Nelegalūs rūkalai – ir su narkotikais, ir su nuodais: stebi siaubingas tendencijas

  • Teksto dydis:

Prieš kelias dienas dar vienas paauglys, parūkęs elektroninių cigarečių, atsidūrė ligoninėje. Prokuratūra ikiteisminių tyrimų turi tiek, kiek dar niekad iki šiol. Sako labiausiai neramina tai, kad rinkoje atsiranda vis naujų neaiškios kilmės medžiagų, o rūkančiųjų amžius jaunėja, pasakojama LNK reportaže. 

„Stebime labai blogą tendenciją – ženkliai didėja ikiteisminių tyrimų, susijusių su narkotinių medžiagų platinimu nepilnamečiams. Kauno apygardos prokuratūros veiklos teritorijoje yra vienuolika tokių ikiteisminių tyrimų. Jau esame nustatę 15 įtariamųjų“, – teigė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

Tuo metu medikai skaičiuoja dvigubai išaugusius srautus vaikų, kuriems reikia skubios pagalbos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Būna pliūpsnis, kai policininkai atveža po du, po tris ar po keturis nepilnamečius. Kai kada jiems prireikia net fizinio suvaržymo. Būna sunkių plaučių pažeidimų, kai jie nusvyla, būtina kone savaitę papildomas deguonis“, – sakė Kauno klinikų Vaikų skubios pagalbos skyriaus vadovas Algirdas Dagys.

Ir patys moksleiviai sako pastebintys, kad rūkančių bendraamžių kaip niekad daug.

„Visur pilna. Tiek mano gyvenamojoje aplinkoje, tiek mokykloje, bet visi labai slapstosi“, – sakė  moksleivė Karolina.

Pareigūnai pastebi, kad nelegaliai perkamos elektroninės cigaretės užpildomos ir nuodais, ir narkotikais.

„Nepilnamečiai rūko elektronines cigaretes, kurios būna užpildytos neaiškios kilmės skysčiais. Pavyzdžiui, turime tokių ikiteisminių tyrimų, kai elektroninės cigaretės buvo užpildytos su skysčiu THC, kuris yra išgaunamas iš kanapių. Tai yra iš augalinės kilmės narkotiko susintetinta medžiaga“, – komentavo D. Valkavičius.

Nepilnamečiai rūko elektronines cigaretes, kurios būna užpildytos neaiškios kilmės skysčiais.

 

Teisėsaugos pričiupti kai kurie įtariamieji platintojai – ir patys dar vaikai. Labiausiai kelia nerimą tai, kad rinkoje atsiranda vis naujų nuodų.

„Atsiranda vis naujų cheminių medžiagų, kurios labai smarkiai veikia psichiką. Ir mes tiesiog nespėjame vytis tų naujovių, kokias išranda tose pogrindžio laboratorijose“, – konstatavo prokuroras.  

Pasekmės kartais labai skaudžios – vaikai atsiduria reanimacijoje, o padariniai gali likti visam gyvenimui.

„Priklauso nuo apsinuodijimo sunkumo. Jeigu žmogus patyrė kažkokių galvos smegenų kraujotakos sutrikimų, ateityje gali vystytis epilepsija ar kitos ligos“, – teigė A. Dagys.

Moksleiviai atvirauja, kad nelegalių rūkalų dažniausiai gauna iš vyresnių draugų. Esą elektroninių cigarečių rūkymas dabar – mados reikalas.

„Iš draugų mada ateina. Vienas sako, reikia pabandyti, na ir... Nemeluosiu, ir aš esu bandžiusi, bet paskui praėjo noras. Čia irgi buvo draugų įtaka“, – atviravo moksleivė Karolina. 

Mokyklų vadovai griebiasi įvairiausių priemonių rūkymui užkardyti.

„Tikriname ir rūbines, o kartais, kilus įtarimui, paprašome iškraustyti kuprinę, kišenes. Pasitvirtinus įvykiui, visada informuojame tėvus, vyksta pokalbiai su moksleiviu. Rūkančiųjų amžius jaunėja. Mes girdime, kad jie jau ateina į devintą klasę rūkydami ir tą „karjerą“ tęsia toliau“, – kalbėjo mokyklos direktorė Sandra Palšauskienė.

Jaunėjančius rūkalius fiksuoja ir medikai.

„Įprasta kategorija – paaugliai, jau nebestebinanti kategorija – ir dešimtmečiai. Turėjome 10-metį, kuris sakė, kad ne pirmi metai tai daro“, – pastebėjimus išsakė A. Dagys.

Už narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimą nepilnamečiams gresia laisvės atėmimas iki dvylikos metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tegyvuoja žydų landsgryvių režimas!

Tegyvuoja žydų landsgryvių režimas! portretas
Gerovės valstybė žydams morgo morganams!

:)))

:))) portretas
kur gaut rukalu su narkotikais? kur?

lazda turi du galus...

lazda  turi  du  galus... portretas
palyginus ,,moment'' klijų uostymas iš maišelio ,dabar atrodo kaip ,,padurniavimas'' , elitiniai tėveliai sakydavo - čia tų biednų , darbininkų vaikigalių pramogos , ane ? na , atėjo ir ,,ponų'' vaikučiams pasireikšti ... klijus uostyti ? ne lygis ! turi krūtą mobiliaką - reikia ir elektroninės cigaretės su ,,papildais'' !
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių