Kaunietė namus pavertė oaze – būstą puošia daugiau nei šimtas augalų

"Augalai mane nuramina ir skatina stabtelėti greitoje kasdienybėje. Kai prieini prie augalo, paglostai jį žvilgsniu, užplūsta didžiulis gėris ir ramybė", – sako Dovilė Sadauskienė. Kaunietės namuose auga daugiau nei 120 kambarinių gėlių ir kitų augalų. Namiškiai taip pat su malonumu rūpinasi žaliaisiais namų gyventojais.

Su augalais – nuo mažens

D.Sadauskienė svarsto, kad meilė augalams greičiausiai yra įsišaknijusi jos genuose. Be žalumos gyvenimo neįsivaizduojančios moters tėtis tiek namuose, tiek kieme visada augindavo daug gėlių. Tad Dovilė nuo mažens jomis grožėjosi ir rūpinosi.

Pačios pašnekovės namus augalai užkariavo pamažu – tai įvyko persikėlus į nuosavą namą. "Gyvendami bute turėjome kur kas mažiau vietos augalams, tačiau jų vis tiek auginome. Įsikėlus į namą, galėjau sau leisti gerokai daugiau. Tad dabar augalų yra visuose kambariuose, netgi laiptinėje. Į ją dalį augalų perkėliau dėl jauniausiojo sūnaus Jurgio. Jis labai aktyvus ir smalsus, todėl gėles nuo jo reikia pasaugoti", – juokiasi ji.

Dovilės namuose žaliuoja įvairiausi augalai – nuo mažų sukulentų, iki didelių kaktusų ir lapinių kambarinių gėlių. Čia gerai jaučiasi monsteros, alokazijos, margalapės egzotiškosios sansevjeros, žemyn svyrantys singoniai, gebenės ir kiti augalai.

Galimybės: augalų yra visuose Sadauskų šeimos kambariuose, netgi laiptinėje. / Asmeninio archyvo nuotr.

D.Sadauskienės namuose yra ir tokių gėlių, kurios vyresnės net už jos 18-metę dukrą Emiliją. "Mūsų šeima jau devyniolika metų augina augalą, kurį vestuvių proga gavome iš vyro tėčio. Tai anuomet tik sprindžio dydžio buvusi kanarinė karpažolė (Euphorbia canariensis). Šiandien ji labai išaugusi, – pasakoja Dovilė. – Šis augalas yra tikras mūsų šeimos medis. Tad karpažolė stovi garbingoje vietoje – svetainėje, kur jai užtektinai saulės šviesos ir šilumos."

Vis dėlto, kaip Dovilei pavyksta pasirūpinti tokia gausybe skirtingų augalų? Ar moteris nesusipainioja tarp jų rūšių ir priežiūros ypatumų? Pašnekovė tikina, kad daug metų auginant kambarines gėles, ji jau žino, ką mėgsta kiekvienas augalas. Viskas painu dažniausiai atrodo tik tiems, kurie namuose neaugina gėlių.

"Žinoma, kartais tenka daugiau pasidomėti ir pasiskaityti apie tam tikram augalui reikalingą substratą ar kitas jo ypatybes. Tačiau didelių galvosūkių tikrai nekyla, – paaiškino ji. – Žinau, kad pradedantys augalų augintojai iš pradžių ant vazonų klijuoja lipnius lapelius. Ant lapelių užrašoma, kada reikia gėles laistyti, kokios sąlygos joms tinkamos. Tačiau vėliau viską natūraliai įsimeni ir imi jausti, ką konkretus augalas mėgsta. Kai nuoširdžiai rūpiniesi žaliaisiais namų gyventojais, jiems skiri dėmesį ir meilę, jie tampa ilgaamžiai."

Amžius: D. Sadauskienės namuose yra ir tokių gėlių, kurios vyresnės net už jos 18-metę dukrą Emiliją, – šeima jau devyniolika metų augina augalą, kurį vestuvių proga gavo iš vyro tėčio, anuomet vos sprindžio dydžio kanarinę karpažolę (Euphorbia canariensis). / Asmeninio archyvo nuotr.

Universali namų puošmena

Kai kurie D.Sadauskienės namus puošiantys augalai auga itin greitai. Pavyzdžiui, žemyn svyrančioms tradeskantėms būdingas tiesiog žaibiškas augimo greitis. Tad pašnekovė tokius greituolius vis apgeni arba atskiria dalį jų, persodindama į naują vazoną. Šiuos ūgliukus ji dovanoja draugėms arba būtent tos rūšies augalo ieškantiems žmonėms. Socialiniame tinkle "Instagram" moteris rašo tinklaraštį "Kas dieną su žaluma", kuriame dalijasi patarimais ir mainosi augalų ūgliais. Tad Dovilės išaugintos gėlės šiandien puošia ne vieno augalų mylėtojo namus.

"Augalai man žavūs tuo, kad jie yra universalūs ir gali papuošti bet kokį būstą, – šypsosi pašnekovė. – Jei namai nelabai erdvūs, galima rinktis kompaktiškus augalus, kurie neišauga į didelius. Jais patarčiau akcentuoti tam tikras namų vietas, pavyzdžiui, nedideles lentynėles, kavos stalelį. Visi namai turi ir palanges, ant kurių galima į kompoziciją sustatyti kelis augalėlius gražiuose vazonėliuose. Saulėtas palanges ypač mėgsta kaktusai, sukulentai. O greitai augančios monsteros tinka tik erdviems būstams. Per keletą metų jos gali išaugti į tikras milžines."

Pasak pašnekovės, sau tinkamą augalėlį gali atrasti visi – tiek kruopštuoliai, tiek neturintys daug laiko naujojo namų gyventojo priežiūrai. "Lepiais augalais įvardyčiau tuos, kuriems reikia papildomų sąlygų, kad jie gerai augtų. Pavyzdžiui, specialios šviesos, oro drėgmės. Kai kuriems augalams tamsiuoju metų periodu natūralios šviesos neužtenka, tad būtinos specialios lempos. Jautrios drėgmės stygiui yra kalatėjos, alokazijos, medinilės. Sausose patalpose jas kaipmat apstoja voratinklinės erkutės ir kiti kenkėjai – atskleidė ji. – Lepūs yra ir tie augalai, kurių lapai margi, turintys baltos spalvos. Jiems reikia daugiau šviesos, papildomo apšvietimo. Tad tokias gėles geriausia rinktis tiems, kurie turi noro ir laiko labiau jomis pasirūpinti."

Tinginiams, anot D.Sadauskienės, puikiai tinka sansevjeros, kurios neįnoringos ir nelepios. Be to, šių egzotiškai atrodančių augalų yra įvairiausių rūšių, kurios tiks kiekvienam. Šviesesnių lapų sansejveroms reikia kiek daugiau saulės, o tamsialapės gerai jaučiasi ir pavėsyje. "Žinoma, neturintiems daug laiko žmonėms puikiai tinka ir sukulentai bei kaktusai. Juos užtenka pastatyti ant palangės ir kartais palaistyti – pastebi ji. – Tamsesniuose namų kampuose labai puikiai auga aspidistros, vėzdūnės, zamiokulkai, skindapai, singoniai, filodendrai, monstera, žalialapė gebenė. Na, o labiausiai namus puošia tie augalai, kurie jums gražūs ir malonūs."

Saugo brangius prisiminimus

Dovilė visus namuose auginamus augalus be galo myli ir jais rūpinasi. Vis dėlto, kai kurie jai itin mieli, nes primena brangius žmones ar svarbius įvykius.

"Patys mieliausi ir mėgstamiausi augalai man yra tie, kuriuos padovanojo mylimi žmonės. Nors dovanotojo ant šios žemės jau nėra, dovanoti augalai vis dar su manimi. Viena iš tokių yra mano tėčio padovanota alokazija. Ją gavau vyriausios dukters trečiojo gimtadienio proga. Taip pat auginu paprastutę orchidėją, kurią man tėtis įteikė, kai baigiau magistro studijas. Mūsų šeimai svarbi ir jau minėta karpažolė, kurią su vyru gavome iškart po vestuvių, – pasakoja ji. – Namuose taip pat karaliauja oleandras, kurį mama kadaise parvežė lagamine iš Viduržemio jūros regiono. Anuomet tokių gėlių Lietuvoje nė su žiburiu nebuvo įmanoma rasti. Žinoma, mūsų namuose žydintis augalas nebėra originalus. Jis jau daug kartų apgenėtas, padaugintas, tačiau jo šaknys siekia dar tuos laikus. Man brangi ir aspidistra, kurią įsigijau praėjusiais metais, kai gimė sūnus. Turiu planą šią gėlę perduoti jam, kai užaugs ir turės savo namus."

Žiedai: namuose karaliauja ir oleandras, kurį Dovilės mama kadaise parvežė lagamine iš Viduržemio jūros regiono – anuomet tokių gėlių Lietuvoje nė su žiburiu nebuvo įmanoma rasti. / Asmeninio archyvo nuotr.

Pašnekovės teigimu, namiškiai yra jau pripratę prie jos aistros žalumai. Dabar visa šeima kitokių namų net nebeįsivaizduoja ir mielai padeda prižiūrėti augalus. Moteriai smagu, kad ir dukros į savo kambarius mielai priima siūlomas kambarines gėles. "Elena priima visus augalus, kuriuos tik pasiūlau. O Emilija reiklesnė, pati atsirenka, kas jai patinka. Ji savo kambaryje augina gebenę, skindapą ir kitus svyrančius augalus, kuriuos kabliukais kabina prie lubų, suka jų šakas. Man tai matyti be galo smagu – džiaugiasi žalumą mylinti moteris. – O aną dieną Emilija prasitarė, kad užaugusi į savo namus norės pasiimti gražųjį oleandrą. Pažadėjau, kad jai šią gėlę tikrai padovanosiu."

Padėti išsirinkti augalus Dovilės prašė ir vyras Saulius. Savo darbo vietoje jis norėjo pasistatyti nuotaiką keliančių ir ramybės suteikiančių augalų. Tad žmona jam pasiūlė biure tinkančių kambarinių gėlių ir pamokė, kaip jas prižiūrėti.

"Mažasis sūnus Jurgis kol kas viską stebi. Jis visur su manimi vaikšto ir atkartoja tai, ką pamato, – pasakoja Dovilė. – Kažkurią dieną lipau laiptais ir nešiausi jį ant rankų. Eidama pro šalį automatiškai apžiūrėjau kiekvieną augalą ir ant palangės esantį vazonėlį pasukau į kitą pusę. Kitą dieną sūnus jau pats užropojo laiptais, atsistojo prie palangės ir lygiai taip pat pasuko vazonėlį. Buvo labai miela tai matyti."

Kasdien nuolat skubame, lekiame, gyvename greitą gyvenimą, o žaluma padeda šiek tiek atitrūkti nuo to skubėjimo.

Kadangi visos D.Sadauskienės atžalos nuo mažens apsuptos augalų, ji tiki, kad, vaikams užaugus, meilė žaliajai gamtai niekur nedings.

Augalų pamokos

Kasdienybėje Dovilei svarbus tvarus gyvenimo būdas. Jo principų laikosi ir augindama augalus. "Jau dešimt metų su šeima stengiamės gyventi kuo tvariau. Tad augalų ūgliukų neišmetu, bet jais mainausi. Tad būtent tokio augalo ieškantiems žmonėms nereikės jo pirkti. Prižiūrėdama augalus stengiuosi išnaudoti viską, ką turiu namuose. Kitaip sakant, nepuolu pirkti naujų vazonų, jei žinau, kad tai nebūtina. Jeigu man reikia pakabinamo vazono, jį tiesiog nusineriu. O po vazonais dedu iš sudužusio kavos servizo likusias lėkšteles. Jos labai papuošia visą kompoziciją – atskleidė ji. – Augalų kenkėjus taip pat naikinu tik natūraliomis priemonėmis, nes nesinori pakenkti nei pačiam augalui, nei namie lakstančiam jauniausiajam sūnui."

Pašnekovė pastebėjo, kad ir patys augalai ją nemažai išmokė. Jie skatina sustoti greitoje kasdienybėje, neskubėti, nurimti. Žvelgiant į sodriai žalią jų spalvą, galima pailsinti ne tik akis, bet ir protą. "Tvarkydamasi namuose mėgstu vis prieiti prie kiekvieno augalo, paglostyti jį žvilgsniu, apžiūrėti, ar nieko netrūksta. Žvelgiant į augalus užplūsta didžiulis gėris ir ramybė. Juk kasdien nuolat skubame, lekiame, gyvename greitą gyvenimą, o žaluma padeda šiek tiek atitrūkti nuo to skubėjimo", – svarsto ji.

Pomėgis: nuo mažens gamtą mylinčiai D.Sadauskienei artima ir sodininkystė bei daržininkystė – įsikėlus į nuosavą namą jai su vyru atrodė tiesiog būtina įsirengti šiltnamį, turėti sodą. / Asmeninio archyvo nuotr.

Dovilė įsitikinusi, kad bent keletą augalų namuose auginti turėtų kiekvienas. Juk jie būstui suteikia jaukumo, nuostabiai pagyvina interjerą. Pašnekovė mėgsta vis perstatyti augalus, ir perstumti baldus. Taip namų erdvės kaskart įgauna vis kitą atspalvį. Gėlės auga, didėja, tad kai kurioms jų natūraliai prireikia kitos vietos. Todėl augalų derinimas prie interjero yra nuolatinis procesas. Dažniausiai nebūna taip, kad, augalą pastačius kampe, jis ten visada ir stovi.

"Rinkdamasi naujus namų gyventojus, visų pirma, apgalvoju, ar jiems užteks drėgmės ir šviesos. Jeigu namų sąlygos tinka, vietą konkrečiam augalui parenku jau vėliau", – sako pašnekovė.

Auginti gali visi

Gamtą mylinčiai moteriai artima sodininkystė ir daržininkystė. Įsikėlus į nuosavą namą, Dovilei su vyru atrodė tiesiog būtina įsirengti šiltnamį, turėti sodą. Juk kaip išėjus į savo kiemą nenusiskinti šviežio pomidoro ar agurko? Tad pašnekovės sutuoktinis užsiima vaiskrūmiais ir vaismedžiais. O ji – lauko gėlėmis ir šiltnamiu.

Vis dėlto daugiausia žinių Dovilė yra sukaupusi apie kambarines gėles. Todėl jomis rūpintis jai maloniausia.

"Nuo vaikystės augau tarp gėlių, o pati jas aktyviai auginu jau 20 metų. Tad nebeįsivaizduoju kitokio gyvenimo, – juokiasi ji. – Esu įsitikinusi, kad kambarines gėles gali auginti visi. Tereikia pasirinkti jūsų gyvenimo būdui tinkamus augalus – lepesnius arba reikalaujančius labai mažai priežiūros. Kartais žmonės tikina neturintys laiko rūpintis gėlėmis. Tačiau yra labai ištvermingų augalų, kuriuos galima ilgam laikui pamiršti. Vienas tokių – storalapis pinigų medis."

Pašnekovė šypsosi, kad augalai yra tikra atgaiva jos sielai ir mintims. Moteriai patinka jais rūpintis, o augalams, akivaizdu, labai malonus Dovilės rūpestis. Todėl ateityje Sadauskų namuose žalumos greičiausiai tik daugės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunas kaunas

kaunas kaunas portretas
WAU,WAU,WAU .Nuostabu. Tai ,ka igyvendino ir "apgyvendino '\" puiki moteris-- tai grozio oaze ,spalvu.. kvapu ir zaliuju zmogaus DRAUGU sodas .Ir namai ten kvepia ZEME ir ZALUMYNAIS. .. Pavydziu ,draugishkai pavydziu ,nes JOS namishkiai geeeerisi augalais ,ir dalinasi savo meile .[[[o tai ,kad Ji keicia interjera,keisdama vieta augalams ir baldams --pamaciai -save]] Grazu ,nuostabu. Cha,baltas pavydas.Sekmes

Klpd.

Klpd. portretas
O'. Šitokius žmones tai aš gerbiu - jie moka padaryt darbus kurie man visai nesigauna. O gal ir gautūsi, bet matant kiek reikia ,,arimo" ir vergavimo žemei, sėjimui, purenimui ir t.t. atšoka bet koks noras tuo užsiimt:D). Nors labai patiktų nuolat būti tokioje fantastiškoje aplinkoje ir .gal netgi apsigyvenčiau ten pat, tarp tų žiedų po atviru dangum su savo bliūdelėliu ir kuprinėle:D) kokiai vienai vasaros savaitei :D) Šaunuolė moterytė.

kaunieteN

kaunieteN portretas
Cia turbut komentuoja tie kam graziausia gele yra vienas kaktusas ant palanges ir du veisliniai sunys ant sofos
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių