Pamėgęs gaminti vaikinas ėmė pats kurti receptus

Vegetariškai besimaitinančiam maisto fotografui Rado Korklinevskiui nusibodo valgyti netoli biuro įsikūrusių kavinių maistą. Tad jis ėmė dažniau gaminti pats, o savo virtuvės atradimais – dalytis tinklaraštyje "Pietų dėžutė".

Perkuria įprastus patiekalus

R. Korklinevskis juokiasi, kad dievina skanų naminį maistą, nors gaminti nemėgo. Tad tinklaraštis vaikinui tapo postūmiu dažniau pačiam pasisukioti virtuvėje. Jis tikisi savo pavyzdžiu užkrėsti ir kitus. Juk naminio maisto gamyba nebūtinai atima daug laiko ir pastangų.

Pats Rado ruošia įvairų maistą – desertus, salotas, sriubas, vegetariškus mėsainius. Šie patiekalai žavi spalvingumu, netikėtomis idėjomis ir naujais skoniais. Įprastus ir gerai žinomus receptus vaikinas mėgsta perkurti savaip.

Pirmasis ir daug dėmesio sulaukęs R. Korklinevskio patiekalas buvo batatų pica. Jos padui vaikinas panaudojo paplotėlį iš batatų blynų. Ant viršaus Rado pabarstė susmulkintų pomidorų, cukinijų ir paprikų. Galimybės beribės – mėsos gerbėjai picos įdarui gali naudoti ir faršą. Nors R. Korklinevskis nevalgo mėsos ir žuvies, savo receptus jis dažnai stengiasi pritaikyti ir visavalgiams.

Virtuvėje eksperimentuoti mėgstantis vaikinas receptus kuria pats. "Žinoma, idėjų semiuosi ir iš kitų tinklaraštininkų bei socialinių tinklų. Tačiau nieko nekopijuoju – pridedu savų ingredientų, atsisakau man nepatinkančių maisto produktų. Sugalvoti naują patiekalą nelengva, kartais tenka kaip reikiant pasukti galvą", – šypsosi jis.

Taip gimė pačiam Rado labai patinkantis pistacijų tinginys. Praėjusiais metais tai buvo populiariausias tinklaraščio receptas. "Nusprendžiau visiems puikiai žinomą tinginį paįvairinti. Labai mėgstu pistacijas, tad, prekybos centre išvydęs šių riešutų pastą, supratau, kad ji čia puikiai tiks", – pasakoja vaikinas.

Pirmiausia valgome akimis

Susidomėti kulinarija Rado paskatino ir jo profesija – maisto fotografija. Pašnekovo nuomone, maistas turi būti ne tik skanus, bet ir gražiai atrodyti. Juk pirmiausia valgome akimis – tai įrodyta. Todėl gamindamas pašnekovas daug dėmesio skiria patiekalui papuošti ir serviruoti.

"Man patinka apgalvoti visus niuansus, kad patiekalas atrodytų gražiai ir žmonės jį norėtų pasigaminti. Fotografuoju ne tik patį patiekalą, bet ir sudėlioju rekvizitus, sureguliuoju apšvietimą. Norint, kad viskas atrodytų tobulai, kartais tenka nemažai pavargti", – pastebi jis.

Nors Rado yra vegetaras, tikina nesivaikantis sveikos mitybos principų. Vaikinas valgo tai, kas jam skanu, ko tuo metu norisi. Tiesa, įsisukus į darbų sūkurį, sunkiau atrasti laiko maistui gaminti. O ir idėjos ne visada lengvai gimsta. Tad nežinantiems, ką būtų galima greitai ir lengvai pasigaminti, Rado siūlo dabar labai populiarius pokės dubenėlius (angl. poke bowl). Tai iš Havajų kilęs patiekalas, kurio pagrindą sudaro ryžiai, o ant viršaus patiekiama daržovių, vaisių ar žuvies.

Nieko nekopijuoju – pridedu savų ingredientų, atsisakau man nepatinkančių maisto produktų. Sugalvoti naują patiekalą nelengva, kartais tenka kaip reikiant pasukti galvą.

"Galima tiesiog sudėti tai, ką turite šaldytuve – pupelių, kruopų, mėsos likučių, ir užpilti norimu padažu. Išsivirkite mėgstamų kruopų, pakepkite turimų daržovių, žuvies ar mėsos – štai ir viskas", – drąsina jis.

Skanūs iššūkiai

Tinklaraštį socialiniame tinkle "Instagram" Rado rašo jau dvejus metus. Per 2020-uosius jis pasidalijo net 100 savo kurtų receptų. Vaikinas buvo priėmęs ir 30 dienų salotų bei sriubų iššūkius. Praėjusią vasarą jis mėnesį kasdien gamino vis kitokio derinio salotas.

"Kai šilta, norisi lengvesnio maisto, tad pagalvojau, kad tai puiki proga pradėti maitintis kiek sveikiau, – pasakoja jis. – Iššūkio pradžia buvo išties lengva, kilo daug įvairių idėjų. Tačiau po dviejų savaičių darėsi vis sunkiau ir sunkiau sugalvoti įdomią salotų receptūrą. Paskutinę iššūkio savaitę turėjau labai daug darbo, tad salotas maišydavau tiesiog darbe, per pietų pertrauką."

Kas savaitę Rado išrinkdavo tris jam labiausiai patikusias salotas. Vienos tokių – žaliosios salotos su avokadais, kurias vaikinas gamino pirmąją iššūkio dieną. Jas Rado maišė kartu su agurku, lapinio kopūsto traškučiais, žirneliais, melionais, saulėgrąžų daigais, kedrinėmis pinijomis. Pašnekovui puikiai pavyko ir saldžiosios daržovių salotos su mangais, kukurūzais, keptais batatais ir sviestiniu moliūgu.

"Rudenį ir žiemą gaminau mažiau salotų, nes šaltu oru norisi sotesnio, šiltesnio maisto. Tačiau manau, kad vasarą išsikelsiu naują iššūkį arba tiesiog sugrįšiu prie pernai sukurtų salotų receptų", – svarsto jis.

Sėkmingai užbaigęs salotų iššūkį, Rado užsibrėžė valgyti ir daugiau sriubų. 30 dienų iššūkio metu jis pagamino ne vieną gardžią sriubą. Pačiam R. Korklinevskiui ir jo tinklaraščio skaitytojams labai patiko moliūgų ir batatų sriuba su cinamonu. Jai vaikinas naudojo sviestinį moliūgą, migdolų pieną, morkas.

Dėmesio sulaukė ir kreminė burokėlių sriuba. Burokėlių sriubą lietuviai paprastai verda panašią į ukrainietiškus barščius, o Rado jai naudojo migdolų pieną ir gardino graikišku jogurtu. Šie ingredientai sriubai suteikė pikantiško skonio ir neįprastą, akį traukiančią išvaizdą. Rudeniui sriubų iššūkis labai tiko – juk darganotu oru norisi šilto maisto. Tad greičiausiai prie sriubų gaminimo Rado vėl sugrįš vasarai pasibaigus.

Neslepia nesėkmių

Pašnekovas juokiasi, kad, pradėjus rašyti tinklaraštį, dauguma skaitytojų buvo įsitikinę, kad jis – mergina. Tad, Rado į socialinį tinklą įkėlus savo fotografiją, buvo nemažai nustebusių.

"Lietuvoje kol kas dar yra mažai vyrų, turinčių savo maisto tinklaraščius. Tad puikiai suprantu skaitytojų nuostabą", – šypsosi jis.

Vaikinas pripažįsta šiuo metu kiek apleidęs tinklaraštį dėl krūvio darbe ir kitų priežasčių. Vienu metu dalytis savos kūrybos patiekalų receptais buvo ir pritrūkę motyvacijos.

"Į vieną įrašą tinklaraštyje įdedu labai daug pastangų – brandinu idėją, gaminu ne tik skanų, bet ir vizualiai patrauklų patiekalą, užtrunka ir fotografavimo procesas. Tad ėmė atrodyti, kad pastangos neatsiperka. Pastebėjau, kad jaunimo pamėgtuose socialiniuose tinkluose yra tinklaraštininkų, kurie be didelių pastangų, dalydamiesi menkaverčiu turiniu, turi gausybę sekėjų. Tačiau vėliau supratau, kad mėgaujuosi tuo, ką darau, ir tai svarbiausia. Ne viską galima pamatuoti peržiūrų ar pasidalijimų skaičiumi", – samprotauja jis.

Nors Rado rašo tinklaraštį socialiniame tinkle, jis šioje platformoje teigia matantis ir neigiamų aspektų. Pasak pašnekovo, socialinių medijų tinklaraštininkai savo įrašais stengiasi sukurti idealaus gyvenimo iliuziją. O ji aplinkinius gali priversti jaustis blogai dėl savo netobulo gyvenimo.

"Žinoma, nesėkmėmis niekas nesidalija, tad ima atrodyti, kad tinklaraštininkai gyvena idealiai, jiems viskas sekasi. Tačiau taip tikrai nėra. Todėl aš pats kartais pasidaliju nepavykusiais eksperimentais, stengiuosi parodyti realybę, kokia ji yra iš tiesų. Savo asmeninę socialinio tinklo paskyrą išvis ištuštinau, nes nebenoriu sekti kitų žmonių gyvenimo ir tikėti, kad jis tobulas", – pripažino kūrybiškumo nestokojantis vaikinas.

Pokės dubenėlis (Poke bowl)

Ryžių (arba kitų mėgstamų kruopų),

1 avokadas,

1 morka,

briuselinių kopūstų,

1 paprika,

1 raudonasis svogūnas,

avinžirnių,

salotų lapų,

sojų padažo,

1 šaukštelis riešutų sviesto,

citrusinių vaisių sulčių.

Supjaustykite daržoves ir kitus ingredientus taip, kaip labiausiai mėgstate (kubeliais, juostelėmis ar kt.). Rado morkas smulkino skustuvu, paprikas supjaustė juostelėmis, svogūną – ketvirčiais, o briuselinius kopūstus – perpus. Kartu su avinžirniais susmulkintas daržoves pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę. Prieš tai viską apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite apie 15 min. Morkų juostelės gali iškepti greičiau, todėl stebėkite jas, kad neperkeptų. Kol viskas kepa, išvirkite ryžius. Į dubenėlį sudėkite ryžius, o ant viršaus išdėliokite keptas daržoves ir avinžirnius su kubeliais supjaustytu avokadu bei salotų lapais. Galite viską apiberti sėklų mišiniu. Pasigaminkite padažą – sojų padažą sumaišykite su riešutų sviestu ir išspauskite citrusinių vaisių sulčių (tinka citrinų, žaliųjų citrinų arba apelsinų).

Pokės dubenėlis (Poke bowl) / Asmeninio archyvo nuotr.

Pistacijų tinginys

1 pakelis paprastų kvadratinių sausainių,

1 skardinė sutirštinto kokosų pieno,

1 sauja pistacijų,

3 šaukštai kakavos,

150 g pistacijų pastos,

1 juodojo šokolado plytelė.

Sutrupinkite sausainius mažais gabaliukais. Pridėkite sutirštinto pieno ir pistacijų pastos. Viską gerai sumaišykite. Pistacijas nulupkite ir suberkite į masę, įberkite kakavos ir vėl išmaišykite. Galite pridėti ir džiovintų uogų arba kitų mėgstamų priedų. Masę sudėkite į popieriumi išklotą indą. Plytelę juodojo šokolado ištirpinkite ir užpilkite ant tinginio. Desertą įdėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms.

Pistacijų tinginys / Asmeninio archyvo nuotr.

Batatų pica

500 g batatų,

pomidorų pastos,

1 svogūnas,

1 paprika,

keli maži pomidorai,

1/2 mažos cukinijos,

alyvuogių aliejaus,

2 šaukštai miltų,

druskos,

pipirų,

picos prieskonių,

mocarelos.

Nuluptus ir susmulkintus batatus išvirkite garuose (apie 20 min.). Išvirtus batatus sutrinkite šakute, įdėkite miltų, druskos ir gerai išmaišykite. Iš masės suformuokite paplotėlį (tai padaryti lengviau sudrėkintomis rankomis) ir padėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite 15–20 min. iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje. Tuo metu supjaustykite daržoves, sumaišykite jas su druska, pipirais, picos prieskoniais ir aliejumi. Iškepusį paplotėlį patepkite pomidorų pasta, ant jo išdėliokite daržoves ir sūrį. Kepkite apie 10 min. Iškepusią picą papuoškite mėgstamomis žolelėmis.

Batatų pica / Asmeninio archyvo nuotr.

Žaliosios salotos

1 avokadas,

1 agurkas,

lapinių kopūstų traškučių,

žirnelių,

meliono,

salotų lapų,

saulėgrąžų daigų,

kedrinių pinijų,

šviežių bazilikų,

krapų,

alyvuogių aliejaus,

žaliųjų citrinų sulčių,

agavų sirupo.

Pasigaminkite padažą: bazilikus, krapus, alyvuogių aliejų, žaliųjų citrinų sultis ir agavų sirupą sutrinkite maisto smulkintuvu. Į dubenį sudėkite salotų lapus, daigus, melioną, žirnelius, agurką, lapinių kopūstų traškučius ir avokado puselę. Pagardinkite viską padažu, užberkite kedrinių pinijų.

Žaliosios salotos / Asmeninio archyvo nuotr.

Moliūgų sriuba

1 sviestinis moliūgas,

3 morkos,

1 didesnis batatas,

1 svogūnas,

1 sultinio kubelis,

cinamono,

druskos,

pipirų,

migdolų pieno,

kokosų jogurto,

moliūgų sėklų,

mėgstamų žolelių,

džiovintų aitriųjų paprikų.

Svogūną, morkas, moliūgą ir batatą, apšlakstytus alyvuogių aliejumi, pagardintus druska ir pipirais, iškepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje. Svogūnas ir batatas iškeps greičiau, tad išimkite juos anksčiau, o morkas ir moliūgą kepkite, kol suminkštės. Visas daržoves sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, įdėkite sultinio kubelį, įberkite cinamono ir užvirkite. Pavirkite kelias minutes. Įpilkite migdolų pieno, sutrinkite. Įpilkite sriubą į dubenėlius, pagardinkite mėgstamomis žolelėmis, moliūgų sėklomis, kokosų jogurtu ir džiovintomis aitriosiomis paprikomis.

Moliūgų sriuba / Asmeninio archyvo nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

M.

M. portretas
Puikūs receptai. Ačiū.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių