Kalėdinė puošyba: sušildykime rankomis ir širdimi

Šias Kalėdas daugelis vadina vilties Kalėdomis. Tikima ir tikimasi, kad tai, kas blogiausia, – jau praeityje. Didžiausia vertybe tapo džiaugsmas būti drauge su tais, kuriuos mylime ir branginame, ir tai atspindi interjero dekoravimo tendencijos.

Jaukūs vaikystės prisiminimai

Viena ryškiausių šių metų kalėdinio dekoravimo krypčių – pačių  pasigamintos šventinės puošmenos. Jos populiarios ne tik dėl taupumo ar siekiant tausoti gamtą.

Tamsius ir niūrius gruodžio vakarus prasminga ir smagu visai šeimai praleisti įsitraukus į kūrybinį procesą, padedant vienas kitam, pasitariant, pasidžiaugiant. Tai ne tik suartina, padeda užmiršti rūpesčius, suteikia daug teigiamų emocijų, bet ir primena vaikystę. Juk daugelis iš mūsų greičiausiai tik mokykloje paskutinį kartą karpėme snaiges, iš spalvoto popieriaus klijavome girliandas, lankstėme žvaigždes, nėrėme nykštukus ir angeliukus, iš kankorėžių meistravome pelėdas ar elnius.

Savo gamybos dekoracijoms naudojamos natūralios medžiagos – popierius, medis, plunksnos, mišku kvepiantys kankorėžiai, šakelės, samanos, nuostabius aromatus skleidžiantys džiovinti vaisiai.

Prisiminkite: kada paskutinį kartą karpėte snaiges ar klijavote girliandas? Dabar pats laikas imtis popieriaus, žirklių ir pamiklinti rankas.

Turtinga spalvų paletė

Ieškote naujų atspalvių kalėdiniam namų dekoravimui? Avietės, gervuogės, raudonosios vynuogės, slyvos atspalviai, suderinti su auksinėmis detalėmis, – išbandykite, toks kontrastingas derinys padės sukurti rafinuotą atmosferą.

Kitas spalvų duetas, populiarus šį sezoną, – tamsiai mėlyna ir violetinė, su sendinto aukso ar sidabro potėpiais. Madingi ir žemiški, prislopinti tonai, ypač terakotos, alyvuogių. Jie priartina prie gamtos, pabrėžia dekoracijų natūralumą, ypač jei jos sukurtos menininkų, amatininkų ar mūsų pačių.

Viena ryškiausių šių metų kalėdinio dekoravimo krypčių – pačių  pasigamintos šventinės puošmenos. Jos populiarios ne tik dėl taupumo ar siekiant tausoti gamtą.

Dar viena šventinė paletė, kurią siūloma išbandyti šiemet, – balta spalva, skaidrus stiklas ir sidabras. Ji santūri ir kartu elegantiška, padeda sukurti žiemišką interjero įvaizdį. Kita alternatyva, turinti panašų tikslą, – balta spalva dominuoja visur, tačiau žaidžiama tekstūromis ir faktūromis, jos stebina ir intriguoja: tai ir grubaus audimo linas, ir kailis, ir aksomas, ir šilkas, ir rankomis megztos detalės, ir velta vilna.

Kalėdinėje puošyboje karaliauja metalai, tiesa, jie komponuojami šiek tiek netikėtai – dominuoja sidabras, tačiau jis sušildomas auksinėmis detalėmis. Tai patiks tiems, kuriems Kalėdos turi būti spindinčios.

Paprasta: tokie žaisliukai eglutei pavers ją išskirtine, o jums sukurs ypatingą nuotaiką.

Šviesos blyksniai ir žaluma

Šiemetis kalėdinis dekoras išsiskiria tuo, kad kiekvienas namų kampelis turi švytėti ir žaliuoti. Siūloma savęs neriboti: ant durų kabinkite Kalėdų vainiką, kuriame turi dominuoti žaluma, žaliomis šakų girliandomis dekoruokite laiptų turėklus, palanges, lentynas. Žalios kompozicijos visur, kur pažvelgsi, – taip papuošti namai kvepės miško gaiva.

Renkantis eglutes pastebima tendencija, kad populiarėja medeliai retesnėmis šakomis, kad tankios neužgožtų puošmenų ir lempučių. Ta pati taisyklė galioja ir pamerkiamoms šakoms, jeigu eglutė nepuošiama, – nors rekomenduojama puošti ir ją, ir šakas.

Gaivu: žalia, kur pažvelgsi, – taip papuošti namai kvepės mišku.

Jau antrus metus iš eilės mėgstamos dirbtinės LED eglutės ir Kalėdų medeliai, ypač sidabriniai ar auksiniai. Jie puikiai pagyvina tamsius kampus. Tačiau tai nereiškia, kad namuose neturėtų būti puošiama gyva eglė.

Kalbant apie šventinį apšvietimą, pirmenybė suteikiama romantiškiems žibintams, retro stiliaus žvakidėms, žvakutėms. Interjeras dekoruojamas ir šviečiančiomis gyvūnų figūrėlėmis – elniais, pingvinais, o langai – lempučių girliandų užuolaidomis. Didžiuliai šviečiantys skaidraus stiklo rutuliai, kurių viduje susiraizgiusios LED lempučių girliandos, atrodo ypač įspūdingai. Tinkamiausia vieta jiems – prie lango, kur jie sutemus atsiskleidžia visu savo grožiu.

Tvarumas: aplinkai ir sveikatai

Jis turi daug veidų. Tai ir vartojimo mažinimas, kai užsibrėži tikslą nepirkti nė vienos naujos dekoracijos, o išsiversti su tuo, ką turi. Arba pasigaminti pačiam, perdirbus kokį nebenaudojamą rakandą, suvenyrą, nevykusį pirkinį, kuris kitu atveju iškeliautų į šiukšlyną.

O galbūt verta prisiminti, kad moki piešti, siūti, lankstyti, nerti, lipdyti? Taip, greičiausiai tada šventinis stalas neatrodys labai prabangiai, tačiau bus originalus ir mielas. Ant jo padėkite senas lėkštes, kurias dekoravote specialiais dažais. Į nebenaudojamas papuošalų dėžutes prikimškite samanų ir papuoškite džiovinto apelsino skiltele.

Trūksta akcento? Tiks bet koks vazoninis augalas, kurį turite namuose. Apjuoskite jį aksominiu kaspinu ir papuoškite sidabriniu briedžiu, kuris atliko sulūžus iš Skandinavijos parsivežtam raktų pakabukui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių