Ruošiamės šventėms: Kalėdų pasaką sekime po puslapį

Artėjant gražiausiai metų šventei, stengiamės papuošti namus. Juk su meile padekoruotoje aplinkoje ir laukimas malonesnis! Ar rinktis tai, kas madinga, ar kas jauku ir artima jūsų šeimos dvasiai? Su šiais ir kitais klausimais kreipiamės į floristes, studijos „Gėlių švenčių namai“ įkūrėjas Eglę Krencienę ir Astą Boguslauskienę.

– Kuo anksčiau papuošime namus Kalėdoms, tuo ilgiau galėsime mėgautis šventės laukimu, o galiausiai – ir pačia švente. Kada reikėtų pradėti?

– Vos užgesus Vėlinių liepsnelėms, parduotuvių vitrinos jau mirga kalėdinių dekoracijų pasiūla. Tačiau gerai pagalvokime: jei namus išsipuošime per anksti, šventės laukimas gali pavirsti nuobodžia kasdienybe. Geriausia ruoštis šventei palaipsniui ir šventines idėjas iš pradžių brandinti savo viduje. Pradėkite nuo nedidelio kalėdinio akcento gruodžio pradžioje, o paskui sekite Kalėdų pasaką po puslapį, skaitykite didžiąją Kalėdų knygą po vieną skyrelį. Patikėkite, saikas, nuoseklumas – didelės dorybės. Todėl pirmiausia sugalvokite pagrindinę puošimo idėją, o paskui paieškokite namuose daiktų, tinkamų jai įgyvendinti. Kažką vėliau galbūt reikės įsigyti iš floristikos reikmenų, o gal tiesiog parsinešti iš pasivaikščiojimo po mišką?

– Iš pradžių siūlote susigalvoti visiems šeimos nariams patinkančią temą?

– Tema – pagrindas. Žinodami temą, nesunkiai parinksite ir ją įprasminančią šventės stilistiką. Kai temos nėra, atsiranda pagunda išversti tamsų sandėliuką, susinešti visų laikų Kalėdų dekoracijas ir sukabinti kambariuose viską, ką ten radote. Tai pats blogiausias sprendimas. Todėl geriau pasirinkti vieną ar dvi spalvas (neskaitant žalios: ji ir taip sudaro šios šventės pagrindą) ir pažaisti jomis. Jei spalvų norisi daugiau – tebūnie. Tačiau vadinamasis multikoloras – labai drąsi tema ir skirta tikrai ne visiems. Naudojant labai daug spalvų lengva paslysti ant beskonybės slenksčio.

– Dabar daug kalbama apie draugiškus gamtai namus, o jei juos dar papuoštume dekoracijomis iš gamtos?

– Kodėl gi ne? Bėda ta, kad apie miško gėrybes, kaip antai – kankorėžius – reikėjo pradėti galvoti jau vasarą. Dabar jie nebėra tokie gražūs – pajuodę, sušlapę, susispaudę, praradę savo formą. Vidurvasarį jie būna tiesiog tobuli. Reikia nepamiršti jų prisirinkti ir kažkur sausai pasidėti iki Kalėdų. Jei to nepadarėte, namus galite dekoruoti visžaliais augalais. Šiais laikais, kai daugelis žmonių gyvena nuosavuose namuose ir turi išpuoselėtus, apsodintus dekoratyviniais augalais kiemus, tai labai paprasta. Pasiplanuokite jų genėjimą prieš pat šventes, kad nukirptos šakelės nebūtų išmestos, o panaudotos kur kas kilnesniam tikslui – draugiškoms gamtai Kalėdų dekoracijoms. Šiam tikslui puikiai tiks pušaitės, eglaitės, kiparisai, puskiparisiai, maumedžiai, kadagiai, tujos ir kiti visžaliai kiemo augalai. Praretinkite juos skirtingose vietose. Parsineštas namo šakeles iš pradžių pamerkite nakčiai į vandenį, prieš tai šiek tiek pakirpę kotus. Kai žalumos prisisotins vandens, su jomis pagamintos Kalėdų kompozicijos išsilaikys ilgiau. Tarkim, sugalvojote gaminti advento vainiką su visžaliais augalais. Vietoj vainiko karkaso galite naudoti po drabužių cheminio valymo likusią metalinę pakabą, išlankstytą norima forma. Juk vainikas gali būti ne tik apvalus! Jei jūsų svetainėje stovi stačiakampis ar kvadrato formos stalas – kodėl gi nepasigaminus tokios pačios formos ir adventinės kompozicijos?

– Ar vainikai vis dar madingi?

– Žinoma. Apvali vainiko forma – nesenstanti klasika, tačiau jo užpildymas gali būti labai įvairus. Derinkite jį kaip interjero akcentą prie baldų, šventinių indų, sienų apmušalų, minkštųjų baldų gobeleno ar kitų aplinkos objektų. Jei gyvenate labai mažame bute, kabinkite jį ant sienos ar virš valgomojo stalo, kad liktų kuo daugiau erdvės serviravimui.

Tradicija: Kalėdų vainikai – nesenstanti klasika. Jie puikiai dera ant stalo, kitų baldų, o jei gyvenate mažoje erdvėje, kabinkite ant sienos.

Jei namus išsipuošime per anksti, šventės laukimas gali pavirsti nuobodžia kasdienybe. Geriausia ruoštis šventei palaipsniui ir šventines idėjas iš pradžių brandinti savo viduje.

– Kad jau prašnekome apie draugiškas gamtai Kalėdų dekoracijas, pašnekėkime ir apie antro šanso idėjas.

– Be abejo, puiki mintis puošti namus pačių gamybos medžiaginėmis dekoracijomis arba puošmenomis, pagamintomis iš buityje rastų nebereikalingų smulkmenų; taip pat – iš kūrybiškai perdirbtų kartono ar plastiko atliekų. Tačiau atminkite viena – jei jau pasirinkote antro šanso temą, turite likti jai ištikimi iki galo. Tuomet nederėtų namų puošti pirktiniais žaislais ir prekybos centruose įsigytomis dekoracijomis. Svarbu išlaikyti idėjos vientisumą. Kitaip sakant, kuo mažiau dekoratyvumo ir kuo daugiau konceptualumo. Ką daryti su senomis dekoracijomis, kurios jūsų šeimai jau gerokai pabodę? Galima jas perdaryti, t.y. suteikti antrą šansą. Arba parduoti tam tikrose interneto platformose. Kažkam jos taps naujais daiktais, o jūs už gautus pinigus galėsite įsigyti kažką kito.

– Ką patartumėte šeimoms, auginančioms mažus vaikus?

– Šeimos, auginančios mažus vaikus, namus galėtų puošti smagia nykštukų tema. Jie gali būti visokie: dideli, maži, pirktiniai ar pačių gaminti. Ir stovėti, sėdėti ar gulėti nykštukai gali pačiose netikėčiausiose namų vietose – ant lentynėlių, balkone ar net prie įeigos į namus. Kita puiki idėja šeimoms, norinčioms gaminti dekoracijų su vaikais, – snaigių tema. Pasireikšti galės visi šeimos nariai! Vaikai karpys ir lipdys popierines snaiges ant langų. Mamos jas riš, tarkim, iš šiaudų ir kabins palubėje, o tėčiai galės jas meistrauti iš smulkių medinių lentelių ir puošti jomis namo kiemą, tvorą, medžius ar lauko duris. Taip per visus namus – jų vidų ir išorę – drieksis bendra snaigių tema, kuri sukurs bendrą stilių! Galite pasinaudoti ir ateinančių metų simbolika. 2023-ieji, anot Rytų horoskopo, bus Vandens Triušio metai, tad kodėl, belaukiant jų, nepapuošti namų žaismingomis triušių statulėlėmis ar kitomis su šiuo gyvūnu susijusiomis dekoracijomis?

– Šiais laikais miško žaliaskarę dažnai keičia originali, stilizuota, pačių sumeistrauta eglė. Jei sugalvotume tokią pasigaminti?

– Mes su Asta kasmet rišame įvairių formų stilizuotas eglutes iš gyvų kėnio šakų, o vėliau jas dekoruojame pagal bendrą to objekto dekoro stilistiką. Eglės gali būti nuo 20 cm iki 2 m aukščio, priderintos prie individualaus interjero. Šiais laikais sveikintina viskas, kas padaryta su idėja, stiliumi ir fantazija. Tam galite naudoti kopėtėles, girliandas ar bet ką, ką tik pavyks rasti namuose. Kuo drąsesnį sprendimą priimsite, tuo įdomesnę šventinę aplinką sukursite. Jei sugalvosite meistrauti patys, jums prireiks karštų klijų pistoleto ir lazdelių. Dar pravers sodininko sekatorius – specialios žirklės, kurios padės atkirpti ar pasmulkinti kietesnes visžalių medžių šakeles. Reikės ir replyčių, įvairių storių vielų. Jas naudosime papuošimams pritvirtinti.

Tarkim, žmogaus netenkina nei Kalėdų kompozicijos, nei eglės, nei advento vainikai. Kaip pasipuošti namus ar kiemą kuo originaliau? Sunku šiais laikais išrasti dviratį, bet jei norite būti itin originalūs, kaip alternatyvą namų ar kiemo Kalėdų dekorui rinkitės instaliaciją. Kas tai yra? Tiesiog pasirinktoje vietoje (namuose ar kieme) sudėta kompozicija iš įvairių buities ir dekoro elementų. Ypač tai pasiteisina eksterjere. Čia galima naudoti viską – nuo kelmų iki senų molinių vazonų, lagaminų, dėžių ar žibintų. Sudėjus į bendrą kompoziciją tam tikrus daiktus, pablizginus ledinėmis lempelėmis, sukuriamas didesnis ar mažesnis jaukus kampelis, kuris iš tolo traukia akį. Žmogui įdomu sustoti, pažiūrėti, paanalizuoti, tarsi mėginti perskaityti jūsų daiktais sukurtą istoriją. Geriausia, kai šventinės lauko dekoracijos jus pasitinka jau prie durų.

Akcentas: kokios šventės be jaukios žvakių šviesos?

– Kokios spalvos, medžiagos, formos bus madingos namų puošyboje per šias Kalėdas?

– Jei paklaustumėte, ar verta vaikytis Kalėdų puošybos madų, atsakytume – ne. Geriau vadovautis savo įsivaizdavimu, nuomone, požiūriu, intuicija. Tad jei šįmet jums ir jūsų šeimos nariams labai norisi rožinių dekoracijų, drąsiai skelbkite tokią temą. Jei labiau prie širdies klasika – balta, raudona, žalia – darykite dekoracijas klasikinių spalvų. Vis daugiau parduotuvių prieš Kalėdas siūlo žmonėms savo namus dekoruoti šviečiančiomis gyvūnėlių figūromis. Ar tai gražu? Hmm… Tegul kiekvienas lieka prie savo nuomonės. Mums gražu viskas, kas gerai apgalvota, vientisa ir suderinta.

– Kalėdos be lempelių – ne Kalėdos?

– Kuo daugiau šviesos, tuo ši šventė prasmingesnė: juk po Kalėdų dienos eis vis ilgyn, o tamsūs žiemos vakarai – vis trumpyn. Tad reikia kuo daugiau šviesos – populiarių ledinių lempelių – tamsai išsklaidyti. Šiuo metu labai madinga ledines lempeles integruoti į įvairius objektus. Tarkim, kad ir į tą patį Kalėdų vainiką ar jūsų pačių surištą eglutę. Lempeles galite sudėti ir į gražią vazą ar didelį interjerinį butelį. Jomis galite papuošti ir kieme esančias instaliacijas. Tarkim, iš visžalių eglės šakų padarėte stilizuotą nykštuką, tad kodėl lempelėmis nedekoravus jo kepuraitės? Tai visai ne tas pats, kas privedžioti šviečiančių girliandų bet kur ir bet kaip. Reikalinga koncepcija, įdomesnio kampo paieška. Viskas Kalėdų dekore privalo turėti prasmę ir pateisinimą, kodėl taip, o ne kitaip.

– Kodėl geriau visžaliai augalai, o ne sausos kompozicijos: juk jos kur kas ilgaamžiškesnės?

– Gerai tiek viena, tiek kita. Viskas priklauso nuo puošybos laiko. Jei pasirinkote visžalius augalus, nepulkite jais dekoruoti namų gruodžio pradžioje. Iki Kalėdų jūsų puošmenos sudžius, papilkės, gal net paruduos – žodžiu, nebebus tokios šviežios ir gaivios. Sausų augalų dekoracijas galite drąsiai traukti iš sandėliuko gana anksti. Dažnai advento vainikas iš sausų elementų tarnauja ne vienus metus – tereikia jį kaskart atnaujinti. Įdėjus vieną ar kitą naują detalę šios Kalėdų kompozicijos suskamba visiškai naujai.

– Jūsų palinkėjimas tiems, kurie jau ryt pradės puošti namus?

– Susigalvokite idėją, apmąstykite, kaip ją įgyvendinsite, ir stenkitės išlaikyti stilistikos vientisumą. Smagaus pasiruošimo šventėms!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Apgailetina

Apgailetina portretas
Apgailėtiną,Kalėdos liko ......dovanos,vainikai kažkokie,dar Adventui neprasidėjus eglės šviečia,tortų pavidalu,, viskas komercija patapo,vaikai jau nebežino,o kas tos Kalėdos per šventę,.....tik paėsti ir dovanos..?

cccp>>Senukui

cccp>>Senukui portretas
Aš esu pirmojo komiteto būsimas generalisimas ir generalinis sekretorius ,draugas generolas souvietū sąjungos partijos smogikas ir komisaras souvietas ir nupilsiu tave į marmūze !! Nusiristi visas pajuodęs

Senukas

Senukas portretas
Kaip gerai kad niera souvietu
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių