Valdymo planai užtikrins UNESCO pasaulio paveldo Lietuvoje išsaugojimą ateities kartoms

  • Teksto dydis:

Kultūros ministras Simonas Kairys patvirtino UNESCO pasaulio paveldo Lietuvoje valdymo planų rengimo gaires.

Kultūros ministro įsakymu patvirtintas dokumentas nustato, kaip šių vertybių veiksmingai apsaugai ir efektyviam valdymui užtikrinti turi būti parengti valdymo planai. Tai specifinė strateginio valdymo priemonė, skirta konsoliduoti valstybines institucijas, savivaldybes, nevyriausybines organizacijas, bendruomenes bendram vertybės išsaugojimui, nustatyti priemones šiam tikslui pasiekti.

UNESCO pasaulio paveldo Lietuvoje valdymo planų rengimo gairės parengtos siekiant nustatyti aiškias ir vienodas planų rengimo, tvirtinimo, viešinimo, stebėsenos ir atnaujinimo nuostatas. Gairės taikomos planų organizatoriams, rengėjams, jį įgyvendinančioms institucijoms, planus tvirtinančioms ir stebėseną vykdančioms institucijoms, kitiems asmenims, dalyvaujantiems UNESCO pasaulio paveldo išsaugojimo ir valdymo planavimo procesuose.

UNESCO pasaulio paveldo Lietuvoje valdymo planai turi atitikti Pasaulio kultūros ir gamtos paveldo konvencijos ir jos įgyvendinimo gairių nuostatas, užtikrinti veiksmingą vertybių apsaugą dabarties ir ateities kartoms, sudarant prielaidas sklandžiam suinteresuotų šalių ir partnerių bendradarbiavimui. Gairėse įtvirtintos sąlygos į vertybės išsaugojimo ir valdymo procesus įvairiais etapais kuo aktyviau įsitraukti vietos savivaldai, mokslo, verslo, profesinių bendruomenių atstovams ir vietos gyventojams bei jų interesams atstovaujančioms asocijuotoms struktūroms. Planuose taip pat turi būti įvertintos pagrindinės grėsmės, kylančios vertybei dėl socialinių, ekonominių, aplinkos ar kitų veiksnių, suformuota jų valdymo strategija.

Rengiant gaires vadovautasi tarptautine gerąja praktika, vyko konsultacijos su tarptautiniais ir vietos ekspertais, UNESCO pasaulio paveldo Lietuvoje valdytojais, atsakingų ministerijų atstovais.

Lietuva didžiuojasi keturiomis išskirtinę visuotinę vertę turinčiomis vertybėmis, įrašytomis į Pasaulio paveldo sąrašą: Vilniaus istoriniu centru, Kuršių nerija, Kernavės archeologine vietove, Struvės geodezinio lanko punktais. UNESCO Pasaulio paveldo centrui Lietuva taip pat yra pateikusi paraišką dėl Kauno modernizmo architektūros įrašymo į Pasaulio paveldo sąrašą.

Šiemet bus pradedami rengti Vilniaus istorinio centro ir Kernavės archeologinės vietovės valdymo planai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių