Apeliacinio teismo teisėjai atmetė siūlymą nusišalinti nuo „MG grupės“ bylos

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai pirmadienį atmetė siūlymą nusišalinti nuo „MG grupės“, anksčiau besivadinusios „MG Baltic“, politinės korupcijos bylos nagrinėjimo.

Teisėjams nenusišalinus, bylos nagrinėjimas bus tęsiamas ketvirtadienį, ketinama pradėti baigiamąsias kalbas. Bylos nagrinėjimas Apeliaciniame teisme artėja į pabaigą

Išteisinto Eligijaus Masiulio advokatas siekė nušalinti bylą nagrinėjančius keturis Apeliacinio teismo teisėjus.

„Nušalinimo klausimus reglamentuoja Baudžiamojo proceso kodeksas, konkrečius pagrindus numato, advokato R. Boiko teiginiai nepagrįsti, kad prokurorui reiškiamas palankumas, o advokatui – priešiškumas“, – sakė pirmadienį nutartį per posėdį paskelbęs teisėjas Albinas Bielskis. Jis priminė, kad procesui vadovauja teisėjai, ne advokatai.

Elgesys teismo parodo šališkumą ir palankumą prokurorui.

Prieš dvi savaites, balandžio 6 dieną advokatas R. Boiko pareiškė nušalinimą, kai teisėjai paskelbė, kad įrodymų tyrimas byloje baigtas. Po jo turėjo prasidėti baigiamosios kalbos, pirmasis turėjo kalbėti valstybės kaltintojas prokuroras Justas Laucius.

A. Boiko manymu, ši teisėjų kolegija savo elgesiu rodo palankumą prokurorui J. Lauciui, savo kalboje minėjo šią bylą tyrusios Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) darbuotojo Jurijaus Skuderio apklausą, esą STT teismui gali daryti tiesioginę ar netiesioginę įtaką. Taip pat gynėjas išsakė pastabas dėl jo manymu, netikslaus teismo posėdžių protokolo.

„Elgesys teismo parodo šališkumą ir palankumą prokurorui“, – tada sakė E. Masiulio advokatas.

Tai ne pirmas siekis nušalinti teisėjus „MG grupės“ byloje, ją nagrinėjant Apeliaciniame teisme. Pernai rugsėjį, pradėjus bylos nagrinėjimui apeliacine tvarka, posėdyje buvo pareikšti nušalinimai Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegijos pirmininkui Albinui Bielskiui ir prokurorui J. Lauciui. Nušalinimai ir tada buvo atmesti.

2016 metais didelės pinigų sumos buvo rastos per kratas kaltinimų korupcija sulaukusio buvusio politiko E. Masiulio namuose ir automobilyje Vilniuje. Prokurorai teigia, kad buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis davė 106 tūkst. eurų kyšį E. Masiuliui už koncernui naudingų sprendimų priėmimą Seime.

STT domino, ar per kratas dalis pinigų – 27 vienetai 200 eurų nominalo banknotų – buvo patekę į apyvartą, ar juos gavo kokia nors „MG Baltic“ įmonė, kokia įmonė gavo tuos banknotus. Pinigų gavimas iš „MG Baltic“ įmonių nebuvo patvirtintas.

Apeliaciniame teisme anksčiau apklaustas STT pareigūnas J. Skuderis teigė, kad bandyta išsiaiškinti, ar pas E. Masiulį rasti pinigai yra tie, kuriuos turėjo R. Kurlianskis.

Prokuroras J. Laucius anksčiau buvo įpareigotas pateikti į bylą 2018 metų kovo Valstybės saugumo departamento raštą Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui. Šis raštas yra gautas ir yra byloje.

Apeliacinis teismas „MG grupės“ byloje nagrinėja keturis skundus. Visus kaltinamuosius išteisinusį pirmos instancijos teismo nuosprendį apskundė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras J. Laucius, du skundus pateikė R. Kurlianskio advokatai, nuosprendį apskundė ir buvusio liberalų lyderio E. Masiulio gynėjas.

Prokuratūra siekia pripažinti, kad R. Kurlianskis kaltas kelių politikų papirkimu ir prekyba poveikiu, siekiant koncernui naudingų sprendimų priėmimo.

Kyšininkavimu byloje kaltinami buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis E. Masiulis, buvęs šios partijos narys Šarūnas Gustainis ir parlamentaras, Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Gapšys.

Kaltinti, tačiau pirmos instancijos teisme išteisinti ir juridiniai asmenys: „MG grupė“, Liberalų sąjūdis ir Darbo partija.

Vilniaus apygardos teismas visus kaltinamuosius beveik prieš metus – pernai balandžio 19 dieną – išteisino kaip nepadariusius veiksmų, turinčių nusikalstamos veikos požymių.

Teismas patvirtino E. Masiulio ir R. Kurlianskio versiją, kad 2016 metais politikui degtinės butelio dėžutėje perduoti 90 tūkst. eurų buvo paskola, o ne kyšis.

E. Masiulis sakė, kad pinigus iš R. Kurlianskio skolinosi investicijoms į nekilnojamąjį turtą, o R. Kurlianskis teigė rėmęs liberalo politinę veiklą, nes šis jam patiko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nepageidaujamas jo snulis

Nepageidaujamas jo snulis portretas
Nerodykite to šlykštynės snukio.Seime jis save skaitė pačiu protingiausiu ir sąžiningiausiu.Vos ne kaip Lansbergiai.

anonimui

anonimui portretas
A tai kas čia po mirties šypsosis?ką rūkai?pepenai ar kas?kaip jūs gyvenate šiaip mąstydami? o nuteis teismas,tik jų čia darbai,ne mūsų.

Kada \\\\\.../////

Kada  \\\\\...///// portretas
tą vagį pasodins?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių