A. Paleckis iš už grotų kreipėsi į pasekėjus: gal net pavyks vieną kitą vaizdo įrašą padaryti

  • Teksto dydis:

Nuteistam Algirdui Paleckiui kalėjimo sienos – ne kliūtis. Internete plinta jo skambutis, kuriuo kreipiasi į savo bendraminčius ir žadėjo, kad tai ne paskutinis jo garso įrašas, praneša LNK.

„Sveiki visi, tikrai smagu, kad yra galimybė kreiptis į jus, mieli žiūrovai“, – skambučio metu sakė nuteistasis A.Paleckis.

Už šnipinėjimą Rusijai kalintis A.Paleckis ragelį išnaudoja ne šeimai paskambinti, o kreiptis į visuomenę. Kažkas laisvėje padeda šį skambučio įrašą ištransliuoti internete.

„Tik iš kitos pusės galima padaryti garso įrašą. Pas mus tokių sąlygų nėra“, – sakė Kauno tardymo izoliatoriaus Saugumo valdymo skyriaus viršininko pavaduotojas Ruslanas Kulijevas.

A. Paleckis atlieka bausmę Kauno tardymo izoliatoriuje ir kaip kiekvienas nuteistasis turi teisę skambinti legaliu kalėjimo taksofonu. Net rinktis vaizdo ar garso skambutį.

„Minėtam asmeniui leidžiama skambinti, nes jis priklauso paprastai nuteistųjų grupei. Jam yra suteikiama teisė skambinti du kartus per savaitę. Vienas pokalbis – iki 15 min.“, – su taisyklėmis supažindino R. Kulijevas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Kreipdamasis į visuomenę A. Paleckis maksimalaus laiko neišnaudoja, kalba 8 min. su keliais trukdžiais, bet leidžia suprasti, kad toks formatas bus ir dažniau.

„Galėsime daryti interviu, ruoškite klausimus, jei tokių turite. Gal net pavyks vieną kitą vaizdo įrašą padaryti, čia yra tokia galimybė“, – žadėjo A. Paleckis.

„Įkalinimo įstaigose telefoniniai skambučiai nenaudojami kaip interviu. Puikiai suprantama, kad tai – nauja situacija“, – komentavo teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.

Kadangi situacija nauja, A. Paleckis tuo ir naudojasi. Pokalbio metu pasakoja, taip turi išgyventi spartietiškas kalėjimo sąlygas. O tada iš jo lūpų pasipila dezinformacija.

Jis pasakė tą patį, ką V. Putinas kalbėjo per vadinamąjį aneksuotų teritorijų prijungimą.

„Jis pasakė tą patį, ką V. Putinas kalbėjo per vadinamąjį aneksuotų teritorijų prijungimą. Tos pačios mintys apie hegomoną JAV, apie imperializmą“, – vardijo Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentas Mantas Martišius.

Tad neabejojama, kad šis telefoninis pokalbis visuomenei – su aiškiu tikslu.

„Jis bus panaudotas Kremliaus propagandai, parodyti, kad žiūrėkite, sąžinės kalinys kali Lietuvos kalėjime. Ir kali už tai, ką kalbą“, – įrašo panaudojimo galimybes spėjo M. Martišius.

Baudžiamosios teisės specialistas mano, kad toks pokalbis kelia grėsmę. Nuteistasis taip gali vykdyti veiklą, kurią Bausmių vykdymo kodeksas draudžia. A. Paleckis negali vykdyti polinės veiklos.

„Tokių skambučių metu galima suorganizuoti riaušes“, – svarstė MRU Baudžiamosios teisės ir proceso instituto profesorius Raimundas Jurka.

Kalėjimo pareigūnai pokalbių specialiai neperklauso, o ir pasibaigus trukmei jie nutrūksta automatiškai.

„Demokratinėse šalyse net ir kalinių teisės gerbiamos, nesvarbu, ką padarė“, – teigė M. Martišius.

Kol nuteistasis kalba, šalia sėdintis pareigūnas gali staiga nutraukti pokalbį, bet, A. Paleckio atveju, vietoj propagandos šiam reikėjo pradėti keiktis.

„Aplinkybės gali būti tokios, kad nuteistasis vartoja necenzūrinius žodžius, išgirstama, kad galbūt jis organizuoja nusikalstamą veiką, kitaip nepagarbiai ar agresyviai elgiasi pareigūnų atžvilgiu“, – vardijo R. Kulijevas.

Kalinimo įstaigos atstovo nuomone, šių pažeidimų nebuvo, tad pokalbis nenutrūko. Ar bus pradėtas vidinis tyrimas – dar neaišku.

„Dar nežinau, informacija derinama su įstaigos vadovybe ir bus matyti“, – sakė R. Kulijevas.

„Pareigūnas turi platesnes galimybes sekti, prižiūrėti, kad būtų ne tik formaliai laikomasi, tačiau būtų užtikrintas ir viešasis saugumas“, – R. Jurka.

Ar reikėtų apriboti teisę A. Paleckiui bendrauti, gali nuspręsti Kalėjimo departamentas. Jam pavaldi įstaiga sako, kad šioje vietoje nieko negali padaryti.

Apriboti pokalbius gali Generalinė Prokuratūra, į ją kreipėsi teisingumo ministrė.

„Yra prašymas Generalinei Prokuratūrai ieškoti sprendimų, įvertinti situaciją“, – sakė E. Dobrowolska.

„Pagrindai atsiranda tada, kai asmuo atsiranda kaip proceso dalyvis ikiteisminiame tyrime, kuriam yra taikomi tam tikri galimi ribojimai. Šiuo atveju tokių pagrindų nėra tyrime“, – pažymėjo generalinės prokurorės pavaduotojas Gintas Ivanauskas.

Generalinė Prokuratūra prieš du mėnesius pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl A. Paleckio asociacijos galimo veikimo prieš Lietuvą, bet šis tyrimas dar vyksta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
yra prielaida kad ji nekaltai igrudo lenku spec t /dobrovolska/ su anukeliu igyvendino o teismas vykde sios /ateiviu/ dimensijos norus tik ?? kodel bascio nesodino ir dar yra p kad tihanovska putkos ireminta kad batka butu nusodintas prieko prisidejo ir komsorgas su visais grauzinienes maidanais vyktoriuko globoji su bergsaukliu o kur dar protasevyc ir tt...noredami praturtet kt saskaita kgb saika apsisiko iki ausu ir susiko savo hebra ir kaip dabar gali jaustis paleckio broliai tevas kuriu 1 lrt zurnalistas ir tyli kaip z eme pardaves kagi juk tai buv /komtiesa/ kurioje ir tuno visa si saika su valatkom ir kt valkatom savo /geroves/ kuryme nematydami kad salia beprociai kuriems jie ir parsidave ir patys tokiais tampa nes sios 2 supuvusios sistemos tik dar didesni pulyni augina ir neapikanta kurias reik salint ???===

Komunaru priesas

Komunaru priesas portretas
Kodel sitas... dar ne Rokiskyje?

????

???? portretas
PANAŠU KAD tas pyzdeckis laisvių kalėjime turi daugiau nei kiti laisvėje. Tvirtinama, kas negalima turėti mobilių telefonų (neleidžiama įnešti), turėtų būti ribojamas ir internetas blokuojant siuntimus, kitaip kokią prasmę iš viso turi tas kalėjimas? Gal visi ribojimai tik prasčiokams, o pasižymėjusiems visi keliai atviri?
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių