Ketvertuką auginančią šeimą lydi keturgubi sunkumai ir džiaugsmai

"Visada svajojau apie vaikus. Taip jų norėjau, kad Dievas man padovanojo net keturis. Todėl mūsų namuose net tik keturgubai daugiau iššūkių, bet ir aidi keturgubas juokas bei džiaugsmas", – šypsosi ketvertuko mama Viktorija Paltanavičienė. Su vyru Andriumi ji augina dvimečius sūnelius Rėjų, Nojų, Tajų ir dukrytę Patriciją.

Kauno klinikose 2018-ųjų spalio 18-ąją gimę vaikučiai iškart buvo pakrikštyti šimtmečio ketvertuku. Viktorija negali atsidžiaugti tokia laime, nors pripažįsta: teko iškęsti nemažai sunkumų ir spaudimo.

Pasitikėjo Dievo valia

Apie tai, kad laukiasi tokio gausaus vaikučių būrio, V.Paltanavičienė sužinojo aštuntą nėštumo savaitę. "Iki tol žinojome, kad mano pilve gyvena dvynukai, bet tik vėliau paaiškėjo, kad tai – ketvertukas. Vienu metu gydytojas netgi galvojo, kad laukiuosi penketuko, bet šios prognozės nepasitvirtino – atskleidė laiminga mama. – Gyvename Panevėžyje, bet apžiūrų mums tekdavo vykti į Vilnių. Niekada nepamiršiu kelionės, kurios metu vyrui juokdamasi pasakiau: nuvažiuosime, o gydytojas praneš, kad vaikeliai ne du, bet trys. Panašiai ir nutiko, nors apie keturis mažylius nebuvo nė minties. Išgirdus šią žinią, mane apėmė juokas ir džiaugsmas. O vyrą – savotiškas išgąstis, nes jis suvokė, kad nėštumas – labai rizikingas. Na, o gydytojas iš karto mus nuteikė, kad niekas keturių vaikų man neleis gimdyti."

Rezultatas: V.Paltanavičienės teigimu, dar augdamas pilve ketvertukas jau pradėjo ją mokyti pozityvumo ir optimizmo, o atžalų atėjimas į pasaulį jos gyvenimą apvertė 360 ° kampu. / Studijos „Foto lyrika“ nuotr.

Išties daugybinis nėštumas yra labai sudėtingas. Tad Viktorijai buvo primygtinai patarta atlikti dviejų vaikelių redukciją. Tačiau panevėžiečių pora apie tokį scenarijų nenorėjo nė pagalvoti. Būsima ketvertuko mama iki paskutinės akimirkos tikėjo, kad pavyks išsaugoti visus mažylius.

Jau seniai išmokau nieko nebeplanuoti, nes planai gali pasikeisti bet kurią akimirką.

"Iš medicininės pusės, moters įsčios yra pritaikytos vienam vaikui, tad daugėjant mažylių skaičiui, didėja rizika ne tik kūdikių sveikatai, bet ir mamos, – situaciją nusakė V.Paltanavičienė. – Pasakysiu atvirai: visada svajojau apie vaikus, bet taip jau gyvenimas susidėliojo, kad iki 35-erių motinystės džiaugsmas manęs neaplankė. O kai sužinojau, kad laukiuosi ketvertuko, man labai trūko informacijos. Bet aš nenuleidau rankų ir vis tiek jos visur ieškojau – tiek lietuviškuose, tiek užsienio šaltiniuose. Mums buvo siūloma du mažylius redukuoti. Kitaip sakant, narkozės metu vaikams į širdį būtų suleidžiami jos veiklą stabdantys vaistai ir jie paprasčiausiai žūtų. Ar ryšimės tai padaryti, turėjome apsispręsti iki dvyliktos nėštumo savaitės. Man ir dabar labai sunku apie tai kalbėti, nes tuo metu mes su vyru jutome ne palaikymą, o nuolatinį spaudimą du vaikus redukuoti, mano akimis – nužudyti."

Iki pat dvyliktos Viktorijos nėštumo savaitės išliko tikimybė, kad gali įvykti natūrali atranka ir kurio nors iš mažylių nebelikti. Laimė, kiekvienos apžiūros metu gydytojai patvirtindavo, kad mažieji vystosi daug sparčiau, nei priklauso. O ir V.Paltanavičienės nėštumas buvo gana lengvas, moteris jautėsi puikiai.

"Vis dėlto, teko save stabdyti. Kadangi man bet kada galėjo trūkti gimda ar nutikti dar kas nors, turėjau net tris mėnesius gulėti Akušerijos skyriuje, – laukimo laikotarpį prisiminė ji. – Priimti tinkamą sprendimą mane paskatino istorija apie ketvertuko besilaukusią moterį, kuriai buvo atlikta dviejų mažylių redukcija, o vėliau ji prarado ir kitus du vaikus. Tokiu atveju būčiau išprotėjusi, todėl su vyru nusprendėme neiti prieš Dievo valią. Dabar suvokiu, kad Dievas tokių dovanų bet kam nedalija, todėl kasdien su ašaromis akyse jam dėkoju, kad turiu tokius stebuklingus ir sveikus vaikus. Esu labai dėkinga Kauno klinikų docentui Vladui Gintautui, kuris reikiamu momentu mus palaikė ir padrąsino, o vėliau prižiūrėjo viso nėštumo metu."

Manė, kad tai pokštas

Iš pradžių apie būsimą ketvertuką Viktorija ir Andrius pranešė tik tėvams ir artimiausiems šeimos draugams. Pora nenorėjo šios žinios plačiai skelbti, nes nėštumas buvo rizikingas ir apgaubtas nežinomybės. Viktorija prisimena, kad kiekviena pragyventa savaitė buvo tarsi šventė ir pergalė. Vis dėlto, peržengus 24 nėštumo savaičių ribą, moteris lengviau atsikvėpė – tokio amžiaus kūdikiai jau gali išgyventi.

Pašnekovė pasakoja buvusi tvirtai nusiteikusi mažylius išnešioti iki 32 savaitės, ir tai pavyko! Pasaulinės ketvertukų gimimo statistikos duomenimis, tokio nėštumo vidurkis yra 30 savaičių.

"Ilgą laiką aplinkiniai galvojo, kad laukiamės dvynukų, o išgirdę informaciją apie ketvertuką, manė, kad tai pokštas. Kai kurie iki pat mažylių gimimo netikėjo, kad turėsime keturis vaikus", – juokiasi V.Paltanavičienė.

Sudėtinga: Paltanavičių ketvertukas gimė išties unikalus, nes Patricija ir Rėjus yra iš skirtingų kiaušinėlių, o Nojus ir Tajus – identiški dvyniai. / Studijos „Foto lyrika“ nuotr.

Pasak ketvertuko mamos, visi vaikeliai savo charakteriu yra labai skirtingi. Viktorija atskleidė, kad pirmasis gimęs Rėjus buvo lyg vijurkas jos pilve. Šiandien jis taip pat greitas ir vikrus. "Nežinau, kaip Rėjui tai pavyksta, bet jis tikras vyriausias brolis, kuris pirmiausia pasirūpina visais kitais, ir tik tada savimi. O Patricija, kaip ir priklauso, yra mūsų šeimos princesė. Broliai gal ją ir norėtų šiek tiek nuskriausti, bet prisibijo, nes ji jau ne vieną kartą įrodė, kad moka už save pakovoti. Be to, Patricijos nė vienas brolis iki šiol taip ir nepraaugo, – šypsosi pašnekovė. – Nojus ir Tajus – identiški dvyniai, kuriuos sieja ypatingas ryšys, tad jie negali vienas be kito. Vis dėlto šie dvynukai kartu ir skirtingi. Nojus yra ramiausias iš visų, tikras svajoklis, o Tajuko pilni namai – jis labai linksmas ir aktyvus berniukas. Džiaugiuosi, kad visi vaikai tarpusavyje labai draugauja ir myli vienas kitą. Visi jie mėgsta vandens pramogas, piešti, žaisti kaladėlėmis, vartyti knygeles."

Išmoko nebeplanuoti

Jauniems tėveliams pirmieji mėnesiai būna be galo sunkūs net ir auginant vieną mažylį. O čia – keturi! Kaip Paltanavičių šeimai sekėsi susitvarkyti su naujomis pareigomis iš ligoninės grįžus namo?

Viktorija pripažįsta, kad iš pradžių buvo išties sudėtinga. "Mano tėvams teko net pusmetį gyventi mūsų namuose, nes reikėjo nuolatinės pagalbos. Sudėtingiausia buvo kas tris valandas keltis naktimis ir maitinti mažylius. Auklės taip ir neradome, nes Panevėžyje labai menka pasiūla. Buvo keli auklių pasiūlymai, bet nelabai kas norėjo prisiimti keturgubą atsakomybę arba užsiprašydavo itin didelio atlygio. Tačiau mums pavyko įveikti sunkumus, ir sunkiausia jau yra praeityje, – sako ketvertuko mama. – Auginant daug vaikų, svarbiausia konkreti dienotvarkė, nes kitaip namuose tvyros chaosas. Svarbu, kad viską visi mažyliai darytų kartu, o suaugusieji vienodai mokytų laikytis bendros tvarkos."

Į darželį Paltanavičių ketvertukas žengs tik rudenį, tad laikinas darželis kol kas įsikūręs šeimos namuose. Viktorija džiaugiasi, kad vasarą su vaikais lengviau nei žiemą – juk galima daugiau laiko leisti gryname ore.

Esu tokia užsiėmusi, kad išmokau nebekreipti dėmesio į visokias nereikšmingas smulkmenas.

Iš aplinkinių moteris neretai sulaukia klausimo: ar tarp rūpinimosi buitimi ir keturiomis mažomis atžalomis dar lieka laiko sau? Socialiniuose tinkluose savo kasdienybės akimirkomis besidalijanti Viktorija atrodo tiesiog nuostabiai, o fotografijose matomuose šeimos namuose lyg ir trūksta chaoso. Vis dėlto pašnekovė tikina, kad nereikia koncentruotis į socialinių tinklų kuriamą realybę. "Mano idealios namų tvarkos paslaptis – nefotografuoti netvarkos, – juokiasi ji. – Jau seniai išmokau nieko nebeplanuoti, nes planai gali pasikeisti bet kurią akimirką. Todėl tenka improvizuoti čia ir dabar. Auginti ketvertuką – išties keturgubas iššūkis. Kalbant apie buities rūpesčius, viskas priklauso nuo noro ir pastangų. Mūsų namuose tikrai nėra idealios tvarkos, bet aš kasdien tvarkausi, net po kelis kartus. Išmokau į bet kurį darbą žiūrėti kaip į būtinybę, o ne į kančią. Paimu ir padarau, o ne palieku kitai dienai, nes jau ne kartą pasimokiau, kad darbų tik daugės, o juos vis tiek reikės atlikti. Tad kai manęs paklausia, kaip viską spėju, atsakau, kad nieko nespėju, valandų paroje man tiesiog neužtenka."

Gimė ypatingais metais

V.Paltanavičienė šypsosi, kad dar augdamas pilve ketvertukas jau pradėjo ją mokyti pozityvumo ir optimizmo. Gimus vaikams, moteris taip pat išmoko į viską žiūrėti atsakingiau. Pašnekovė pripažįsta, kad atžalų atėjimas į pasaulį jos gyvenimą apvertė 360 ° kampu. Vis dėlto, šie pokyčiai buvo tik į gera, nes kasdienybėje atsirado daugiau pilnatvės ir prasmės.

"Esu tokia užsiėmusi, kad išmokau nebekreipti dėmesio į visokias nereikšmingas smulkmenas. Taip pat supratau, kad jei kažkam nepatinku aš ar mano šeimos gyvenimo būdas, tai yra ne mano, o to žmogaus problema. Besirūpinant šeima ir savimi, man neberūpi, kas ką pasakys. Vaikai yra didžiausias mano gyvenimo džiaugsmas – ne aš juos kasdien mokau, bet jie mane", – apie mąstysenos pokyčius pasakoja moteris.

Laimingai pasibaigusia savo istorija Viktorija dalijasi ir socialiniuose tinkluose. Taip ji tikisi suteikti drąsos ir pozityvumo būsimoms mamoms, kurios laukiasi daugiau nei vieno mažylio. Pašnekovė labai laukia, kada Lietuvoje pasaulį išvys dar vienas ketvertukas, ir viliasi, kad tai įvyks jau greitai. Paltanavičių atžalos yra šeštasis užfiksuotas ketvertukas per Lietuvos istoriją.

Simboliška ir tai, kad mažyliai gimė šaliai itin svarbiais metais – švenčiant 100-metį. Todėl vaikai buvo praminti šimtmečio ketvertuku.

Šeima: tiek Vik­to­ri­ja, tiek jos vy­ras And­rius yra vien­tur­čiai, tad po­ra džiau­gia­si, kad jų vai­kams ne­teks augti vie­niems. / Studijos „Foto lyrika“ nuotr.

"Ketvertukai yra išties retas reiškinys, tačiau žinau, kad jų turėjo būti ir daugiau. Kadangi toks nėštumas rizikingas, moterys kartais neatlaiko spaudimo ir sutinka dalį mažylių redukuoti. O kartais įvyksta ir natūrali atranka, – pastebi pašnekovė. – Į mane dažnai kreipiasi kitos kelių vaikelių besilaukiančios moterys ir aš visada stengiuosi padėti, patarti. Vis dėlto savo nuomonės niekada neperšu, nes sprendimą turi priimti pati būsima mama. Skatinu nebijoti ieškoti emocinės paramos ir vyti nerimą šalin, nes iš kiekvienos situacijos yra išeitis. Visada pagalvokite, ar verta eiti prieš Dievo valią? Galbūt viskas iš tikrųjų vyksta taip, kaip turi būti?"

Nustebino net medikus

Paltanavičių ketvertukas gimė išties unikalus, nes Patricija ir Rėjus yra iš skirtingų kiaušinėlių, o Nojus ir Tajus – identiški dvyniai. Tokia situacija nustebino gimdymą prižiūrėjusius medikus. Pasak Viktorijos, visa šeima labai džiaugiasi tokiu netikėtumu. Ji pasakoja, kad Patricija ir Rėjus yra rudakiai, o identiški dvyniai Nojus ir Tajus – mėlynakiai.

"O juk galėjo būti visi rudakiai, – juokiasi ji. – Prieš kelerius metus dalyvavome dvynių konkurse, kur susipažinome su dviem ketvertukų šeimomis. Vienas ketvertukas gimęs 2013-aisiais, o kitas – 2001-aisiais. Visos trys mamos labai smagiai pabendravome, pasidalijome džiaugsmais ir vargais, patirtimi bei patarimais. Pajutau, kad turime labai daug panašumų ne tik kaip ketvertukų mamos, bet ir kaip moterys. O socialiniuose tinkluose stebiu užsienyje gyvenančias net penketukų šeimas."

Tiek Viktorija, tiek jos vyras Andrius yra vienturčiai. Tad pora džiaugiasi, kad jų vaikams neteks augti vieniems. "Visada svajojau, kad turėsiu bent du vaikus. Ilgai jų laukiau, ir Dievas man davė net keturis! Tad laimės, džiaugsmo ir juoko mūsų šeimoje išties netrūksta", – šypsosi laiminga mama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

T

T portretas
Jau skiriasi ir jau vyras blogas, o kas gali atlaikyti keturi iškart gimė, žmogui šokas iškart nujautė kad jam blogai bus, neišlaikys nervai tiek arti ant vaikų taip ir yra, o tai moteriškei dzin, juk alimentus gaus tai džiaugiasi.

Oho

Oho portretas
Dirbtinio apvaisinimo rezultatas?

NIEKO GERO PONAI AR NE PONAI, KAI TOKIE BAISUS LAIKAI

NIEKO GERO PONAI AR NE PONAI, KAI TOKIE BAISUS LAIKAI portretas
ŽMONES MARINA VAKCINELE. JOKIO DŽIAUGSMO NEMATAU. PASAULINIS SUSINAIKINIMAS. GIMDYTI IR PO TO MARINTI. BUVO KARAI, O DABAR KITAIP SUSIDOROJA SU ŽMONEMIS.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių