Vieno pavojingiausių nusikaltėlių byla stringa, Rusija neatsako dėl jo perdavimo Lietuvai

Lietuvos teisingumo ministerija kol kas negavo atsakymo iš Rusijos teisingumo ministerijos dėl nužudymais ir kitais sunkiais nusikaltimais kaltinamo Romo Zamolskio perdavimo.

Trečiadienį į posėdį susirinkusi Panevėžio apygardos teismo trijų teisėjų kolegija paskelbė, kad gavo Lietuvos teisingumo ministerijos informaciją, jog ji išsiuntė Rusijos teisingumo ministerijai teismo užklausą.

„Kol kas atsakymo iš Rusijos Federacijos jie nėra gavę. Dėl tokių aplinkybių teismas nusprendė bylos nagrinėjime padaryti pertrauką ne ilgiau nei trims mėnesiams, tikintis sulaukti atsakymo per tą laiką“, – BNS sakė teismo atstovė Jolita Gudelienė.

Į kitą posėdį teismas planuoja rinktis birželio pradžioje.

Vasario pradžioje Panevėžio apygardos teismas nusprendė kreiptis į Teisingumo ministeriją, kad ji susisiektų su kompetentingomis Rusijos institucijomis ir pateiktų atsakymą dėl R. Zamolskio perdavimo Lietuvai.

Pernai teismas nusprendė, kad itin sunkiais, daugiau nei prieš 20 metų įvykdytais nusikaltimais kaltinamo R. Zamolskio byla perduodama nagrinėti teisiamajame posėdyje. Teismas turi žinių, kad nutartis dėl bylos perdavimo nagrinėti teisiamajame posėdyje buvo įteikta dabar Rusijoje kalinčiam lietuviui.

„Buvo gautas tai patvirtinantis dokumentas iš Rusijos, kad jis tą nutartį gavo. Tačiau kartu buvo siųstas ir paklausimas dėl galimybės sudaryti sąlygas R. Zamolskiui dalyvauti teismo posėdžiuose nuotoliniu būdu. Į šį paklausimą Rusija atsakymo neatsiuntė“, – BNS yra sakiusi teismo atstovė.

Dabar Rusijoje kalintis R. Zamolskis kaltinamas Lietuvoje prieš kelis dešimtmečius įvykdęs itin sunkių nusikaltimų.

Teismas taip pat gauna neoficialią informaciją iš kaltinamojo įgalioto asmens – sutuoktinės, ji informavo, kad skundas, kurį pateikė Rusijos prokurorai dėl šios šalies teismo sprendimo perduoti R. Zamolskį Lietuvai bausmei atlikti, yra kol kas neišnagrinėtas, kada jis bus nagrinėjamas, nežinoma.

Lietuvos įstatymai tam tikrais atvejais, kai kaltinamieji slapstosi ir t. t., leidžia nagrinėti bylas už akių, jiems nedalyvaujant. R. Zamolskis nesutinka, kad jo byla būtų nagrinėjama jam nedalyvaujant.

Baudžiamoji byla teismui perduota prieš metus, tačiau jos pradėti nagrinėti Lietuvos teismams taip ir nepavyko.

Dabar Rusijoje kalintis R. Zamolskis kaltinamas Lietuvoje prieš kelis dešimtmečius įvykdęs itin sunkių nusikaltimų.

Panevėžio teismui perduotoje baudžiamojoje byloje R. Zamolskis kaltinamas dviejų žmonių nužudymu, pasikėsinimu nužudyti 14 asmenų, neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis, plėšimu. Šioje baudžiamojoje byloje pareikšta civilinių ieškinių už daugiau nei 0,5 mln. eurų.

Byloje nukentėjusiaisiais pripažinta 18 asmenų.

Bylos duomenimis, 2001 metų balandžio 17 dieną R. Zamolskis, veikdamas organizuotoje grupėje ir būdamas ginkluotas, prie „Maxima bazės“, esančios netoli Gariūnų, įvykdė didelės vertės turto plėšimą ir iš savanaudiškų paskatų pasikėsino į tuomečių Lietuvos žemės ūkio banko inkasatorių gyvybes.

Per išpuolį sunkiai sužeistas vienas inkasatorius, kitus du inkasatorius nuo šūvių apsaugojo šarvuoti automobilio stiklai. Užpuolimo metu pagrobta daugiau nei 20 tūkst. eurų (70 tūkst. litų).

2001-ųjų birželį R. Zamolskis, veikdamas kartu su bendrininkais, pasikėsino į policijos pareigūnus, norėjusius nustatyti jo tapatybę. Per Vilniaus centre vykusį susišaudymą buvo sužeisti du tarnybines pareigas vykdę pareigūnai.

Iš nusikaltimo vietos įtariamasis paspruko įsėdęs į atsitiktinį automobilį ir grasindamas ginklu privertęs vairuotoją važiuoti norima kryptimi.

Kol kas atsakymo iš Rusijos Federacijos jie nėra gavę. Dėl tokių aplinkybių teismas nusprendė bylos nagrinėjime padaryti pertrauką.

R. Zamolskis taip pat įtariamas tų pačių metų liepos 25 dieną Kaune su bendrininku šūviais iš neteisėtų ginklų itin žiauriai nužudęs du vyrus.

Rugsėjo 28 dieną Kaune su bendrininkais jis pasikėsino nužudyti ir šūviais sužeidė du policijos pareigūnus.

Spalio 1-osios naktį R. Zamolskis įtariamas su bendrininku apiplėšęs vieną Kauno vaikų lopšelį-darželį.

Po savaitės Panevėžyje R. Zamolskis šaudydamas paspruko nuo jį persekiojusių pareigūnų, jo bendrininkas Virginijus Savickis tuomet buvo nukautas „Aro“ pareigūnų per įkaitų išlaisvinimo operaciją.

2001-aisiais paskelbta tarptautinė R. Zamolskio paieška, 2014-aisias jis sulaikytas Rusijoje.

2016 metais Rusijos žiniasklaida pranešė, kad Jekaterinburgo teismas R. Zamolskiui skyrė laisvės atėmimo bausmę, pripažinęs jį kaltu dėl nelegalaus ginklo laikymo, vagysčių, plėšimų, kėsinimosi nužudyti.

R. Zamolskis ir du jo bendrininkai nuteisti už nusikaltimus, padarytus Sverdlovsko srityje 2003–2006 metais.

Lietuvos teisingumo ministerija 2017 metais pagal R. Zamolskio prašymą kreipėsi į Rusiją, dėl jo perėmimo į Lietuvą likusiai bausmės daliai atlikti.

R. Zamolskis Rusijoje buvo supažindintas su jam Lietuvoje pateiktais įtarimais, savo kaltės jis nepripažino ir atsisakė duoti parodymus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tegu

Tegu  portretas
ir lieka Rusijoj!

Mums jo nereikia

Mums jo nereikia portretas
Zekas gyveno Rusijoj darė nusikaltimus lai ten ir sedi

Vienas

Vienas portretas
Is pravieniu pabeges ir pagautas zekas sake, kad is lietuvos kalejimu galima begti nors ir kasdien. Tokia tvarka sioj valstybej. Tegul sedi jis rusijoj kalejime ar laisvej, nes cia grizes jis vel pabegs ir zudys. Is lt teisesaugos tik teiseti reikalavimai belike, ne ju nosiai su tokiais tvarkytis
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių