Pakaunės bibliotekos – naudingos bendruomenei, dinamiškos ir daugiafunkcės

Kauno rajono savivaldybė išsaugojo ne tik viešąją biblioteką Garliavoje, bet ir 30 jos filialų, taip pat kasmet po kelis atnaujina. „Bibliotekos pakaunėje – šiuolaikiškos, modernios, galinčios teikti aukšto lygio paslaugas“, – džiaugėsi Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos (KRSVB) direktorė Irena Stančiauskienė.

Įkurtuvių dar bus

Sausio 26 d. Užliedžių daugiafunkciame centre, kuriame jau veikia pradinė mokykla, laisvalaikio salė, medicinos punktas, duris atvėrė atnaujinta biblioteka. Jaukiai ir šiuolaikiškai sutvarkytose patalpose skaitytojų laukia daugiau kaip 5 500 knygų, šešios kompiuterizuotos vietos.

Pasak vyr. bibliotekininkės Virginijos Stancelienės, Užliedžių biblioteka buvo įkurta 1967 m. Tada ji neturėjo net lentynų – knygos buvo kraunamos ant stalo, grindų. „Bibliotekai teko kraustytis iš vienos vietos į kitą, išgyventi daug įvairių pokyčių, todėl esu laiminga, kad vėl sugrįžome čia, tik į erdvesnes ir modernesnes patalpas“, – kalbėjo V.Stancelienė.

Kita džiugi šventė vyks Kačerginėje, ji numatyta rugsėjo 1-ąją. Biblioteka įsikurs rekonstruojamame pastate, jai skirtas apie 150 kv. m plotas, tad bus galima aptarnauti kurortinės teritorijos statusą turinčio miestelio gyventojus ir svečius.

„Labai įdomus interjeras ir patalpų architektūriniai sprendimai, nes rekonstrukcijos metu bus sujungti du pastatai, daug stiklo. Skaitykloje esantys žmonės galės grožėtis Kačerginės pušynais. Po vienu stogu įsikursiančios mokykla, vaikų darželis, kultūros centras leis pagyvinti bibliotekos veiklą, o bibliotekos veikla integruosis į minėtų įstaigų veiklą“, – būsimas permainas vardijo I.Stančiauskienė.

Eilėje laukia Kulautuva, taip pat tikimasi išplėsti Ringaudų bibliotekos patalpas. Dabar biblioteka veikia mokykloje. Ringaudų seniūnija sparčiai plečiasi, kartu didėja ir mokinių skaičius, todėl bibliotekos erdvės labai reikalingos mokyklai.

Trauka: modernios bibliotekos traukia įvairaus amžiaus vaikus. / Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos nuotr.

Pernai atnaujino dvi

Pernai rugsėjo 1-ąją rekonstruojamame Ramučių kultūros centre įkurtuvės švęstos keturiose pradinės mokyklos klasėse, ikimokyklinukų grupėje ir bibliotekoje. Biblioteka modernizuota, pritaikyta įvairioms veikloms, jos šiuo metu vyksta kartu su mokykla, kultūros centru, bendruomene.

Ši biblioteka – tai ne tik knygos, bet ir kompiuterizuotos darbo vietos, daug stalo žaidimų, įvairios kūrybinės iniciatyvos, edukacijos, skirtos mažiesiems ir jauniesiems lankytojams. „Vis dar sulaukiame nemažai suaugusiųjų, kurie nori mokytis kompiuterinio raštingumo“, – sakė KRSVB direktorė. Jei anksčiau biblioteka spaudėsi 30 kv. m plote, atnaujinus erdvė padidėjo daugiau kaip tris kartus.

Ne tik skatiname skaitymą, bet ir teikiame skaitmeninio raštingumo, IT gebėjimų ugdymo paslaugas, vykdome daug kultūrinių veiklų.

Panašios veiklos vyksta ir Čekiškės bibliotekoje, kuri į naujas patalpas Prano Dovydaičio gimnazijoje buvo perkelta pernai vasarą. Abi bibliotekos sujungtos, ir tai labai pagyvino darbą: čia nuolat vyksta edukacijos kartu su moksleiviais, neformalusis ugdymas, daugiau skaitytojų pritraukia ir pagausėjęs knygų fondas.

Čekiškės biblioteka įkurta viena pirmųjų pakaunėje, 1937 m., tada dar ir Kauno rajono nebuvo. Gražus sutapimas: švenčiant 85-uosius veiklos metus, biblioteka įsikūrė naujose patalpose. Sąlygos čia puikios: nauja erdvė, pritaikyti baldai, net aštuoni kompiuteriai, o internetas veikia ir gimnazijos klasėse.

Visų trijų atnaujintų bibliotekų interjerą puošia tarptautiniu mastu pripažintos dailininkės Henrikos Bartkutės tapybos darbai. „Juos įsigijome, todėl profesionalūs kūriniai ir liks bibliotekose“, – sakė I.Stančiauskienė.

Patrauklumas: dabar Ramučių biblioteka – erdvi, spalvinga ir jauki. / Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos nuotr.

Keitėsi paskirtis

Pasak direktorės, nūdienos biblioteka jau yra socialinė, kultūrinė, skaitmeninės bendruomenės ugdymo, neįgaliųjų integracijos įstaiga.

„Ne tik skatiname skaitymą, bet ir teikiame skaitmeninio raštingumo, IT gebėjimų ugdymo paslaugas, vykdome daug kultūrinių veiklų. Vasaros stovyklos vaikams, užimtumas rudens atostogų metu, edukacijos – visa tai darome nemokamai, tėveliai labai nustemba, nes visur kitur tokie dalykai kainuoja. Parengę įvairių projektų, įsigijome naujų priemonių“, – pasakojo pašnekovė.

Siaučiant pandemijai, daugelis kultūros įstaigų buvo sustabdę tiesioginę veiklą. „Bibliotekos, antrus metus dirbdamos COVID-19 karantino sąlygomis, prisitaikė prie ekstremalios padėties ir organizavo ne tik kontaktinį, bet ir bekontaktį vartotojų aptarnavimą. Rajono viešosiose bibliotekose, laikantis COVID-19 reikalavimų, buvo organizuojami renginiai gyvai ir virtualiai, organizuojamos įvairios edukacijos, vykdomas neformalusis suaugusių, vaikų ir paauglių švietimas“, – vardijo I.Stančiauskienė.

Šiuo nelengvu laikotarpiu buvo kuriamos modernizuotos, pritaikytos skaitymą skatinančios aplinkos ir užtikrinamas jų prieinamumas. Viso to, pabrėžė įstaigos vadovė, nebūtų įmanoma padaryti be Kauno rajono savivaldybės dėmesio ir vadovų požiūrio.

Nuosavybė: Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė I.Stančiauskienė džiaugėsi, kad dailininkės Henrikos Bartkutės tapybos darbai liks bibliotekose. / Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos nuotr.

Dalyvaujant respublikiniuose projektuose, visi viešosios bibliotekos filialai atnaujino informacines technologijas, sėkmingai diegė gautus inžinerinius paketus, kuriuos sudarė 3D, robotikos priemonės, galingi kompiuteriai.

„Bibliotekų lankytojai gali naudotis 138 kompiuteriais, kokybiškais spausdintuvais, multimedijomis. Bibliotekoms nupirkta ir paskirstyta knygų už 112,4 tūkst. eurų. Lėšų knygoms įsigyti skyrė Kultūros ministerija. Didelį dėmesį skyrėme moksleivių skaitymo gebėjimams ugdyti. Kūrybiškai pasitelkėme literatūros populiarinimą – buvo komplektuojamas rekomenduojamų knygų fondas, skaitymai atliekami kartu su kūrybinėmis edukacijomis. Sustiprėjo ryšys su mokyklomis, edukacijose dalyvavo ir dvi Kauno miesto mokyklos. Skatinant ankstyvąjį skaitymą, bibliotekos įsijungė į respublikinį projektą „Knygų startas‘‘ ir rajono gyventojams, 2021 m. sulaukusiems kūdikių, dalijo lauknešėlius ir kvietė tapti skaitytojais“, – pasakojo KRSVB direktorė.

Dalyvaujant respublikiniame projekte „Prisijungusi Lietuva‘‘ suaugusiems lankytojams buvo rengiami kompiuterinio raštingumo mokymai, kuriuose dalyvavo 900 gyventojų. Sėkmingai veikė Trečiojo amžiaus universitetas. Pasisekimo sulaukė skaitytojų dalyvavimas respublikinėje akcijoje „Vasara su knyga‘‘, regione KRSVB užėmė antrą vietą.

Pastaruoju metu viešoji biblioteka sustiprino dėmesį negalią turinčiai bendruomenei aptarnauti. „Norintiems lankytojams knygos buvo pristatomos į namus. Esame Respublikinės aklųjų bibliotekos ir Šiaulių apskrities P.Višinskio vardo bibliotekos projekto „Biblioteka visiems‘‘ partneriai. Šio projekto tikslas – padėti lavinti skaitymo įgūdžius vaikams, turintiems disleksijos sutrikimų. Bibliotekų veiklomis naudojasi Socialinės terapijos namų „Akvila‘‘ gyventojai, Vilkijos vaikų namų auklėtiniai, Garliavos neįgaliųjų draugija. Prie veiklų įgyvendinimo prisidėjo rajono Bibliotekininkų draugija“, – vardijo įstaigos vadovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žalias

Žalias portretas
O Kauno mieste ar liko nors viena biblioteka?

kaunietis

kaunietis portretas
Kauno rajonas gali būti pavyzdys miestui, kuriame bibliotekos NAIKINAMOS. (Knygas žada krauti į knygomatus...) PAGARBA RAJONUI! Rajono transportas mus ir į kapines veža... Laikykitės taip ir toliau! Miesteas lai vejasi jus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių