Nobelio taikos premijos įteikimo ceremonija šiemet vyks gyvai

Nobelio taikos premijos įteikimo ceremonija, pernai surengta internetu dėl pandemijos, šiemet vyks gyvai, o joje asmeniškai dalyvaus abu šių metų laureatai, antradienį pranešė Norvegijos Nobelio komitetas.

Anksčiau šį mėnesį paskelbta, kad šių metų Nobelio taikos premija atiteko rusų žurnalistui Dmitrijui Muratovui, populiaraus nepriklausomo laikraščio „Novaja Gazeta“ vyriausiajam redaktoriui, ir žurnalistinius tyrimus atliekančiai filipinietei Mariai Ressai (Marijai Resai).

Norvegijos Nobelio komiteto pirmininkė Berit Reiss-Andersen (Berit Reis-Andersen) tada sakė, kad M. Ressa ir D. Muratovas atstovauja visiems žurnalistams, ginantiems žodžio laisvės idealą pasaulyje, kuriame demokratija ir žiniasklaidos laisvė susiduria su vis nepalankesnėmis sąlygomis.

Iškilminga ceremonija vyks, kaip ir numato tradicija, Osle gruodžio 10 dieną, kai minimos Alfredo Nobelio mirties metinės.

1896 metais miręs išradėjas A. Nobelis premijas už nuopelnus medicinos, fizikos, chemijos, literatūros ir taikos srityse įsteigė savo testamentu. Nuo 1969 metų teikiamas apdovanojimas ir ekonomikos srityje; dabar jis daugelio yra laikomas viena iš Nobelio premijų.

„Abu šių metų Taikos premijos laureatai, Maria Ressa ir Dmitrijus Muratovas, bei praėjusių metų nugalėtojos – Pasaulio maisto programos – atstovas dalyvaus“, – naujienų agentūrai AFP elektroniniame laiške sakė Norvegijos Nobelio komiteto sekretorius Olavas Njolstadas (Olavas Niolstadas).

Tą pačią dieną Stokholme paprastai rengiama atskira ceremonija pagerbti kitų Nobelio premijų – medicinos, fizikos, chemijos, literatūros ir ekonomikos – laureatams.

Per renginį Stokholme paprastai vyksta iškilminga apdovanojimų ceremonija, po kurios Rotušėje vyksta prabangus pokylis, kuriame dalyvauja Švedijos karališkoji šeima ir apie 1 300 svečių.

Tačiau rugsėjį Nobelio premijų teikimą organizuojantis komitetas informavo, kad antrus metus iš eilės dėl COVID-19 pandemijos mokslo ir literatūros sričių laureatams apdovanojimai bus įteikti jų pačių šalyse.

„Neaiškumas dėl pandemijos krypties ir tarptautinių kelionių galimybių yra priežastis, kodėl 2021-ųjų laureatai savo medalius ir diplomus gaus savosiose šalyse“, – tuo metu sakė Nobelio fondo vykdomasis direktorius Vidaras Helgesenas.

Kaip ir 2020 metais, šiemet ceremonijos „bus skaitmeninių ir fizinių renginių mišinys“, nurodė Nobelio fondas, nurodė jis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bent kaukes

Bent  kaukes portretas
apsaugines " per ceremoniją" laureatams uzkabinkit žmonijos neerzindami
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių