Tautosakos instituto kūrybiškiausių autorių dvyliktuke – G. Grajauskas, V. Papievis

  • Teksto dydis:

Lietuvos Literatūros ir tautosakos institutas ketvirtadienį paskelbė kūrybiškiausių 2021-ųjų lietuvių autorių knygų dvyliktuką, sąraše – Gintaro Grajausko, Valdo Papievio, Gyčio Norvilo, Sandros Bernotaitės ir kitų rašytojų knygos.

Kaip ir kasmet, sąrašas sudarytas po LLTI Šiuolaikinės literatūros skyriaus mokslininkų diskusijos. Iš šio dvyliktuko bus renkamas laureatas, jį ketinama paskelbti per Vilniaus knygų mugę.

Šiųmetiniame dvyliktuke – S. Bernotaitės romanas „Akys chimeros“, Linos Buividavičiūtės eilėraščių knyga „Tamsieji amžiai“, Ievos Dumburytės romanas „Šaltienos bistro“, taip pat Dainiaus Gintalo eilėraščių rinkinys „Vienos vasaros giesmė“, G. Grajausko eilėraščių knyga „ Nykstamai menkų dydžių poveikis megastruktūroms“. Sąraše – taip pat debiutinis Ramūno Liutkevičiaus eilėraščių rinkinys „Šokis įsuka šviesą“, Gyčio Norvilo poezijos ir prozos rinkinys „Akla valtis“, V. Papievio romanas „Ėko“.

Pasak instituto atstovų, ryškiausia tendencija aptariant pernai išleistas knygas buvo įvardyta apokaliptinė pasaulėjauta, atpažįstama ir prozos, ir poezijos kūrinių temose bei vaizdiniuose, taip pat atkreiptas dėmesys į naują stiprių debiutantų kartą, kuri „atsisako įprasto lyrizmo plėtodami grotesko ir farso tradiciją“.

„Pripažintų autorių naujos knygos dažniausia nepateisino skaitytojų lūkesčių, jose vengiama kelti rimtesnes problemas, akivaizdūs išsirašymo ženklai“, – teigia LLTI.

Kūrybiškiausios 2021 metų knygos ir LLTI premijos laureatas tradiciškai bus paskelbtas Vilniaus knygų mugėje. LLTI premijos laureatą iš dvylikos kandidatų slaptu balsavimu renka Instituto literatūrologų vertinimo komisija.

Premija laureatui įteikiama Lietuvių literatūros ir tautosakos institute minint Kovo 11-ąją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių