Lietuvos bankas nauja dešimties eurų kolekcine sidabro moneta kvies padėti Ukrainai

  • Teksto dydis:

Lietuvos centrinis bankas kitą savaitę į apyvartą išleis dešimties eurų kolekcinę sidabro monetą, skirtą Ukrainos kovai už laisvę.

Kaip pirmadienį pranešė Lietuvos bankas (LB), didžioji už monetas gautų lėšų dalis bus skirta padėti Ukrainai.

„Kiekvieno asmens, perkančio monetą, pagalba – 70 eurų, bendra monetos kaina – 96,8 eurų. Lėšos bus pervestos Ukrainos nacionaliniam bankui“, – teigia LB.

Ukrainos kovai už laisvę skirtos monetos averse bus matomi stilizuoti Lietuvos ir Ukrainos herbo simboliai Vytis bei Trišakis.

Pasak pranešimo, monetos autorė ukrainietė dailininkė Svitlana Matvieienko meninėje kompozicijoje naudoja ukrainietiškus audinio raštus. Teigiama, jog jie tampa aliuzija į drobę, naudojamą visą žmogaus gyvenimo ciklą – nuo gimimo iki mirties.

„Monetos reverse – rankos, simboliškai apglėbiančios viską, kas yra valstybė, tauta, kovojanti už tradicijas, istoriją, dabartį ir ateitį. Stilizuotas Ukrainos valstybės kontūras užpildytas audinio etnografinių ornamentų tūrinėmis detalėmis – ukrainiečiai gina savo žemę, savo tėvynę, savo namus, savo artimuosius, savo protėvių kapus, savo istoriją“, – rašoma pranešime.

Ant monetos lietuvių ir ukrainiečių kalbomis matomi užrašai „Ukrainos kovai už laisvę“ bei „Україна бореться за свободу“.

Sidabro monetos briaunoje iškaltas ukrainiečių poeto Taraso Ševčenkos šūkis – „Встане правда! Встане воля! Stos teisybė! Laisvė stosis!“.

Kaip nurodo LB, kolekcinės monetos išleidžiamos 5 tūkst. vienetų tiražu. Monetą nuo trečiadienio bus galima nusipirkti Lietuvos banko el. parduotuvėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių