Per trejus metus VRM centras „Pušynas“ apie 70 kartų nesilaikė įstatymo

  • Teksto dydis:

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) trečiadienį pranešė nustačiusi, kad Vidaus reikalų ministerijos Poilsio ir reabilitacijos centras „Pušynas“ per 2013 - 2015 metus 73 kartus nesilaikė Viešųjų pirkimų įstatymo.

Tarnyba teigia, kad 2013 metais nevykdant viešųjų pirkimų procedūrų buvo sudaryta 30 sutarčių, 2014 metais - 23 sutartys, 2015 metais - 20 sutarčių.

Minimu laikotarpiu „Pušynas“ pirko automobilį reabilitacijos skyriui, užsisakinėjo archyvinių dokumentų tvarkymo, patalpų remonto paslaugas, katilinės rekonstrukcijos darbus. Bendra patikrintų pirkimų vertė yra   487 937 eurų.

„Visi minėti pirkimai vykdyti nesivadovaujant pačios perkančiosios organizacijos supaprastintomis taisyklėmis ir pažeidžiant VPĮ įtvirtintus skaidrumo ir lygiateisiškumo principus“, - rašoma pranešime.

„Pušynas“ raginamas nutraukti 2015 metais sudarytas sutartis ir informuoti apie savo veiksmus VPT. Tarnyba taip pat spręs dėl galimybės patraukti administracinėn atsakomybėn atsakingus asmenis.

Pasak VPT atstovės spaudai Vytautės Šmaižytės, administracinėn atsakomybėn gali būti traukiami „Pušyno“ viešųjų pirkimų komisijos nariai. Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 144 iki 724 eurų, pakartotinai prasižengus - nuo 724 iki 1448 eurų su nušalinimu nuo pareigų.

„Yra tokia praktika, jeigu jie nepriims sprendimo nutraukti sutarčių, mes tada spręsime, ar pritaikyti administracinę atsakomybę“, - BNS sakė V.Šmaižytė.

Atsižvelgdama į tai, kad 2013 ir 2014 metais „Pušyno“ pasirašytos sutartys jau įvykdytos, VPT apsiriboja pirkimo vertinimu ir viešu išvados paskelbimu.

VPT taip pat nustatė, kad perkančioji organizacija prieš pirkimų pradžias nenumatė preliminarių pirkimų verčių, nenustatė pasiūlymų vertinimo kriterijų, prekių pristatymo ar paslaugų bei darbų atlikimo terminų, techninės specifikacijos reikalavimų.

Anot Vidaus reikalų ministerijos (VRM), ji pati buvo inicijavusi „Pušyno“ auditą.

„Dėl šių pirkimų 2015 metų rugsėjo mėnesį į VPT kreipėsi ir tyrimui reikalingą medžiagą pateikė pati VRM. Ministerija taip pat kreipėsi į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą, kuri pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl aplaidaus apskaitos tvarkymo“, - rašoma ministerijos pranešime.

Be to, dėl galbūt įstatymams prieštaraujančių viešųjų pirkimų, taip pat neefektyvios centro veiklos buvęs „Pušyno“ vadovas Vincas Nesteckis šių metų balandį buvo atleistas kaip praradęs vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio pasitikėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tarnautojas

tarnautojas portretas
ir vel islenda skvernelio ausys vyt seniai jau laikas laukan
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių