Narkotikus pasisavinusiems pareigūnams bausmės sušvelnintos, tačiau įkalinimo jie neišvengė

Apeliacinis teismas šiek tiek sušvelnino laisvės atėmimo bausmes tarnyboje narkotikus, cigaretes pasisavinusiems buvusiems Šiaulių kriminalinės policijos pareigūnams.

Teismas taip pat paskelbė, kad buvusių policininkų neteisėtos veiklos negalima laikyti nusikalstamu susivienijimu, o reikėtų vertinti kaip organizuotą grupę.

Tyrimas dėl galimų policininkų nusikaltimų buvo pradėtas lygiai prieš dešimt metų – 2012-siais. Byla teismuose buvo nagrinėjama devynerius metus.

Po Apeliacinio teismo verdikto ketvirtadienį nuosprendis įsiteisėjo, nuteistieji bus pasiųsti atlikti laisvės atėmimo bausmių.

Iki tol griežčiausia, 16 metų, laisvės atėmimo bausme nuteistam buvusiam Organizuoto nusikalstamumo ty­ri­mo biu­ro 4-ojo sky­riaus vyresniajam tyrėjui Ričardui Pociui bausmė sumažinta iki 14 metų.

Biuro 4-ojo skyriaus vadovui Tomui Ruchtinui anksčiau buvo skirta 15 metų laisvės atėmimo bausmė. Nauju nuosprendžiu jam skirta 12 metų pataisos namuose.

Buvusiam ONT biuro 2-ojo skyriaus viršininkui Remigijui Zykui anksčiau buvo skirta 14 su puse metų laisvės atėmimo bausmė. Dabar bausmė sumažinta iki 12 metų su puse.

Buvusiam ONT biuro vyriausiajam tyrėjui Renatui Ivanovui buvo skirta septynerių metų laisvės atėmimo bausmė. Nauju nuosprendžiu jis nuteistas penkerių metų ir trijų mėnesių laisvės atėmimo bausme.

Bu­vęs ONT biu­ro 2-ojo sky­riaus vy­res­nysis tyrėjas Ge­di­mi­nas Aina buvo nuteistas 13 su puse metų kalėjimo, Apeliacinis teismas jam bausmę sumažino iki 11 metų ir šešių mėnesių.

2019 metais paskelbtą Panevėžio apygardos teismo nuosprendį apskundė ir nuteistieji, ir prokuratūra.

Nuosprendį išgirdo ir keli civiliai asmenys, dalis jų buvo išteisinti.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas 2012 metais Generalinei prokuratūrai ir Lietuvos kriminalinės policijos biurui gavus informacijos apie galbūt neteisėtus Šiaulių apskrities Organizuotų nusikaltimų tyrimų biuro (ONTB) pareigūnų veiksmus, susijusius su narkotinių medžiagų platinimu.

„Precedento Lietuvos policijoje neturintis atvejis, tačiau būtina paminėti ir akcentuoti, kad patys Lietuvos policijos pareigūnai identifikavo ir patys ištyrė šią bylą“, – yra sakęs policijos Imuniteto valdybos vadovas Elanas Jablonskas.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad policininkai, gerai išmanydami kriminalinės žvalgybos, ikiteisminio tyrimo taktiką ir metodus, piktnaudžiaudami tarnyba rinko informaciją, pasisavino neteisėtai laikomas akcizais apmokestinamas prekes – cigaretes, ir jas realizavo, reikalavo ir priėmė įvairaus dydžio kyšius už tai, kad teisės pažeidimai būtų nuslėpti.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatytos 105 nusikalstamos veikos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Demokratinėse valstybėse 105 terminas nusikaltimus sumuojamas pvz 1000 metų...pas mus teisigo teismo teks palaukti...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių