Sukčiai jau atakuoja ir ukrainiečius: prisistato banko darbuotojais

Į Lietuvą nuo karo Ukrainoje pabėgę ukrainiečiai taip pat tampa sukčių aukomis. Atvykėliai atakuojami skambučiais tol, kol kuris nors padiktuoja prisijungimo prie banko sąskaitos kodus. Kai kuriems teko klausytis ir užgauliojimų.

Po atsisakymo – grasinimai

Ukrainos piliečiai nemoka skaityti pranešimų lietuvių kalba, tad informacijos ieško socialiniuose tinkluose, kur ja ukrainiečių ar rusų kalba dalijasi tautiečiai.

Apie patirtą incidentą tėvynainiams socialiniame tinkle pasakojusi viena ukrainietė akcentavo, kad jos tautiečiai būtų itin budrūs.

"Skambina sukčiai, prisistato "Swedbank" darbuotojais, sako, kad kažkas bandė iš mano sąskaitos išsiimti šiek tiek pinigų ir jie ją užblokavo. Tada išviliojo informaciją apie kortelėje esančią pinigų sumą", – pasakojo moteris.

Telefoninio pokalbio metu moteris buvo spaudžiama banko darbuotojais apsimetusių nusikaltėlių atskleisti prisijungimo prie sąskaitos duomenis.

"Kai atsisakiau, iškart pasikeitė darbuotojo tonas, pradėjo man grasinti kortelių blokavimu, teismais", – tikino ukrainietė.

Paskambino ir į Ukrainą

Į tautietės žinutę atsiliepė ir daugiau ukrainiečių. Viena moteris pasakojo, kad sulaukė itin nemandagaus skambučio.

Atvykėliai vieni kitus perspėjo, kad jokiais būdais nediktuotų jokių duomenų apie savo banko sąskaitas.

"Ką daugių daugiausia galima atskleisti, tai tik sąskaitos numerį, jei to tikrai reikia. Banko darbuotojai niekada taip nesielgia ir niekada neskambina žmonėms", – perspėjo kitas socialinių tinklų vartotojas.

Viena ukrainietė pasakojo, kad sukčių skambučio sulaukė būdama Ukrainoje.

"Bet man skambino iš lietuviško numerio į mano turimą lietuvišką telefono numerį. Nors esu Ukrainoje dabar", – stebėjosi moteris.

Ukrainiečiai pasakojo, kad pokalbį sukčiai pradeda lietuvių ar anglų kalba, bet mikliai pereina prie rusų kalbos.

Viena moteris tikino, kad sukčiai su ja sugebėjo bendrauti net ukrainietiškai.

O štai ukrainietė Svetlana atkreipė dėmesį į tai, kad į ją sukčiai kreipėsi vardu.

"Kažkas įsilaužė į banko duomenų bazę arba pardavė ją?" – retoriškai klausė moteris, patikindama, kad po pokalbio su nusikaltėliu dar sulaukė trijų skambučių iš skirtingų lietuviškų numerių.

Svarbu nepamiršti, kad bankas nesiunčia SMS žinučių su nuorodomis.

Perspėjimai klientams

"Swedbank" administracija klientus yra įspėjusi apie sukčių atakas.

"Pastebime naują sukčiavimo būdą, kai sukčiai, paskambinę ir prisistatę banko darbuotojais, pokalbio metu išsiunčia automatines SMS patvirtinimo žinutes į mobiliuosius įrenginius. Sukčiai, prisidengdami jomis, bando sudaryti įspūdį, jog tikrai yra skambinama iš banko, ir siūlosi išspręsti tariamą problemą. Absoliuti dauguma tokių skambučių vyksta rusų kalba", – akcentavo bankas.

Pabrėžiama, kad banko darbuotojai niekada neskambina prašydami atskleisti prisijungimo duomenų, slaptažodžių, PIN kodų ar kitą asmeninę informaciją. Taip pat svarbu nepamiršti, kad bankas nesiunčia SMS žinučių su nuorodomis.

Prašoma nespausti nuorodų žinutėse ir netvirtinti jokių operacijų, kurių patys klientai neinicijavo.

"Swedbank" komentaras

Mes nematome tendencijos, kad sukčiai tikslingai atakuotų ukrainiečius, gyvenančius Lietuvoje. Galima daryti prielaidą, kad suaktyvėjus sukčių atakoms jie tiesiog patenka į bendrą klientų masę, kurią sukčiai atakuoja skambučiais, SMS pranešimais ar per pokalbių programėles. Taip pat reikia pažymėti, kad dažnai sukčiai bendrauja rusų kalba, todėl potencialiai ukrainiečiai, kurių didžioji dalis moka šią kalbą, su sukčiais gali bendrauti ilgiau, tęsti pokalbį ir tokiu atveju rizika būti apgautiems išauga. Mūsų darbo su sukčiavimo tyrimais praktika rodo, kad efektyviausias būdas apsisaugoti nuo sukčių – nutraukti pokalbį, ignoruoti jų SMS pranešimus, nepasiduoti jų psichologiniam spaudimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tj

Tj portretas
Tai iš Ukrainos ir skambina

Patys savus

Patys savus portretas
Tai kad is X0xliandijos ir skambina. Siandien skambina vienas +37060522547 ir su riskiu x0x0lisku akcentu pradeda vejus pusti tipo gavome jusu paraiska. O as jam sakau, kad raide "G" turi buti G, o ne H. Tipo nu pvz as Greta, o i manes rusiskai kreipesi Hreta....

Aha

Aha portretas
Savi-savus Viskas norm
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių