Vietoje atjautos karo pabėgėliams – riksmai ir psichologinis smurtas?

Namų Bila Cerkvoje netekusios dvi jaunos ukrainietės antradienį Klaipėdoje nerimaudamos laukė vakaro. Su trimis vaikais prieš porą mėnesių uostamiestyje apsigyvenusios moterys teigė išgirdusios grasinimų pagrobti vaikus, o jas pačias bagažinėje esą nuvežti prie Ukrainos sienos.

Atvažiavo su dovanomis

Iš griuvėsiais virtusio miesto pabėgusios giminaitės Oksana ir Maja kovo pradžioje atkeliavo į Klaipėdą tik su brangiausiu savo turtu – trimis mažais vaikais.

Čia jos sutiko gerų žmonių, lietuvis Arūnas leido joms nemokamai gyventi dviejų kambarių butelyje viename Minijos gatvės bendrabučių, kiti žmonės sušelpė būtiniausiais reikmenimis.

Pradžioje ieškojusios paramos įvairiuose fonduose jaunos moterys nusprendė, kad užsidirbs pragyvenimui pačios. Juo labiau kad darbo pasiūlymą išgirdo netrukus po atvykimo.

Vieną dieną jų namuose apsilankė vyras vardu Vitalijus, atnešė dvi picas, tortą, vaisių ir parėmė pinigais.

Vėliau Maja prisiminė, kad tai buvo 150 eurų.

Vyras pažadėjo ukrainietėms darbą savo įmonėje, kažkur centrinėje Lietuvos dalyje, kalbėjo apgyvendinsiąs jas savo name, kalbėjo ir apie darbą namuose, esą jos turėtų internete ieškoti ukrainiečių, kuriems reikia pagalbos.

Darbas – elgetauti?

Tačiau po to buvo ilga pauzė.

"Mes ne kartą jam skambinome, bet jis nekėlė ragelio. Nusprendėme nelaukti ir pačios ėmėmės ieškoti darbo. Dabar Maja dirba Vilniuje, grįžta tik savaitgaliais. Aš prižiūriu mūsų abiejų vaikus: savo devynerių sūnelį ir jos septynmetę dukrą ir devynerių sūnų. Visą tą laiką kontakto su Vitalijumi nebuvo, tik pirmadienį jis paskambino ir pranešė, kad rado mums gerą darbą, minėjo gėles. Pagalvojome, kad tai prekyba gėlėmis, – jaudindamasi pasakojo jauna pabėgėlė. – Pirmadienį vakare jis atvažiavo, atvežė pilną dėžę plastikinių aukų dėžučių su užrašais, davė korteles, ant kurių parašyta, kad tai – labdaros fondo savanoris. Jis paaiškino, kad turėsime taksi nuvažiuoti nurodytu adresu, kur už jo duotus pinigus turėsime nusipirkti gėlių. Tada kartu su vaikais turėsime vaikštinėti po Klaipėdą ir prašyti aukoti ukrainiečiams. Tiems, kas į dėžutę įdės pinigų, turėtume duoti po gėlę. Už tokį darbą jis žadėjo sumokėti po 20 eurų kasdien. Likusius pinigus jis žadėjo atvažiuoti ir kiekvieną dieną paimti pats. Dar liepė pakalbinti kitas ukrainietes, kurios turi vaikų. Jis tikino, kad taip labdara renkama ir Kaune, ir Vilniuje."

Vakare Oksana susiskambino su Maja ir abi sutartinai priėjo išvadą, kad tai nėra normalus darbas. Jų nusiteikimą patvirtino ir buto, kuriame moterys gyvena, savininkas. Jis tiesiai šviesiai pasakė, kad visa tai dvelkia suktybe.

Ukrainietės paskambino Kaune gyvenančiam tautiečiui ir paklausė, ar jis šiame mieste matė taip pinigų paaukoti prašančias ukrainietes. Šis vyras patikino nieko panašaus nematęs ir patarė su įtarimų sukėlusiu asmeniu nesusidėti.

Sulaukė to, ko nesitikėjo

Antradienį ryte telefonu moterys pranešė, kad nori dirbti, o ne elgetauti.

"Ir tada prasidėjo tai, ko niekaip nesitikėjome. Jis rėkė, koneveikė mus paskutiniais žodžiais, grasino pagrobti vaikus, sakė, kad įkiš į bagažinę ir nuveš prie Ukrainos sienos, tikino, kad mes čia – niekas, o jis – vietinis. Buvo atėjęs ir į namus, rėkė ir koneveikė bjauriausiais rusiškais žodžiais, žemino. Visa tai matė į mokyklą antradienį nėjusi giminaitės dukrelė", – su neslepiamu išgąsčiu pasakojo jauna moteris.

Maža mergaitė taip pat nesustodama pasakojo, ką tą rytą girdėjo iš nepažįstamo dėdės.

Oksana pasakojo, kad vyras išėjo labai susinervinęs ir išgąsdinęs ją ir vaikus, bet nesugebėjęs pakeisti jos nusiteikimo.

Iškart po to ji paskambino dar vienam klaipėdiečiui, kuris ne kartą buvo atvežęs labdaros. Šis primygtinai patarė kviesti policiją ir viską papasakoti.

Tokiam sprendimui pritarė ir Vilniuje šiuo metu dirbanti giminaitė.

A.Motuzas tikino, kad mūsų apskrityje prekybos žmonėmis ar kitų nusikaltimų ukrainiečių atžvilgiu kol kas nefiksuota.

Žmona dirba policijoje?

Policijos pareigūnai išklausė karo pabėgėlės pasakojimą, užrašė jos parodymus. Apžiūrėjo aukų dėžutes ir pinigus, paliktus fondo vardu.

"Nustebino klausimas, kokios bausmės norėčiau tam vyrui. Sutrikau, nežinojau, ką atsakyti. Tada jie paklausė, gal norėčiau, kad jam būtų skirta bauda. Aš ne teisininkė ir nežinau, kas gresia už tokius dalykus, nes net nežinau, kaip teisiškai tai turėtų būti vertinama. Klausiau patarimo, ką turėčiau daryti, jei tas vyras vėl ateis. Man patarė pro duris išstumti dėžę su aukų dėžutėmis ir pinigais, kuriuos jis mums davė taksi paslaugoms ir gėlėms. Bet aš labai bijau, nes žadėjo grįžti su kažkokiais vyrukais, kurie neva mane sumuš, užkas, o vaikus pagrobs. Nežinau, kaip reaguoti į tokius dalykus. Vargu ar koks kaimynas atbėgtų mūsų gelbėti. Kaimynas – girtuoklis, kuris mus nuolat terorizuoja, o kitų nė nepažįstu", – neslėpdama susijaudinimo pasakojo jauna moteris.

Ji stebėjosi, kad pareigūnai neišsivežė tų aukų dėžučių ir jai duotų pinigų.

Apie policininkų apsilankymą čiauškėjo ir mažoji pabėgėlė. Ji gyrėsi, kad susidraugavo su teta policininke, kartu skaitė ir juokavo.

Vos tik policininkai išvyko, Oksanos telefono "Viber" programėlėje vėl įsižiebė Vitalijaus telefono numeris.

Vyras supyko išgirdęs, kad policijai parašytas pareiškimas. Tikino, kad jam nieko blogo nebus, kad jo paties žmona dirba policijoje ir pareiškė, jog vakare ateis pasiimti savo daiktų.

Policija žadėjo apginti

Išgirdusi apie šią istoriją Klaipėdos miesto policijos komisariato viršininkė Rasa Bekėžienė patikino patikslinsianti, ką išsiaiškino moterį namuose aplankę pareigūnai, ir žadėjo, kad įvykio tyrimui bus skirtas rimtas dėmesys, o karo pabėgėlės neturėtų baimintis – nuo bet kokio išpuolio jos bus apgintos, jei tik pajus grėsmę.

Kol kas nežinia, kaip teisininkai įvertins bandymą užsienietes įdarbinti aukų rinkėjomis. Jie turėtų atsakyti, ar tokia veikla mūsų šalyje būtų teisėta.

Kažką panašaus esame matę ne kartą, kai tamsaus gymio moterys dažniausiai vasarą gatvėse bruka į rankas gėlę ir prašo už tai pinigų, o jei negauna eurų, atima ir gėlę.

Patikinimas: Klaipėdos policijos komisariato viršininkė R.Bekėžienė patikino, kad pareigūnai įsigilins į skundą parašiusių pabėgėlių pasakojimą. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Policininkai tokias elgetaujančias moteris paprasčiausiai sudrausdavo ir jos suprasdavo, kad čia nepavyks užsidirbti.

Oksana pasakojo, jog Vitalijus aiškino, esą klausinėjamos jos turėtų sakyti – aukas renka neatlygintinai be jokios naudos pačioms sau ir jokiu būdu neišduoti, su kuo iš labdaros fondo bendrauja.

Paskelbė moterų fotografiją

Registrų centro duomenimis, mįslingojo labdaros ir paramos fondo veiklos tikslai ir veiklos rūšys apima kone visas gyvenimo sritis: autorių teises; būsto plėtrą; gretutines teises; gyvenamosios aplinkos pritaikymą; kultūros paveldo išsaugojimą; laisvalaikio organizavimą; mažumų teisių apsaugą ir integraciją; nacionalinio, pilietinio ir kultūrinio identiteto vystymą; nacionalinį saugumą ir gynybą; neformalųjį ugdymą; nusikalstamumo prevenciją; pagalbą karo ir gaivalinių nelaimių aukoms; pagalbą nevyriausybinėms organizacijoms; pažeidžiamų socialinių grupių integraciją; pilietinį ugdymą; profesinį tobulinimą; savanoriškos veiklos skatinimą ir organizavimą; socialinę apsaugą; socialinę pagalbą; stichinių nelaimių prevenciją; tarptautinį bendradarbiavimą; teisėtvarką; vartotojų teisių apsaugą; verslo skatinimą; vietos bendruomenių vystymą; žmogaus ir pilietinių teisių apsaugą.

Pernai lapkritį įkurtas fondas turi paramos gavėjo statusą, o savo tinklalapyje giriasi gerais darbais minėtų Oksanos ir Majos šeimoms. Tinklalapyje publikuojama šių moterų ir jų vaikų nuotrauka.

Tarp tokių gerų fondo darbų oficialiame tinklalapyje nurodomas ir paramos rinkimas neįgaliai Lietuvos mergaitei.

Bet to, tekste su šiurkščiomis gramatinėmis klaidomis giriamasi, kad renkama parama Ukrainos kariams. Teigiama, kad tai yra pinigų rinkimas šarvuotoms liemenėms gaminti ir karinei amunicijai pirkti.

Telefonu neatsiliepia

Telefono ragelio fondo įkūrėjas ir faktinis vadovas antradienį nekėlė, neatsiliepė ir fonde renginių organizatore dirbanti moteris.

Oficialiai skelbiamas fondo telefonas buvo išjungtas.

Telefonu pavyko pakalbinti tik, Registrų centro duomenimis, dabar fondui vadovaujančią klaipėdietę Giedrę K.

Ji tikino fonde dirbusi vos porą savaičių ir šio darbo atsisakiusi maždaug prieš mėnesį, nes yra labiau pratusi būti ne pavaldi darbdaviui, o dirbti su pačios projektais.

Mergina prisiminė ukrainietes, kurias lankė, ir faktą, kad joms buvo žadamas darbas. Kaip toliau susiklostė jų likimas, buvusi fondo vadovė tikino nežinanti ir negalinti daugiau papasakoti apie šios labdaringos įstaigos veiklą.

Viena į šią nemalonią istoriją patekusių ukrainiečių tikino išgirdusi telefono ragelyje bjaurių žodžių, šį pokalbį įsirašiusi ir galėsianti pateikti jį pareigūnams.

Klaipėdos apskrities policijos viršininkas Alfonsas Motuzas antradienį ryte tikino, kad mūsų apskrityje prekybos žmonėmis ar kitų nusikaltimų ukrainiečių atžvilgiu kol kas nefiksuota. Galimai grėsmei stebėti policininkai skiriantys ypatingą dėmesį ir su jokiomis nusikalstamos veiklos apraiškomis nesitaikstys.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojekaro pabėgėliaismurtas prieš pabėgėlius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių