Pavasarinis drabužių spintos atnaujinimas: kokios rekomendacijos?

  • Teksto dydis:

Aukštyn vis dažniau pakylantis termometro stulpelis žymi ne tik tikro pavasario pradžią, bet ir tai, kad pagaliau atėjo metas paslėpti šaltojo sezono drabužius. Pavasarinį spintos atnaujinimą lydi ir nauji sezono pirkiniai – tai gali sujaukti kasdienį biudžetą. Laikantis tam tikrų taisyklių galima ne tik gerokai pigiau atnaujinti garderobą, bet ir pasistengti, kad drabužių spintoje įsivyrautų tvarumas.

Neturi sujaukti biudžeto

Naujausias „YouGov“ Europos mados tyrimas rodo, kad, žemyno gyventojams įsigyjant naujų drabužių, didžiausią įtaką daro jų kaina – 68 proc., 61 proc. sprendimus lemia drabužių kokybė, o 56 proc. – modelis. Duomenys atskleidžia, kad 46 proc. europiečių renkasi greitosios mados drabužius, o 17 proc. – drabužius iš antrųjų rankų.

Finansų valdymo ekspertės Donatos Stoškuvienės nuomone, garderobo atnaujinimas nepriklauso būtinosioms išlaidoms, todėl vertėtų į tai žvelgti atsakingai. Žinant, kad atšilus orams prireiks įsigyti sezoninių drabužių, vertėtų tam taupyti iš anksto arba, jei to padaryti nepavyksta, rinktis kitas alternatyvas – išparduotuves arba suteikti jau dėvėtiems drabužiams ir avalynei antrą šansą.

Pandemijos metu vis daugiau europiečių naudojasi pastaruoju variantu – tyrimai rodo, kad dėvėtų drabužių nešiotojų gretos nuo 20 proc. ūgtelėjo iki 75 proc.

Finansų valdymo ekspertė dalijasi keletu rekomendacijų, padėsiančių ne tik tvariau žvelgti į madą ir spintos atnaujinimą, bet ir sutaupyti.

Tik tai, ką iš tiesų dėvėsite

Pirmas žingsnis, kurį reikėtų atlikti tvarkant spintą šiltajam sezonui – atsikratyti ilgą laiką nenešiojamų ar susidėvėjusių drabužių. Neperkraudami spintos emocinę vertę turinčiais, nepatogiais, suplyšusiais ar prie kitų aprangos detalių nederančiais drabužiais ne tik sutaupysite vietos, bet ir taps lengviau pasirinkti, ką apskritai dėvėti.

Nedėvimus drabužius galite atiduoti draugams, kolegoms, giminaičiams, už simbolinę kainą parduoti tam skirtuose interneto puslapiuose, padovanoti nepasiturinčioms šeimoms ar specialioms organizacijoms, galima juos paprasčiausiai nunešti į tekstilės surinkimo konteinerius.

Klasika neišeina iš mados

Sakoma, kad mados tendencijos visada sukasi ratu ir tai, kas buvo madinga prieš dešimtmetį, vėl karaliaus tiek ant podiumų, tiek drabužių parduotuvėse. Klasikiniai drabužių modeliai ir neutralios spalvos visada išlieka tendencijų dalimi.

Mados pasaulyje dažniausiai įvardijama dešimt klasikinių drabužių, kurie turėtų būti kiekvienoje spintoje. Svarbu atkreipti dėmesį į spalvas – parankiausia rinktis įvairius baltos, melsvos, rudos, pilkos atspalvius ar juodą.

1. Balti marškiniai ilgomis rankovėmis.

2. Tiesūs melsvi džinsai.

3. Balta trumparankovė palaidinė.

4. Šiltas megztinis.

5. Golfas.

6. Juodas kostiumas ar juoda suknelė.

7. Tiesaus kirpimo švarkas.

8. Patogios klasikinės kelnės.

9. Odinė striukė ar lietpaltis.

10. Klasikinis ilgas paltas ar pūkinė striukė.

Kokybė ar kiekybė?

Mados ekspertai visada pataria turėti keletą kokybiškų ir paprastai prižiūrimų drabužių, o ne visą krūvą drabužių, kurie po vieno sezono jau bus bene nebedėvimi.

Rekomenduojama drabužių spintoje palikti tarpusavyje derančius, patogius ir kokybiškai pasiūtus drabužius, kurie tarnaus ne vienus metus. Įsigyjant drabužius svarbu atkreipti dėmesį ne tik į kainą ar patį modelį, bet ir į medžiagas. Natūralu, kad kokybiškų medžiagų gaminiai kainuos atitinkamai brangiau, jei juos įsigysite naujų drabužių parduotuvėse. Pigesnis variantas būtų tokių drabužių ieškoti antrų rankų parduotuvėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių