Šokiruoja: verslininkai į Lietuvą vežė ir pardavinėjo pasibaigusio galiojimo maistą

  • Teksto dydis:

Policija išaiškino maisto įvežimą ir realizavimą vykdžiusią nusikalstamą grupuotę, ji rinkoje galėjo realizuoti produktų už 1 mln. eurų. Šio tyrimo akiratyje – Lietuvoje veikiantis „Sale“ prekybos centras, kuriame pardavinėti produktai su pasibaigusiu galiojimu.

„Šiandien norėtume informuoti apie (...) tarptautinę operaciją, kurios metu buvo išaiškinta gerai organizuota grupė ir verslo bendrovės, kurie organizavo ir vykdė maisto produktų įvežimą į Lietuvos Respubliką su pasibaigusia galiojimo data ir jų didmeninę bei mažmeninę prekybą“, – žurnalistams pirmadienį sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Saulius Briginas.

Pasak jo, asmenys bei bendrovės klastojo gyvulinės bei negyvulinės kilmės maisto produktų galiojimo bei vartojimo terminus. Anot S. Brigino, Lietuvoje buvo atlikta daugiau nei 60 kratų.

„Jeigu iš pirmo žvilgsnio vertintume žmogaus sveikatai mažiau rizikų ir pavojų keliančius maisto produktus, tokius kaip konditerijos gaminiai, čipsai, sausainiai, saldainiai ir panašiai, tačiau buvo klastojami galiojimo ir vartojimo terminai tokių maisto produktų, kaip šaldyti mėsos gaminai, paukštienos konservai, pusfabrikačiai“, – kalbėjo S. Briginas

Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Zenonas Burokas teigė, jog nusikalstamojoje grupėje dalyvavo 29 asmenys, trys pagrindiniai organizatoriai, anot prokuroro, du iš jų – suimti.

L. Balandžio/BNS nuotr.

„Tyrimo metu buvo nustatyta, kad produkcijos, suklastotais terminais, buvo realizuota daugiau nei už 1 mln. eurų“, – sakė prokuroras.

Tyrime dalyvavo ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai, Darbo inspekcija bei Valstybinė mokesčių inspekcija.

Anot VMVT direktoriaus pavaduotojos Jurgitos Bakasėnienės, šiuo metu sulaikyta virš 35 tonų maisto produktų, kurie buvo rasti su pasibaigusiu galiojimo terminu arba neturint įsigijimo dokumentų, ar su suklastotu galiojimo terminu.

„Dėl didelės apimties, patikros vis dar tęsiasi ir šiuo metu, taip pat atrinkta virš 30 pratęsto galiojimo terminų produktų mėginių laboratoriniam įvertinimui“, – VMVT pranešime cituojama J. Bakasėnienė.

Pasak S. Brigino, tarptautinėje operacijoje buvo pasitelkti Vokietijos, Prancūzijos, Italijos, Estijos, Europolo, Eurojusto pareigūnai. Lietuvoje operacijai pasitelkta daugiau nei 300 pareigūnų.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad produkcijos, suklastotais terminais, buvo realizuota daugiau nei už 1 mln. eurų.

„Kratų metu išimti ir rasti įspūdingi kiekiai maisto produktų, kurių galiojimo datos buvo suklastotos ar parengtos klastojimui. Galėčiau pasakyti, kad viename iš sandėlių, kuriame šiai dienai yra atliekami procesiniai veiksmai, sudarytų apie 1000 vilkikų“, – pažymėjo jis.

Kaip pažymėjo prokuroras, ikiteisminis tyrimas taip pat atliekamas dėl apgaulingos apskaitos, dokumentų klastojimo bei neteisėtos įmonių veiklos.

„Taip pat šioje veikoje dalyvavo penki judriniai asmenys Lietuvoje registruoti. Taip pat buvo juridinių asmenų, registruotų kitose šalyse, tai yra Estijos Respublikoje, kurie buvo naudojami pridėtinės vertės mokesčio išėmimui“, – kalbėjo jis.

S. Briginas nurodė, jog nuo 2020 metų veikiantys verslo subjektai produkciją iš Vokietijos ir Prancūzijos realizavo prekybos tinkluose įvairiuose Lietuvos miestuose, tačiau pastebima, jog ji nebuvo teikiama į didžiausius prekybos tinklus.

„Taip pat produkciją minėti verslo subjektai platino ir savo įkurtuose mažmeninės prekybos taškuose. Šiam momentui galėtume vieną iš tinklų įvardinti, tai yra „Sale“ prekybos tinklas", – nurodė kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas.

L. Balandžio/BNS nuotr.

Tyrimo metu nustatyta, jog klastojamos produkcijos galiojimo terminas dažniausiai buvo pasibaigęs 2020-aisiais bei 2021 metais, tačiau fiksuota ir atvejų kai terminas buvo pasibaigęs prieš septynerius, aštuonerius metus.

Pasak S. Brigino, tam tikrais atvejais vartotojai skundėsi atitinkama produkcija.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teigimu įtariamose įmonėse jau anksčiau buvo fiksuota pažeidimų dėl galiojimų terminų.

Pažymima, jog prekybininkai apie situaciją informuoti, šiuo metu laukiama informacijos apie gaunamos produkcijos likučius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Onė

Onė portretas
Na armonaitės pasiūlymas valgyti pasenusi maistą ne iš dangaus nukrito tik jau tikrai nesutapimas .tik kažkaip viskas pradeda rimti(.gal policija metė dideles pajėgas be reikalo??,jei viskas bus šnipštas???)

cha

cha  portretas
kauniečiams tokie produktai patys tinkamiausi

Istorijos mokytoja

Istorijos mokytoja portretas
Organizavo tai visi rusiškomis pavardėm.
VISI KOMENTARAI 94

Galerijos

Daugiau straipsnių