Kaip išvalyti dėmes iš drabužių, jų nesugadinant

  • Teksto dydis:

Tikriausiai ne kartą yra tekę išmesti drabužį, nes nesugebėjote išvalyti jame esančios dėmės? Kad ir kaip tobulėtų tekstilės pramonė ir cheminių valiklių gaminiai, dėmės audiniuose vis dar yra galvos skausmas daugeliui.

Valyklų tinklui vadovaujantis Paulius Slavinskas sako, kad lietuviai labai skuba dėmes drabužiuose šalinti iš karto naudodami itin koncentruotas priemones ir intensyviu skalbimo režimu. Ekspertas pabrėžia, kad tokia technika ne tik gali nepašalinti dėmės, bet ir sugadinti drabužį.

„Iš pradžių geriau pabandyti valyti naudojant mažesnį temperatūros režimą ir su švelnesnėmis cheminėmis priemonėmis. Taisyklė galioja net ir sunkiai valymui pasiduodančioms raudonojo vyno ar kavos dėmėms. Vyno dėmę pirmiausia reikėtų valyti vandeniu su švaraus audinio skiaute. Lygiai taip pat – kavos dėmes, nes kavos tirpiklis yra vanduo. Siekiant sėkmingai pašalinti dėmę, ją pradėti valyti vandeniu  reikia kuo greičiau ir kuo gausiau“, – apie pirmą dėmių valymo žingsnį pasakoja P. Slavinskas.

Namų sąlygomis galima lengvai įveikti ir riebalų dėmes, tačiau specialistas įspėja, kad taip eksperimentuoti galima ne su visais audiniais.

„Riebalų dėmės – gana įprastos. Valykloje yra efektyvių sprendimų joms pašalinti, tačiau tai padaryti galite ir namuose, ant dėmės užpildami lašelį indų ploviklio. Taip valyti nepatariu brangių ir išskirtinio pluošto audinių, nes mažos dėmelės valymas gali sugadinti brangų drabužį“, – įspėja valymo specialistas.

P. Slavinskas sako, kad, prižiūrint drabužius ir kovojant su dėmėmis, pats laikas pamiršti seniau taikytus metodus: valymą actu, trynimą druska ar soda.

Soda ar actas gali negrįžtamai paveikti ir pačias dėmes, ir drabužį. Vėliau situacijos pataisyti gali nepavykti net profesionalams

 

„Dabartiniams audinių pluoštams šios priemonės netinka dėl žymiai pasikeitusio gamybos proceso ir medžiagų sudėties. Soda ar actas gali negrįžtamai paveikti ir pačias dėmes, ir drabužį. Vėliau situacijos pataisyti gali nepavykti net profesionalams“, – patirtimi dalijasi pašnekovas ir primena, kad, prieš skalbiant drabužį, pirmiausia reikia pažiūrėti, kokias valymo instrukcijas pateikia gamintojas.

Viena iš pagrindinių klaidų, dėl kurių namų sąlygomis pašalinti dėmės gali ir nepavykti – pernelyg ilgas delsimas.

„Jeigu palikome dėmę visam sezonui, ją pašalinti be jokių padarinių nebus paprasta net ir valymo profesionalams. Niekada į spintą nedėkite neišvalyto drabužio, nes po kurio laiko dėmės pakeis drabužio spalvą, o kartais ir audinio struktūrą“, – įspėja P. Slavinskas ir pataria išskalbti arba išvalyti žieminius drabužius prieš sudedant juos į spintą iki kito sezono.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kad

kad portretas
nėra ką komentuoti ........ir taip viskas aišku....nusibodo tie bereikšmiai patarimai )
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių