vieni klaipėdiečiai piktinosi per griežtais paspirtukų mėgėjų suvaržymais, kiti aiškino, kad laigyti tokiu greičiu galėtų tik oficialiai registruotų, techninės apžiūros dokumentą turinčių, apdraustų ir šalmus dėvinčių paspirtukų savininkai.

Vaizdo įrašo autorė patikino, kad paspirtuko vairuotojas koja ar ranka posūkio ženklo nerodė, todėl kitiems vairuotojams iš tiesų buvo sunku nuspėti, kur dar ners ši transporto priemonė.

Vienas internautas iš karto puolė piktintis tokiu klaipėdietės pastebėjimu, esą kaip paspirtukininkui rodyti posūkio ženklus, jei jis įsikibęs į vairą?

„O kas atsakys, kai virsdamas tiesiai po važiuojančios mašinos ratais papuls?“ – esminį klausimą uždavė vienas klaipėdiečių.

Priminė taisykles

Klaipėdos apskrities VPK Viešosios tvarkos tarnybos Prevencijos skyriaus pareigūnai trečiadienį uostamiesčio gatvėse stebėjo, ar saugiai klaipėdiečiai važinėja dviračiais ir paspirtukais.

Pareigūnai pastebėjo, kad dažnai elektriniais paspirtukais važiuoja keli asmenys arba yra vežami vaikai, nors tai daryti draudžiama.

Taip pat dviratėmis transporto priemonėmis važiuojama ne joms skirtais takais – pavyzdžiui, nardoma gatve ar šaligatviu, nors šalia yra dviračių takas.

Todėl policija primena, kad dviračiu, elektriniu paspirtuku, elektriniais riedžiais galima važiuoti dviračių takais, pėsčiųjų ir dviračių takais arba dviračių juostomis, o kur jų nėra – tam tinkamu kelkraščiu.

Važiuojant kelkraščiu, pėsčiųjų ir dviračių taku, šaligatviu, privalu duoti kelią pėstiesiems, netrukdyti ir nekelti jiems pavojaus.

Kam tas šalmas?

Dviračių ir elektrinių paspirtukų vairuotojai, judėdami važiuojamąja dalimi, privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba transporto priemonės priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o gale – raudonos šviesos žibintas.

Dėvėti saugos šalmus rekomenduojama visiems, važiuojantiems tokiomis transporto priemonėmis, o jaunesniems nei 18 m. nepilnamečiams – juos dėvėti yra privaloma.

Taip pat svarbu nepamiršti, kad važiuoti dviračiu ar elektriniu paspirtuku padauginus alkoholio yra draudžiama – leidžiama riba yra 0,4 prom. – kaip ir automobilių vairuotojams.

Policijos pareigūnai taip pat primena, kad važiuojant dviračiu būtina atidžiai stebėti kelio ženklus, nes kai kur dviračių transporto priemonių eismas yra draudžiamas.

Palangoje, J. Basanavičiaus gatvėje, važiuoti elektriniais paspirtukais, dviračiais bei velomobiliais yra draudžiama nuo birželio 1 iki rugsėjo 1 d. Visus metus analogiškas ribojimas galioja ant jūros tilto bei Birutės parke.

Klaipėdos apskrities kelių policijos duomenimis, per visus 2022 m. apskrityje užfiksuoti 55 eismo įvykiai, nukentėjo 57 dviračių vairuotojai, vienas dviratininkas žuvo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paspirtukininkai - kamikadzes

Paspirtukininkai - kamikadzes portretas
Gal laikas ponas Dzermeika uzsiimti jais???? Siandien vienas kamikadze Taikos pr. Tarp automobiliu slalomu uzsiminejo, kiti lekia per perejas nesustodami pries jas. Jei policija neuzsiims jais, tai pats pradesiu juos bausti.

Anonimas

Anonimas portretas
Tiek policija (Džermeika), tiek savivaldybės viešosios tvarkos skyrius (Poimanskis) tik imituoja darbą ir progai pasitaikius lenda į spaudą ir kameras pasipiarinti.

As

As portretas
Užkniso automobilininkai juodai. Nesilaiko taisyklių, juda chaotiškai, greitai. Nežiūri ar auto važuoja, ar pėstysis eina. Gaila būtų uždrausti visai juos, nes tikrai yra normaliai jais besinaudojančių žmonių, bet tie kurie lekia nežiūrėdami kaip ir dideliais greičiais, viską gadina. Pažįstamą perėjoj nuskynė pralekiantis automobilininkas prieš kelis metus, pasekmės dar ir dabar jaučiasi
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių