Ukrainiečių režisierius: rusų menininkų izoliavimas – nehumaniškas

Garsus ukrainiečių kino režisierius Serhijus Loznycia antradienį kalbėdamas Tarptautiniame Kanų kino festivalyje pareiškė, kad „nehumaniška“ nusisukti nuo visų rusų, nepaisant Rusijos „niokojančios“ invazijos į jo šalį.

Prancūzijos pietinėje pakrantėje vykstančiame festivalyje S. Loznycia pristatė savo naują dokumentinį filmą apie Vokietijos miestų bombardavimą Antrojo pasaulinio karo metais.

Filme „The Natural History of Destruction“ naudojami archyviniai kadrai, siekiant parodyti civilių gyventojų patirtus siaubus šio karo metu. 

„Priežastis, kodėl šis filmas taip stipriai susišaukia su šiandienos situacija – jog mes, pasirodo, vis dar neišsprendėme šios problemos, ir civilių taikinių naikinimas tebėra teisėtas kariavimo būdas“, – naujienų agentūrai AFP sakė 57 metų S. Loznycia.

Nors daugelis ukrainiečių žinojo, kad karas gali prasidėti bet kuriuo metu, pasak režisieriaus, neįmanoma buvo įsivaizduoti, kad jis bus „toks žiaurus, toks niokojantis“.

„Tas barbariškumas... sugrąžino mus 100 metų atgal ir mes suvokėme, kad esame visiškai bejėgiai“, – kalbėjo jis.

„Vienintelė viltis yra pakeisti žmogaus mentalitetą“, – pridūrė menininkas.

„Geri rusai“

Nepaisant dabartinio karo siaubų, S. Loznycia išsiskiria iš daugelio kitų savo tėvynainių požiūriu į rusų boikotavimą. 

Kovą jis buvo išmestas iš Ukrainos kino akademijos, kai atsisakė suplakti visus rusų menininkus pareiškęs, jog būtų geriau „suvienyti laisvę mylinčius ir laisvai galvojančius pasaulio žmones prieš Rusijos agresiją“.

Praėjusią savaitę Kanuose Kyjivo tarptautinio festivalio vadovas Andrijus Chalpachčis vienoje diskusijų grupėje pareiškė, jog šiuo metu nėra tokio dalyko kaip „geri rusai“.

Tuo metu S. Loznycia naujienų agentūrai AFP sakė, kad skirstyti žmones į blogus ir gerus yra „groteskiška“.

„Galbūt jo (A. Chalpachčio) reakciją ir nuomonę lėmė labai stiprūs jo patiriami emociniai išgyvenimai ir, galbūt, tai suprantama“, – sakė jis.

„Tačiau tuo pat metu negaliu su tuo sutikti. Toks požiūris – nehumaniškas“, – kalbėjo režisierius.

Festivalio organizatorių sprendimas į pagrindinę konkursinę festivalio programą įtraukti rusų režisieriaus Kirilo Serebrenikovo darbą sukėlė ginčų Kanuose.

Nors K. Serebrenikovas pasmerkė Rusijos karą Ukrainoje ir išvyko iš Rusijos, daugelis Ukrainos kino pasaulio atstovų sako, kad režisierius turėtų būti pašalintas iš šių metų programos dėl jo ankstesnių ryšių su Rusijos valdžia ir iš oligarcho Romano Abramovičiaus gauto finansavimo.

„Mes tvirtai norime, kad viskas ir viskas, kas rusiška, turi būti atšaukta“, – praėjusią savaitę Kanuose vykusioje diskusijoje sakė Ukrainos prodiuserinės įmonės „F Films“ įkūrėjas Andrew Fesiakas (Endrius Fesiakas).

Tačiau S. Loznycia nepritarė tokiam visų rusų atstūmimui.

„Ar esi rusas pagal savo pasą, savo pilietybę? Ar pagal savo etninę kilmę? Tai slidus klausimas“, – sakė S. Loznycia.

„Tvirtai tikiu, kad žmones reikia vertinti pagal jų darbus, pagal jų veiksmus, o ne pagal jų pasus. Apie kiekvieną turi būti sprendžiama pagal jo paties nuopelnus“, – patikino jis. 

 

 


Šiame straipsnyje: Tarptautinis Kanų festivalisrusų menininkaikaras UkrainojeSerhijus Loznycia

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių