Teismas antrą kartą nagrinėja dešimtmetės žūties avarijoje bylą

Teismas penktadienį antrą kartą ėmė nagrinėti bylą dėl Varėnos rajone per avariją žuvusios dešimtmetės mergaitės.

Pirmą kartą dėl mažametės žūties 2014 metų rudenį kaltinimai buvo pareikšti jos mamai – mergaitės mama vairavo automobilį, kai į jį atsitrenkė visureigis. Tačiau visų instancijų teismai moterį išteisino, dabar prieš teismą stojo į šeimos automobilį atsitrenkęs visureigio vairuotojas.

Žuvusios mergaitės mama dabar byloje yra pripažinta nukentėjusiąja, nukentėjusiojo statusas suteiktas ir vaiko tėčiui. Mama dėl dukters žūties yra pareiškusi 75 tūkst. eurų ieškinį.

Senaties terminas šioje baudžiamojoje byloje sueina po septynių mėnesių – 2022 metų lapkričio pirmą dieną.

Bylą pradėjo nagrinėti Alytaus apylinkės teismo Prienų rūmų teisėja.

„Per pirmąjį posėdį pavyko išsiaiškinti kaltinamojo poziciją ir apklausti nukentėjusiuosius“, – BNS sakė žuvusios mamai teisme atstovaujantis advokatas Linas Kuprusevičius.

Pasak jo, visureigio vairuotojas Justinas Valašinas kaltės nepripažįsta, jis pareiškė, kad parodymus duos proceso pabaigoje.

Šioje byloje yra daugiau nei dešimt liudytojų, teismas jų apklausas planuoja balandžio tryliktą ir penkioliktą dienomis.

Buvo apkaltinta mama

Šiemet vasarį prokuratūra pranešė, kad Kauno apygardos prokuratūra perdavė teismui baudžiamąją bylą, kurioje J. Valašinas kaltinamas nesilaikęs Kelių eismo taisyklių ir 2014 metų lapkričio pirmą dieną sukėlė avariją, per kurią žuvo kitu automobiliu važiavusi dešimties metų mergaitė.

Tragiška avarija įvyko daugiau nei prieš septynerius metus Varėnos kelyje ties Naujaisiais Valkininkais. Į kairį posūkį dariusį automobilį „Toyota“, kuriuo važiavo žuvusi mergaitė su tėvais, atsitrenkė septynių mašinų koloną lenkęs visureigis „Audi Q7“.

Iškart po įvykio buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuris buvo baigtas pateikus kaltinimus automobilį „Toyota“ vairavusiai žuvusios mergaitės mamai.

2020 metų pabaigoje Alytaus apylinkės teismo Varėnos rūmų teismas moterį išteisino, konstatuodamas, kad kaltinamoji nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo požymių. 2021 metų pavasarį šį pirmos instancijos teismo sprendimą paliko galioti ir apeliacine tvarka baudžiamąją bylą išnagrinėjęs Kauno apygardos teismas.

Kauno apygardos teismo teisėjų kolegijos vertinimu, pirmosios instancijos teismas išsamiai ištyrė bylos aplinkybes, objektyviai ir nešališkai įvertino surinktus įrodymus.

Teisėjų kolegija taip pat pažymėjo, kad moteris važiavo saugiu greičiu, rodė posūkio signalą, nedarė jokių staigių manevrų, kurie būtų galėję klaidinti kitus vairuotojus, ir negalėjo numatyti, kad kito automobilio vairuotojas lenks automobilių koloną ženkliai viršydamas leistiną greitį.

Šiam teismo nuosprendžiui įsiteisėjus, pirmosios instancijos teismo nutartis buvo išsiųsta Kauno apygardos prokuratūros Alytaus apylinkės prokuratūros vyriausiajam prokurorui pranešant, kad, teismo vertinimu, „Audi Q7“ vairuotojo J. Valašino veiksmuose galbūt yra nusikalstamos veikos požymių.

Naujas ikiteisminis tyrimas Kauno apygardos prokuratūroje buvo pradėtas 2021 metų gegužę. Per jį įvykio aplinkybės tirtos papildomai, gauti nauji tyrimui reikšmingi duomenys, tarp kurių ir ekspertų išvados dėl didesnio, nei buvo anksčiau nustatyta, „Audi Q7“ greičio įvykio metu.

Kaltinimai J. Valašinui pareikšti pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį, kad tas, kuris vairuodamas transporto priemonę pažeidė kelių eismo saugumo ar transporto priemonės eksploatavimo taisykles, jeigu dėl to įvyko eismo įvykis, dėl kurio žuvo žmogus, gali būti nubaustas laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.


Šiame straipsnyje: žuvo dešimtmetė mergaitėavarija LTVarėnos rajonas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Rici

Rici portretas
O ka i tai pasakys VYRIAUSIAS TEISEJAS NAUSEDA? AR GALI VAIKZUDYS LIKT NENUBAUSTAS?

pinigas

pinigas portretas
akivaizdu kad byla sulauks senaties. pinigas kuris tiek papirko zmoniu , papirks ir dar keleta

Ela

Ela portretas
Skaudu, kai kankinami nukentėję...jiems ir taip jau skausmo užtenka, visam gyvenimui, netekus dukters .Kodėl vilkinamos bylos ?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių