J. Šiugždinienė: mažinant privalomos literatūros mokyklose, einama teisingu keliu

  • Teksto dydis:

Ekspertai, siūlantys mažinti privalomų literatūros kūrinių kiekį mokyklose, bet kartu suteikti daugiau pasirinkimo laisvės mokytojams, eina teisingu keliu, sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

„Atnaujinta Lietuvių kalbos ir literatūros programos rengėjų grupė eina teisingu keliu. Džiaugiuosi, kad kalbama apie mokytojų savarankiškumą ir jų galimybę spręsti, lanksčiau planuoti pamokas – patiems parinkti kūrinius. Taip atveriama dar viena erdvė leidžianti skleistis mokytojo asmenybei, kūrybiškumui, sudominti ir paskatinti mokinius skaityti“, – pirmadienį ministerijos išplatintame komentare teigė J. Šiugždinienė.

Anot jos, siūlymai siaurinti 11-12 klasių privalomų kūrinių programą aktualūs girdint argumentus, kad mokiniai yra perkrauti, o „bėgdami paviršiumi“ nespėja įsigilinti, suprasti kūrinių.

„Pritariu požiūriui, kad ne perskaitytų knygų kiekis svarbiausia, o pažintos literatūros kokybė“, – tvirtino J. Šiugždinienė.

Pritariu požiūriui, kad ne perskaitytų knygų kiekis svarbiausia, o pažintos literatūros kokybė.

Nacionalinė švietimo agentūra pirmadienį informavo, kad 11-12 klasių literatūrinio ugdymo programos projektą atnaujinę ekspertai siūlo mažinti kūrinių kiekį ir leisti mokytojams patiems juos rinktis iš kelių siūlomų ar neriboto sąrašo rekomenduojamų lietuvių ir pasaulio literatūros kūrinių.

Teigiama, kad pasaulio ir lietuvių literatūros branduolys privalomajame skaitinių sąraše turėtų išlikti.

Nuolat vykstančios diskusijos dėl privalomų moksleiviams literatūros kūrinių sąrašo paaštrėjo pernai lapkritį, tuometiniame projekte ekspertams pasiūlius keturis užsienio autorius perkelti iš privalomo į rekomenduojamą sąrašą.

Tuomet J. Šiugždinienė teigė, kad neįtraukti į programą privalomų užsienio autorių kūrinių yra „visiškai nepriimtina“, o programą rengusios darbo grupės vadovės Zitos Nauckūnaitės paprašyta pasitraukti iš pareigų.

Po kritikos lietuvių kalbos ir literatūros programos atnaujintojų grupę papildė penki nauji ekspertai, paskirta nauja grupės vadovė – ja tapo literatūrologė Žydronė Kolevinskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Penktokas

Penktokas portretas
Mokraja kurica. Jai tik švabrą į rankas ir parketą blizginti.

36

36 portretas
baisu apie šita ministere jedinstvos

Burzuazinis nacionalistas

Burzuazinis nacionalistas portretas
Kieno "teisingu keliu", arabisku globalistu ir etniniu valstybiu priesu keliu?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių