Mažų namų konkurse – ryšio su gamta paieškos

  • Teksto dydis:

Nedidelio namuko, kuriame būtų galima suderinti laisvalaikio ir darbo iš namų poreikius, projektas buvo pripažintas geriausia septintą kartą įvykusio tarptautinio konkurso „Architectural Challenge 2021“ idėja.

Temą padiktavo realybė

Modulinių pastatų gamyba užsiimančios bendrovės „Ryterna modul“ organizuotame konkurse, kuriam buvo pateiktas 101 nedidelio namo projektas, įvertinimo sulaukė įvairioms gyvenamosioms funkcijoms lanksčiai pritaikomos, į aplinką darniai įsiliejančios ir tvarias medžiagas bei sprendinius naudojančios modulinių namų idėjos.

„Konkurso temą „Tiny House“ padiktavo realybė: darbas iš namų, noras būti arčiau gamtos, erdvių poreikis vadinamosioms darbostogoms. Nugalėtojų pasiūlyta maždaug 30 kv. m ploto namuko koncepcija rodo, kad patogiam gyvenimui, darbui ir laisvalaikiui galima pritaikyti net ir nedideles erdves. Modulinės konstrukcijos ir kūrybiškos idėjos gali padėti išspręsti įvairius šių laikų architektūrinius iššūkius“, – sako bendrovės „Ryterna modul“ atstovas Vainius Gabalis.

Pasak V.Gabalio, nedidelių erdvių darbui ir gyvenimui aktualumas didėja ir Lietuvoje, ir užsienio šalyse dėl kelių priežasčių – gyvenimo būdo pokyčių, didėjančių statybų sąnaudų ir augančių nekilnojamojo turto kainų. Prieš kelis dešimtmečius Lietuvoje buvo įprasta statytis 200–300 kv. m namus, dabar dominuoja 80–120 kv. m būstai. Konkurso „Architectural Challenge 2021“ dalyviai parodė, kad patogias gyvenimo sąlygas galima sukurti ir gerokai mažesnėse erdvėse.

Nugalėtojų pasiūlyta maždaug 30 kv. m ploto namuko koncepcija rodo, kad patogiam gyvenimui, darbui ir laisvalaikiui galima pritaikyti net ir nedideles erdves.

Svetainė gali virsti sauna

Pirma vieta apdovanotas architektūros studenčių iš Graikijos nedidelio namo projektas „Peghouse“ visą plotą padalija į dvi funkcines erdves, kurias jungia stiklinis koridorius. Virtuvė yra atskirta nuo svetainės, o ši gali būti paversta miegamuoju, bendradarbystės erdve ar net sauna.

Atskirta: nedidelio namo projektas „Peghouse“ visą plotą padalija į dvi funkcines erdves, kurias jungia stiklinis koridorius.

„Konkurso nugalėtojų projekto konceptualumas yra konstrukcija, kur įeigos erdvė atskirta nuo pagrindinės gyvenamosios ir darbo zonos per įstiklintą jungtį. Atvykusysis pirmiausia patenka į holą, ten nusimetęs lauko drabužius ir batus simboliškai palieka visus kasdienius rūpesčius, o perėjęs per įstiklintą jungtį atsiduria privačioje oazėje, miško apsuptyje“, – komentuoja konkurso darbus vertinęs architektas Donatas Cesiulis, anksčiau pats kelis kartus pelnęs prizinę vietą konkurse „Architectural Challenge“.

Pasak šeštus metus komisijoje esančio architekto Kęstučio Vaikšnoro, pirmą vietą pelniusios graikės savo vizija gana drąsiai interpretuoja ir laužo moduliškumo sampratą supjaustydamos įprastą stačiakampę dėžutę.

Netikėti sprendimai

Antroji vieta konkurse skirta Kinijos atstovams, kurių siūloma nedidelio namo koncepcija „Forest Capsule“ primena miške nusileidusį erdvėlaivį su dideliais iliuminatoriais jo šonuose ir šviesos liukais viršuje.

Įspūdis: „Forest Capsule“ primena miške nusileidusį erdvėlaivį su dideliais iliuminatoriais jo šonuose ir šviesos liukais viršuje.

Namuko viduje – funkcinės erdvės ir baldai, kurie nedidelį plotą leidžia išnaudoti įvairioms reikmėms. Architektai į maždaug 32 kv. m ploto erdvę sutalpino virtuvę ir svetainę, miegamąjį, vonios kambarį, sauną. Be to, kūrėjai yra numatę galimybę sujungti du ar daugiau modulių taip išplečiant erdvę iki norimo dydžio.

Trečioji vieta konkurse skirta taip pat kinų architekto sukurtam projektui „LJW520“, kuris siūlo naudoti dviejų aukštų modulius su skaidriomis perdangomis ir taip kurti artimą ryšį su aplinka.

Arti: projektas „LJW520“ siūlo naudoti dviejų aukštų modulius su skaidriomis perdangomis ir taip kurti artimą ryšį su aplinka.

„Naujos idėjos visuomet traukia dėmesį, todėl įdomu pamatyti darbus, kurių kūrėjai eina eksperimentų ir netikėtų sprendimų keliu. Tarp šiųmečių darbų išsiskyrė trečiosios vietos laimėtojas – kinų architektas J.Liang, kurio dviejų aukštų akmenuko formos namas, primindamas šventyklą, pasiūlo jungtį tarp architektūros ir gamtos“, – pastebi D.Cesiulis.

Dėmesį konkurse taip pat atkreipė projektas „Ruby“, kurio kūrėjai pamėgino nekasdieniškai pažvelgti į gyvenamojo būsto mobilumą ir pritaikė jį gabenti ant slidžių. Paskatinimas už originalumą skirtas ir projektui „9176173538“, kuris siūlo adaptuoti modulius sukuriant norimų parametrų būstą. Dar viena įdomi šio projekto idėja – fasado apdailai panaudoti degintos medienos atraižas.

Mobilu: projekte „9176173538“ norimų parametrų būstas sukuriamas adaptuojant modulius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių