Per akciją „Poilsiauk atsakingai“ aplinkosaugininkai atliko daugiau nei 9 tūkst. patikrinimų

  • Teksto dydis:

Per akciją „Poilsiauk atsakingai“, trukusią daugiau nei keturis mėnesius, aplinkosaugininkai atliko 872 reidus, patikrino 8855 fizinius asmenis, 195 ūkio subjektus, 686 transporto priemones (įskaitant ir plaukiojimo priemones) ir nustatė 922 pažeidimus, pranešė Aplinkos apsaugos departamentas (AAD).

„Aplinkosaugininkai į iškvietimus reaguoja visą parą, septynias dienas per savaitę ir vien akcijos laikotarpiu reidai truko daugiau nei 3115 val. (iš jų – 444 naktį). Kartu primenama, kad per bet kurią akciją ir bet kurį reidą pareigūnai stebi visą aplinką. Taigi žmonės turėtų nepamiršti: jei akcijos tikslas – skatinti poilsiauti atsakingai, tai nereiškia, kad nekreipiama į kitus, tarkim, žvejybos ar medžioklės, pažeidimus“, – sakė Veiklos organizavimo skyriaus vadovė Mantė Ramanauskienė. 

Balandžio 20–rugpjūčio 31 dienomis pareigūnai tikrino asmenis, kad užkardytų aplinkosauginius pažeidimus paviršinių vandens telkinių apsaugos zonose ir pakrančių apsaugos juostose bei kitose rekreacinėse teritorijose. Taip pat buvo kontroliuojama, kaip laikomasi aplinkosaugos reikalavimų plaukioti vandens telkiniuose plaukiojimo priemonėmis, poilsiaujant miške.

Aplinkosaugininkai ypatingą dėmesį skyrė poilsiavietėms saugomose teritorijose ir telkinių pakrantėms. Buvo tikrinama, ar poilsiautojai automobilius stato tam skirtose vietose, ar laužavietės kūrenamos pagal nustatytus reikalavimus, ar nepaliekama šiukšlių žvejybos vietose ir stovyklavietėse.

Per akcijos laikotarpį didžiausią pažeidimų procentą sudarė smulkūs, mėgėjų žvejybos teisės aktų pažeidimai, reglamentuoti administracinių nusižengimų kodekso 291 straipsnio 1 dalyje. Taip pat nustatyta ir paviršinių telkinių apsaugos zonų ir pakrančių apsaugos juostų reikalavimų pažeidimų, saugomų teritorijų apsaugos ir naudojimo rėžimo pažeidimų. 

Mažiau užfiksuota mėgėjų žvejybos šiurkščių pažeidimų, kai buvo naudojami draudžiami žvejybos įrankiai arba žvejojami draudžiamu būdu, taip pat neteisėtų įrankių įsigijimas, gaminimas, laikymas arba realizavimas

„Svarbu nepamiršti, kad tos pačios taisyklės galioja ir rudenį ir žiemą. Pavyzdžiui, pakrančių apsaugos juostose statyti motorines transporto priemones arčiau kaip 25 m iki vandens telkinio kranto draudžiama. Ne mažiau svarbu vadovautis Lankymosi miške taisyklėmis: motorinėmis transporto priemonėmis įvažiuoti į mišką ir po jį važinėti galima tik keliais, o parkuoti automobilius galima tik tam skirtose transporto priemonių stovėjimo (parkavimo) aikštelėse“, – teigė M. Ramanauskienė.

Pasak aplinkosaugininkės, atsakingiems poilsiautojams tikrai nereikia kalbėti apie tai, kad šiukšlinti negalima. Deja, šiukšlių vis dar aptinkama, todėl primename, ypač žvejams mėgėjams, kad privaloma surinkti šiukšles penkių metrų spinduliu aplink žvejybos vietą. 

AAD ragina piliečius elgtis atsakingai ir primena, kad apie pastebėtus aplinkos apsaugos pažeidimus galima pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių