Artėjant šildymo sezonui – svarbus ugniagesių priminimas

  • Teksto dydis:

Artėjant šildymo sezonui ir didėjant gaisrų rizikai, ugniagesiai gyventojams primena išsivalyti dūmtraukius, apžiūrėti šildymo įrangą ir susiremontuoti krosnis.

Jie taip pat ragina namuose būtinai įsirengti autonominius dūmų detektorius, nes jie gelbsti gyvybes ir padeda išvengti didelių nuostolių.     

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Jūris Targonskas sako, kad jau rugpjūčio pabaigoje ugniagesiams gelbėtojams jau ne kartą teko važiuoti gesinti kaminuose degančių suodžių.

„Dėl neišvalytų dūmtraukių kyla nemažai gaisrų. Kai dūmtraukyje susikaupę suodžiai ir dervos užsidega, ugnis gali išplisti į degias pastato konstrukcijas. Todėl prieš pradedant kūrenimo sezoną, iš dūmtraukių ir krosnių būtina išvalyti suodžius“, – pranešime skelbia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Prieš pradedant kūrenimo sezoną, iš dūmtraukių ir krosnių būtina išvalyti suodžius.

Per šildymo sezoną kūrenant kietuoju kuru kaminas turi būti valomas kas tris mėnesius. Suodžius rekomenduojame valyti mechaniniu būdu – specialiu šepečiu užlipus ant stogo. Palėpėse ir kitose gaisro atžvilgiu pavojingose patalpose mūriniai dūmtraukiai su dūmų kanalais turi būti išbaltinti, kad matytųsi įskilimai.

Ugniagesiai gelbėtojai taip pat įspėja nelaikyti šalia šildymo įrenginių degiųjų medžiagų. Draudžiama džiovinti ir laikyti malkas ar kitas degias medžiagas arčiau kaip pusės metro atstumu nuo krosnių, šildymo katilų ir jų vamzdynų arba ant jų.

Šaltuoju metų sezonu pernai nuo rugsėjo 30 iki šių metų balandžio 30 dienos šalyje kilo 5056 gaisrai, iš jų 1947 – individualiuosiuose ir daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose.

Per šiuos gaisrus dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių gedimo ar jų įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimų kilo 1044 gaisrai, juose žuvo 19 žmonių, iš jų trys vaikai.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių