Atrinkti trys kandidatai gauti nacionalinę J. Basanavičiaus premiją

  • Teksto dydis:

Atrinkti trys kandidatai gauti nacionalinę Jono Basanavičiaus premiją, trečiadienį pranešė Kultūros ministerija.

„Už reikšmingus mokslinius tyrimus ir svarią visuomeninę veiklą etninės kultūros srityje“ premiją pretenduoja gauti Daiva Vaitkevičienė, kurios kandidatūrą pateikė Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas.

Už reikšmingiausius darbus, susijusius su etninės kultūros tradicijų plėtojimu, puoselėjimu, ugdymu ir tyrinėjimu, taip pat už kūrybinę ir mokslinę veiklą etninės kultūros srityje atrinktas ir profesorius Rimantas Balsys, kurio kandidatūrą pateikė Klaipėdos universiteto senatas.

Už ilgametę veiklą muziejinio darbo, formuojančio tautinę savimonę, skatinančio visuomenę dalyvauti pažinimo procese ir reprezentuojančio krašto istoriją, etninę kultūrą ir paveldą, baruose premiją pretenduoja gauti Eligijus Juvencijus Morkūnas, jo kandidatūrą pateikė Lietuvos liaudies buities muziejus.

Iš šių kandidatų baigiamajame komisijos posėdyje bus išrinktas Nacionalinės J. Basanavičiaus premijos laureatas.

Premijos paskirtis – įvertinti asmenų arba bendrą veiklą vykdžiusių asmenų grupių išskirtinius nuopelnus etninės kultūros srityje, reikšmingą kūrybinę, mokslinę veiklą ir kitus darbus, susijusius su lietuvių etninės kultūros tradicijų plėtojimu, tautinės savimonės puoselėjimu ir etnokultūriniu ugdymu.

Komisija, vertindama kandidatų veiklą, vadovaujasi šiais kriterijais: kūrybinės ir (ar) mokslinės veiklos reikšmingumas lietuvių etninės kultūros plėtrai ir sklaidai; veiklos, susijusios su lietuvių etninės kultūros tradicijų išsaugojimu ir plėtojimu, aktualumas, meninė, mokslinė, edukacinė ir išliekamoji vertė; veiklos reikšmingumas tautinės savimonės puoselėjimui ir etnokultūriniam ugdymui; kandidato aktyvi visuomeninė veikla lietuvių etninės kultūros srityje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių