Orlaivį Pociūnuose pavogusį buvusį pilotą teismas įpareigojo 2 metus nešioti apykoję

Prieš metus orlaivį iš Pociūnų aerodromo Prienų rajone pavogusį buvusį pilotą teismas pripažino kaltu ir dvejus metus įpareigojo nešioti apykoję.

56 metų Aidas Varanauskas praeitą savaitę paskelbtu nuosprendžiu pripažintas kaltu, kad pernai liepą, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, iš Pociūnų aerodromo pagrobė didelės vertės svetimą turtą – lėktuvą AN-2.

Bylą išnagrinėjusi Alytaus apylinkės teismo Prienų rūmų teisėja Agnė Vyliaudaitė vyrui skyrė dvejų metų laisvės apribojimo bausmę: per visą bausmės vykdymo laikotarpį nuo 23 val. iki 6 val. jis turi būti savo gyvenamojoje vietoje ir neišvykti iš jos, jei tai nesusiję su darbu ar mokslu ar būtinųjų poreikių tenkinimu.

A. Varanauskas taip pat įpareigotas pradėti dirbti arba registruotis užimtumo tarnyboje ir nevartoti psichiką veikiančių medžiagų.

„Ieškinys byloje nebuvo pareikštas, turtas buvo grąžintas, jis nebuvo sugadintas“, – BNS sakė teismo atstovė Jugita Urbanavičiūtė.

Buvęs pilotas prisipažino kaltas ir labai gailėjosi dėl savo poelgio. Teismas į tai atsižvelgė skirdamas jam bausmę, be to, jis charakterizuojamas kaip visuomenei nepavojinga asmenybė, buvusio darbdavio ir liudytojų, jo draugų taip pat apibūdinamas teigiamai.

„Asmuo ankščiau nėra padaręs administracinių nusižengimų, todėl matoma, kad tokio pobūdžio nusikaltimą kaltinamasis padarė pirmą kartą ir šios aplinkybės sudaro pagrindo išvadai, kad jis neturi polinkio nusikalsti ir kad nusikaltimų darymas nėra kaltinamojo gyvenimo būdo dalis, o tiesiog susiklosčiusių gyvenimo aplinkybių padarinys“, – paskelbė teismas.

Jis taip pat atsižvelgė į „nuoširdų kaltinamojo gailėjimąsi dėl padarytos veikos“ bei tai, jog šis kritiški vertina savo elgesį, išgyvena dėl padarytų veiksmų, „kas iš esmės parodo asmens požiūrį į padarytą nusikalstamą veiką ir yra apibūdinama kaip vienas iš svarbiausių žingsnių, rodančių, kad asmuo nori pasitaisyti ir ėmėsi aktyvių veiksmų spręsti problemai“.

Baudžiamoji byla buvo nagrinėta uždaruose posėdžiuose, siekiant užkirsti kelią paskelbti duomenis apie kaltinamojo privatų gyvenimą.

Nuosprendis nėra galutinis ir dar gali būti skundžiamas Kauno apygardos teismui.

Iš aerodromo pavogtas lėktuvas AN-2 priklausė Kauno parašiutininkų klubui, jis dingo ankstų pernai liepos 7-osios rytą. Dėl įvykio buvo įtartas buvęs pilotas, gyvenęs klubui priklausančiose patalpose.

Vyro šiose patalpose nebuvo, tačiau jos buvo uždūmintos, įvestas planas „Skydas“, nes patalpose rasta į sprogmenis panašių daiktų. Vėliau specialistai nustatė, kad jie nepavojingi.

Apie 15.30 val. lėktuvas rastas nutupdytas Prienų rajono Čiudiškių kaimo pievoje, o šalia jo – įtariamas stipriai apgirtęs vyras.

Patikrinus vyro blaivumą, buvo nustatytas daugiau kaip dviejų promilių girtumas.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vagystės, vyras buvo sulaikytas.

Žiniasklaidoje po įvykio buvo skelbta, kad A. Varanauskas buvo parašiutininkas, aviatechnikas, instruktorius. 1996 metais kartu su parašiutininku Valdu Ūsu pasiekė iki šiol nepagerintą rekordą – dviese ore išskleidė didžiausią Lietuvos trispalvę (212 m). Už tai buvo apdovanoti S. Dariaus ir S. Girėno medaliais.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių