G. Abromavičiūtė: geriausia Kalėdų dovana – vakaras su įtraukiančia knyga

,,Džiugu, kad šventiniu laikotarpiu bus galima skirti daugiau laiko šeimai ir knygoms“, – šypsosi knygų apžvalgininkė Gabrielė Abromavičiūtė. Nuo vaikystės skaityti mėgstanti septyniolikmetė per 2021-uosius perskaitė net 124 knygas. Tačiau šis skaičius – toli nuo vienuoliktokės rekordo.

Rekordų nesivaiko

Įtraukiančiomis knygų apžvalgomis socialiniame tinkle „Instagram“ besidalijanti G.Abromavičiūtė skaitymui skiria kiekvieną laisvą minutę. Vis dėlto pripažįsta – laiko knygoms atrasti šiuo metu ne visada lengva, nes spaudžia mokslai. Tačiau šeštadienius Gabrielė stengiasi paversti poilsio diena, kurią praleidžia su knyga rankoje.

„Knygos man – geriausias atsipalaidavimo šaltinis. Skaitydama atitrūkstu nuo kasdienio streso, nerimo ir įtampos“, – sako mergina.

Skaitymas svarbią vietą jos gyvenime užima nuo vaikystės. Baigusi pirmą klasę, per vasarą Gabrielė perskaitė tiek daug knygų, kad net buvo apdovanota bibliotekos darbuotojų. Pašnekovė juokiasi, kad meilės skaitymui iš tėvų tikriausiai nepaveldėjo, nes jie skaito mažai. Tačiau būtent mama su tėčiu įskiepijo pomėgį knygoms.

„Tėvai puikiai supranta skaitymo svarbą ir vertę. Būdama maža girdėjau jų skaitomas pasakas, kurios buvo neatsiejama mano vaikystės dalis. Pamenu ir pirmąjį apsilankymą bibliotekoje, į kurią nuvedė mama. Nuo to laiko esu ištikima bibliotekos lankytoja, – sako Gabrielė. – Knygos – tai ne tik puikus ir vertingas laisvalaikio praleidimo būdas. Jos yra nuostabios mokytojos, lavinančios ir praplečiančios žmogaus žodyną, tobulinančios ir praturtinančios asmenybę. Skaitymas leidžia mums keliauti, sužinoti ko nors naujo, suteikia gyvenimiškų pamokų.“

Iš Plungės kilusi mergina šiemet perskaitė 124 knygas. Tačiau tai nėra Gabrielės rekordas, nes 2020-aisiais ji įveikė net 142 literatūros kūrinius. Vis dėlto vienuoliktokė skaito ne dėl rekordų ar kad ką nors nustebintų. Skaityti jai tiesiog didžiulis malonumas.

„Nė kiek nesijaudinu dėl to, kad šiemet perskaitytų knygų skaičius šiek tiek mažesnis nei praėjusiais, – tikina pašnekovė. – Šie metai man buvo gana užimti, tad daugiau nei 100 knygų – išties daug. 2021-uosius galėčiau laikyti kupinais naujų ir be galo įdomių skaitinių.“

Laukimas: Gabrielė jau apsirūpino kalėdinės tematikos knygomis, kurias skaitys per šventes.

Susimąstyti kviečiančios knygos

Iš šiais metais perskaitytų skaitinių G.Abromavičiūtei stipriausių jausmų sukėlė dvi knygos: Heather Dune Macadam „999 Aušvico moterys. Tikra istorija“ ir Lorenzo Amurri „Apnėja“.

„Pirmoji knyga mane sukrėtė, nes joje aprašoma istorija, kurią teko išgyventi moterims nacių okupacijos metais. Kai skaitai, kokių siaubų žmonėms iš tikrųjų teko patirti, šiurpai ima bėgti per kūną. Drauge ateina ir suvokimas, kad šiais laikais mes gyvename labai gerai. Tik per daug skundžiamės, nemokame vertinti to, ką turime, ne visada džiaugiamės, kad gyvename laisvoje ir nepriklausomoje šalyje – atkreipia dėmesį pašnekovė. – Antroji knyga mane palietė istorija apie žmogų, kuris po nelaimingo atsitikimo tapo neįgalus. Aprašoma, kaip pasikeitė jo gyvenimas, kokių jausmų ir išgyvenimų jam teko patirti po šios siaubingos nelaimės. Skaitydamas tokią istoriją suvoki, kad kiekvieną dieną reikia branginti ir ja džiaugtis, nes niekada nežinome, kas gali nutikti rytoj.“

Knygos – tai ne tik puikus ir vertingas laisvalaikio praleidimo būdas. Jos yra nuostabios mokytojos, lavinančios ir praplečiančios žmogaus žodyną, tobulinančios bei praturtinančios asmenybę.

Kalbant apie artėjančius 2022-uosius, G.Abromavičiūtė tikina konkrečių planų jiems nekelianti. Juk nežinia, kokių staigmenų naujieji metai paruošė. Vis dėlto, kaip ir kasmet, pašnekovė stengsis įveikti bent 100 knygų. Jei šio tikslo pasiekti nepavyks, ji per daug nesigrauš.

„Skaitymas turi teikti malonumą ir nevirsti sporto varžybomis ar olimpiada, kurioje bet kokia kaina stengiesi pasiekti čempiono titulą, – kalbėjo ji. – Neabejoju, kad kitais metais patirsiu naujų skaitymo atradimų ir daug nuostabaus laiko keliaujant knygų puslapiais.“

Visoms perskaitytoms knygoms Gabrielė parašo po apžvalgą. Vis dėlto pašnekovė pripažįsta – jei perskaičius pirmuosius 50 puslapių knyga neįtraukia, ji jos nebeskaito.

„Dažnai kartoju posakį: per mažai laiko, per daug knygų. Tad kūriniui nesugebėjus prikaustyti mano dėmesio, nesikankinu ir knygą dedu į šoną. Į jos vietą čiumpu kitą, širdyje tikėdamasi, kad ši man patiks labiau, – atskleidžia pašnekovė. – Visoms įtraukiančioms knygoms perskaityti neužtektų viso pasaulio laiko. Tad kam gaišti laiką su ta, kuri nekelia nė menkiausio susižavėjimo? Toks prievartinis skaitymas nieko gero neduoda, priešingai – gali nuo skaitymo išvis atgrasyti.“

Nesibodi privalomos literatūros

Pašnekovė prisipažįsta sąžiningai skaitanti ir mokykloje privalomus literatūros kūrinius. Juk būsimajame brandos egzamine jų prireiks.

„Neišsisukinėju nuo privalomos literatūros kūrinių, net jei jie manęs nesudomina taip, kaip knygos, kurias skaitau savo malonumui. Tačiau yra ir išimčių – kartais tarp privalomų kūrinių galima atrasti tokių, kurie įtraukia. Vis dėlto dažnai pagalvoju, kad privalomų kūrinių sąrašas galėtų būti peržiūrėtas. Tam tikrų kūrinių reikėtų atsisakyti ir sąrašą papildyti knygomis bei autoriais, kurie labiau sudomintų jaunimą. Mano nuomone, privalomosios literatūros sąraše galėtų atsirasti daugiau šiuolaikiškesnių lietuvių autorių kūrinių“, – dalijasi mintimis tinklaraštininkė.

Gabrielė svarsto – galbūt pokyčiai privalomame skaitinių sąraše paskatintų jaunuolius daugiau skaityti? Jos nuomone, jauni žmonės šiais laikais knygoms išties skiria per mažai dėmesio, jiems dažnai kur kas įdomiau žaisti kompiuterinius žaidimus ar mirkti socialiniuose tinkluose.

„Pastebiu, kad daugeliui paauglių skaitymas asocijuojasi su bausme ar prievarta, – apgailestauja pašnekovė. – Kita vertus, yra daug jaunų žmonių, kuriems knygos – tikras malonumas. Vien socialinio tinklo „Instagram“ platybėse matau, kad yra jaunų žmonių, kurie gausiai skaito ir dalijasi savo mintimis apie perskaitytas knygas. Džiugu, kad kompiuterinių technologijų amžiuje jie vis dar supranta tikrąją knygų vertę, kurios negali atstoti joks bejausmis išmanusis aparatas.“

Gabrielei labiausiai patinka grožinės literatūros romanai. Pastaruoju metu savo knygų sąrašą ji papildo ir kitokia literatūra, pavyzdžiui, saviugdos knygomis. Mėgstamiausiu užsienio autoriumi mergina įvardija švedų rašytoją Frederiką Backmaną. Jis spėjo pavergti merginos širdį, nors šį autorių ji atrado tik praėjusią vasarą, perskaičiusi garsiąją knygą „Gyveno kartą Uvė“.

,,Nuo to laiko įsirašiau į didelį F.Backmano gerbėjų būrį. Šio rašytojo knygos yra ypatingos, nežemiškos, nors kalbama, rodos, labai paprastai. Tekstas sugeba paliesti visas skaitytojo širdies kerteles, o knygos nesinori paleisti iš rankų tol, kol neperskaitai iki galo. Kalbant apie šiuolaikinius lietuvių autorius, mane labiausiai įkvepia Jolita Herlyn ir Asta Jolanta Miškinytė. Su šiomis autorėmis yra tekę pabendrauti ir asmeniškai“, – atskleidžia Gabrielė.

Kalėdiniai skaitiniai

Didelė Kalėdų gerbėja G.Abromavičiūtė kasmet nekantraudama laukia gruodžio, kai su šeima puošia eglutę, pradeda gyventi šventinėmis nuotaikomis, žiūri filmą ,„Vienas namuose“. Kalėdų laukimas merginai yra stebuklingiausias ir džiaugsmingiausias laikotarpis. Eglutę Gabrielės šeima papuošia dar gruodžio pradžioje, nes labai norisi pajausti Kalėdų dvasią. Žinoma, Kalėdos pašnekovei neatsiejamos ir nuo knygų.

„Šventiniam laikotarpiui norėčiau parekomenduoti Marko Leino knygą „Kalėdų istorija“, kuri tinka visai šeimai. Šį kūrinį skaičiau jau prieš kelerius metus, tačiau jis labai giliai įsirėžė į mano atmintį ir širdį. Vis dar prisimenu tą neapsakomai šiltą jausmą, kurį jaučiau ją skaitydama. Iš pažiūros tai gali atrodyti tik vaikams tinkama knyga, iš tiesų ji tinka visiems, – tikina Gabrielė. – Šioje knygoje tiek vaikas, tiek suaugusysis atras to, kas leis patikėti, kad stebuklų pasaulyje tikrai būna. Magiška, pilna vilties ir tikėjimo – taip apibūdinčiau šią knygą, kurią laikau vienu geriausių kalėdinių kūrinių. Labai smagu, kad ji suskirstyta į 24 dalis. Todėl šią knygą galima skaityti viso advento laikotarpiu, lyg advento kalendorių“, – rekomenduoja tinklaraštininkė.

Paaugliams ir jaunimui G.Abromavičiūtė siūlo Ashley Elston knygą „10 aklų pasimatymų“, taip pat Catherine Rider kūrinį „Bučinys Niujorke“ bei Johno Greeno, Maureen Johnson ir Lauren Myracle knygą „Tegul sninga“. Pasak pašnekovės, tai – šviesūs, šilti ir smagūs kūriniai, alsuojantys šventėmis, kadangi jų veiksmas vyksta kalėdiniu laikotarpiu.

„Puikia rašytoja įvardyčiau ir Karen Swan, kuri jau yra parašiusi net penkias kalėdines knygas: „Kalėdų dovana“, „Kalėdų šviesos“, „Tobula dovana“, „Apsnigtos Kalėdos“ ir pačią naujausią, vos šiais metais išleistą – „Kalėdų vakarėlis“. Šią knygą gavau dovanų, tad planuoju pati šventiniu laikotarpiu ją perskaityti. Šios autorės knygas mielai rekomenduoju ir kitiems skaitytojams, norintiems pajusti šventinę nuotaiką“, – šypsosi Gabrielė.

Sukaupė nemažą biblioteką

Pašnekovė šiais metais puoselėja neįmantrius šventinius planus. Gabrielė planuoja daugiau laiko praleisti su šeima, visiems drauge pasidalyti šventine nuotaika, pailsėti nuo varginančios kasdienės rutinos ir, žinoma, skirti daugiau laiko skaitymui. Tad per šventes ją tikrai bus galima matyti su knyga rankoje.

Kadangi kartu su Kalėdomis mokykloje besimokanti Gabrielė sulauks ir atostogų, šį laiką ji stengsis išnaudoti kuo produktyviau: pailsėti nuo mokslų, namų darbų ir su knygomis praleisti daugiau laiko nei įprastomis dienomis.

„Neseniai gavau dovanų knygų Kalėdų tematika, taip pat keletą tokių ir pati nusipirkau. Tad Kalėdoms esu pasiruošusi visomis prasmėmis. Ši šventė man yra pati nuostabiausia. Todėl smagu, kad pastaruoju metu išleidžiama vis daugiau knygų kalėdinėmis temomis ir galima rinktis iš plataus jų asortimento, – džiaugiasi ji. – Žinoma, knygos dažnai tampa ir mano kalėdinėmis dovanomis. Vaikystėje sulaukdavau pasakų knygelių, o dabar – rimtesnės literatūros. Šeimos nariai mielai man dovanoja knygas, nes žino, kad niekada neapsiriks. Tačiau renkant dovaną jiems neretai kyla sunkumų. Pavyzdžiui, močiutė visada jaudinasi, kad nenupirktų knygos, kurią jau esu skaičiusi arba turiu savo namų bibliotekoje. Tad jai tenka pasitarti su mano mama, kuri žino visus mano skaitinius nuo A iki Ž.“

Kadangi knygos Gabrielei yra pati geriausia dovana, namuose ji jau sukaupusi nemažą biblioteką. Pašnekovės kolekciją šiuo metu sudaro apie 200 knygų. Vis dėlto G.Abromavičiūtė pripažįsta niekada neskaitanti knygų antrą kartą.

„Yra tiek daug neskaitytų puikių kūrinių, kad nebelieka laiko skaityti tą pačią knygą darkart. Tačiau niekada nesakau „niekada“ – galbūt ateityje kokią knygą antrą kartą ir perskaitysiu, – juokiasi ji. – Šiuo metu gyvenu tikroje kaupimo stadijoje, todėl nei perdovanoju knygas, nei jomis mainausi. Tiesa, kitados esu keletą savo perskaitytų knygų pardavusi, bet tai padariau skaudama širdimi. Skaudu atsisveikinti su knygomis, nors jas jau esu perskaičiusi, o ar atsiversiu kada nors antrą kartą – dar nežinau. Visos jos susijusios su tam tikrais prisiminimais, kuriuos branginu. Kita vertus, tikriausiai ateis diena, kai teks su dalimi knygų išsiskirti, nes jos paprasčiausiai nebetilps namuose.“

Kol kas Gabrielė dėl to nesijaudina ir laukia Kalėdų, kai galės atsipalaiduoti su gera knyga rankoje.

Aistra: per 2021-uosius Gabrielė perskaitė 124 knygas. Moksleivė skaitymui skiria kiekvieną laisvą minutę – tai padeda atsipalaiduoti, atsikratyti streso.

Gabrielės mėgstamiausios

2021 m. perskaitytų knygų TOP-8

1. Fredrik Backman „Gyveno kartą Uvė“

2. Fredrik Backman „Nerimo žmonės“

3. Heather Dune Macadam „999 Aušvico moterys. Tikra istorija“

4. Jasminka Petrović „Viskas bus gerai“

5. Jay Shetty „Mąstyk kaip vienuolis“

6. Holly Miller „Kai regiu tave“

7. Lorenzo Amurri „Apnėja“

8. Jolita Herlyn „Moterų sodas“

Kalėdinių knygų TOP-8

1. Mark Lein „Kalėdų istorija“

2. Ashley Elston „10 aklų pasimatymų“

3. Catherine Rider „Bučinys Niujorke“

4. John Green, Maureen Johnson ir Lauren Myracle „Tegul sninga“

5. Karen Swan „Kalėdų dovana“

6. Karen Swan „ Kalėdų šviesos“

7. Karen Swan „Tobula dovana“

8. Karen Swan „Apsnigtos Kalėdos“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klpd.

Klpd. portretas
Kad mergina tokia protinga yra gerai. Kaip žinovų pelėda kokia.Tik jauna..:D)Viena blogybė kad neras sau antros pusės - per daug protinga. Kiaurai pretendentus pematys :D)

pati

pati portretas
geriausia knyga yra,,kaip gaidelis pono dvara griove,,-rekomenduoju

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip matau, kai kurie žmonės tik kritikuoti ir sugeba, net žmogaus visiškai nepažinodami, vietoj to, kad pasidžiaugtų, kad jaunimas skaito knygas, kurių šiais laikais - mažuma. Gerai, kad Jūs tokie "tobuli" esat...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių